Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    1.885
    Дајте совет киноа како да дадам со што? Иде ли за доручек со овошје или не баш?

2. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    639
    Мислам дека оди, најдолу на сликава има некоја комбинација со овошје како идеја. На профилов на инстаграм ставаат комбинации па можеш да побараш да не има нешто повеќе за со киноа.
    upload_2025-11-6_11-12-21.jpeg Едит: сега видов и во бебе готвач има благ рецепт со киноа, ако сакаш ќе ти го сликам (7+ е)

Последна измена: 6 ноември 2025
    На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.775
    Допаѓања:
    6.834
    Јас за синко ваква земав на Млеко од нашата фарма.
    IMG_2285.jpeg

На Noemi, pamelche и MariaBouli им се допаѓа ова.
  4. TamDi

TamDi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2022
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    57
    Za bebe 7m so vovedeni dva obroka, kolku ml mleko davate dnevno? kako vi e rasporedot na kasa i
    Mleko vo tekot na denot?

5. zone89

zone89 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2010
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    264
    На 7м имаше 2оброка и 4шишиња млеко. 06h млеко 180мл во 09h доручек во 12h млеко150мл во 15h ручек 18h млеко150мл о 21hмлеко 180-210мл.

6. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    17.825
    Несолена урда најдов во Жито од 5ка, ќе пробаме баш дали е вкусна.

7. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.206
    Допаѓања:
    26.747
    Кога во воведовте жолчка и како, ја делевте на сто делчиња или?

Прееска бев на контрола со малата, има полни 6м и веќе скоро 4 недели пробува вкусови. Досега само овошје и зеленчук, јаде по околу 140-150гр. Житарици од утре ќе почнам да давам, па да сметам дека е појадок тоа.

Матичната ми рече да и воведам жолчка, а за 3 недели и телешко месо, т.е. ручек.

8. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    1.885
    Мене па прво месо ми рече матичниот па после жолчка, секој различно кажува хах. Јас сега на полни 7м ќе воведувам жолчка ама баш ќе зборувам со педијатар како тоа со делчињата. Прво си мислев да не биде по тој престариот принцип ама дознав дека татко ми како дете имал алергија на јајце така да морам сепак да пазам

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    782
    Јас воведов 1/4 па пауза 1 ден.1 половина па пауза 2 дена.И цела жолчка па пак после неколку дена цела.И не беше ова ептен ради старинско туку бидејќи сметам дека не е убаво мало бебе секој ден да јаде жолчка.Макс неделно 3 пати давам.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Divine woman

Divine woman Активен член

Се зачлени на:
    5 август 2025
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    4
    Здраво,
    Бебче е 7,5 месец со два оброци. Педијатарот ми рече да воведам трет оброк - прво житарици без глутен со оризово млеко и додаток овошје, па по две недели житарици со глутен. Како го спремате оризовото млеко, дали да го варам па мешам со житарици?

11. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    1.885
    Оризово млеко? Прв пат слушам некој да дава тоа, повеќево мајки даваат млечни производи грчки јогурт, обичен јогурт, кисело млекце во вечерата, и јас така планирав кога ќе воведам

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    11.888
    Чекај а во тие два оброци немаш житарици веќе внесено? Што даваш за доручек тогаш? За вечера подобро е да даваш нешто со масти, кисело млеко, грчки јогурт, путер отколку житарици јаглехидрат со овошје јаглехидрат и оризово млеко јаглехидрат.

13. Divine woman

Се зачлени на:
    5 август 2025
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    4
    За доручек давам пасирано овошје, а за ручек пасиран зеленчук. Сега ми рекоа да воведам житарици за вечера, а потоа и за доручек со овошје.

14. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    11.888
    Ама само овошје не е оброк, ти фактички немаш воведено ни доручек пошо даваш само овошје. Оброк се смета за воведен кога има и житарка, па преоѓаш на ручек. Со ова темпо месо, јајце и млечни ќе воведеш на година ипол. Ова носи ризик за анемија, после 6тиот месец потребите за железо на бебето се зголемуваат за 40 до 60 пати, а само од зеленчук и овошје не можеш да ги внесеш.
    Очигледно доста се потпираш на педијатарот, што може е правилно за други работи ама за дохраната не те насочува правилно. Пролистај низ темава ќе видиш искуство од други мајки.
    Давање на нов продукт како житарка првпат навечер за вечера е скроз ама скроз погрешно, секоја нова намирници треба да се дава рано во денот заради алергиска реакција или нетолеранција.

На zone89, naturally и joy1 им се допаѓа ова.
  15. Divine woman

Се зачлени на:
    5 август 2025
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    4
    Фала ти на совет, детето ми е напредно и во килажа и со одлична крвна слика далеку од анемија. Прашањето ми беше за подготовка на оризово млеко.

16. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    1.885
    Кога почнавте да давате бисквитки ? И има ли некои без шеќер?

17. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.193
    Допаѓања:
    1.735
    Jas na okolu godinka, nema bez seker

18. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.760
    Здраво мајки.
    Со вкусови почнавме на 4ипол месеци, по препорака на педијатар, секој нов вкус по 3 дена по неколку лажички. Сега сме веќе 5ипол месеци и имаме воведено 10 вкусови. Педијатарот ни кажа веќе да се воведе оброк. Во тој момент мислев дека е ок, дека ке знам што и како, ама сега кога треба да почнам сфаќам дека појма немам.:sweat:
    1. Првиот оброк сабајле ке ни биде млеко, вториот каша?
    2. 120/130гр каша ако изеде, после колку време да дадам млеко? Сега пие ад на 3 часа, од 120-180мл.
    3. Ако изеде пр. пола каша, дали веднаш да дадам и пола доза млеко или да почекам некое време, а сепак да не бидат 3 часа како вообичаено?
    4. Дали домашна каша (житарка+овошје/зеленчук) може да стои во фрижидер и колку време?
    5. Дали можам на почеток да давам пр.палента со две овошки/зеленчук што ги има воведено или да почнам со по едно?
    6.И дали вода да нудам преку цел ден или само после оброкот?

За сега ова ми се дилемите, би ви била благодарна ако ми разјасните :inlove:

19. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.960
    Допаѓања:
    36.247
    Пораснавте и вие за ручкање. :inlove:

1. Да , доручек. Се дава овошје со житарки.
    2. Зависи до детето тоа најмногу. Нас оброк ни држи околу 2.5/3ч, ама јаде 170/190гр оброци.
    3. Ако ти изеде пола каша или па да не сака воопшто, ќе си дадеш порано млеко. Ќе ти каже и самото ако е гладно.
    4. Може да, сум правела одвечер за да дадам утре дента. Мислам дека околу 24ч може да стои така, ама не сум сигурна. Ама ова за ептен некогаш ако сум немала време.
    5. За доручек обично оди палента со овошје. Ако имаш две овошки воведено можеш слободно.
    6. После оброк водичка обавезно нуди. Во почетокот не ја обожаваат водата баш ама после си пијат. Синко не сака многу да пие од шише, ама па од чашка со клунче ќе се потепа за да пие.
    Нуди и низ текот на денот по малку исто така.

Ако ти треба уште нешто прашувај слободно. :hug:

На Iva.T му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.877
    Допаѓања:
    15.111
    Не се спрема никако оризово млеко, се спрема оризова каша. Искрено не знам кој педијатар го слушаш, ама нај добронамерно, смени го. Овошје само не е оброк, почни од тебе, колку тебе овошје ќе ти е оброк. Мора да содржи некоја житарка, за да го држи. @Noemi не ти рече дека детето сега ти има анемија, туку те советуваше дека можно е да има ако вака јаде. Вие немате никаков оброк, на 7 и пол веќе и доручек и ручек треба да има, па полека накај вечера да се спремате. До годинка млекото ин е главна храна, ама веќе од 6 месеци повеќе трошат, не ги држи само млеко. Затоа додади житарка од сабајле, без глутенска за почеток, иако веќе и глутенска можеш.

На joy1, Noemi и naturally им се допаѓа ова.