Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Јаде по 220-230 по оброк, некогаш и 250. Ужинки, плус 3-4 подои а имам премногу млеко и мушмула ми ги прави. Она е шпагета, ко татко и. Ни 10 кг нема, додуше не знам одамна не е мерена, пред 2 месеци беше 9300, ама дефинитивно ништо не ја фаќа. Е сега мојава не застанува.:rofl:

MariaBouli likes this.
  2. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Абе и ова е доста активна, ако не лази, само мрда, прета, нема мир :D Ама ти викаш твојата дека е долга, ова е просечна - не сум ја мерела во должина, ама пред две недели извадив 80ки панталони, а блузи уште носи 74ки :D

thinkerbell likes this.
  3. Kjara2025

Kjara2025 Активен член

Мислам :) Мојата веќе одамна ја има утроено. Слабичка се роди. Манекенка на мама ќе биде :inlove: Впрочем друго ми беше прашањето, а не кое бебе колку тежи.

Last edited: Nov 11, 2025
  4. Feniksgirl

86ки се префрливме ние, кратки ни се 80ки.:rofl: Ама таков им е метаболизмот, манекенки ќе бидат.:inlove:

thinkerbell and MariaBouli like this.
  5. arwen93

arwen93 Популарен член

Уау извини што ти реплицирав…
    Одговор: ние не можеме да знаеме колку храна и е доволно, треба да процениш. 12 месеци веќе е спремна и за ужинка ако не се доволни оброците.

6. Kjara2025

Kjara2025 Активен член

Штом немаш соодветен одговор на моето прашање, можеше да ме прескокнеш. Прашав само мислење, за тоа е и форумов. Немам многу време, хаотичен период, мајка си и знаеш како е. Да не должиме понатака.

7. arwen93

arwen93 Популарен член

Ај да не должиме многу си напната.

8. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

@MariaBouli @Feniksgirl и мојава исто. Читам во темана, па деца на 6 месеци тежат повеќе од мојава на 8 ипол. Ама па се роди 48, еве ја 73 цм е.
    Периодов се разјаде. Сабајле изеде мафинче од хељда и морков со јајце и кисело млеко. На пладне и дадов житарки на бејбилав кутија со јагоди, малини и адаптирано. За ручек маж ми рече ќе се потепала за јадење. Цел тањир манџа од спанаќ, тиква и мисиркино и цела кришка лепче (го правам со бадемово брашно со чиа, јајца, путер). Ужина скоро пола банана и кисело млеко, вечера стапче од црвена леќа со ленено семе, псилиум итн со грчки јогурт. И цицаше кога си дојдов од работа и тоа баш многу, двете гради ми ги испразни.
    Ама нека се шпагетки, само нека се здрави. Понатаму за нив полесно ќе биде :).

MariaBouli and Feniksgirl like this.
  9. Ladyme

Ladyme Популарен член

Мене ми беше страв малку, почна доста да качува. На 6 месеци има килажа и должина за 8ми месец. Ама викам ајде ќе застане некој период додека пролази ќе е вака. Денеска и направив кашичка благ компир, тиквица и морков и амарант. Значи 3ипол часа и не побара храна. Видов на апликација мн време поминало и спремив млеко и испи само 140 мл од 210. Значи баш ја заситило. Незнам кога да почнам со воведување на ручек? За доручек јаде 150 г више каша. Комбинирам овошје зеленчук житарица. Не сум дала глутен јас сум интолерантна.. кој знае за неа може треба да испитам. За лактозата од мене има наследено.

thinkerbell likes this.
  10. An43

An43 Истакнат член

Одприлика колку треба да јадат за доручек на 6,5месеци ? Мојава некогаш само две лајчиња одвај ќе проба и почнувс да се гади да плачи. Некогаш со молење јадиме и пола оброк.
    Исто и кои јадења најчесто ги сакаат децата? Со зеленчукот малце како скарани сме, а овошјето во купечка каша го преферира поќе од домашното.
    Не знам како ќе воведам ручек за 2 недели кога одвај јадиме доручек

едит: после колку време од последното млеко го давате?

се извинувам за многуте прашања

Last edited: Nov 12, 2025
  11. arwen93

arwen93 Популарен член

Ја мешаш кашичката со твое млекце или ад? Така им е по познат вкусот. Инаку мојата многу сака батат, пашканат, авокадо, тиква.

An43 likes this.
  12. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Вчера зборев со педијатарот, за две недели почнуваме со вкусови и ми препорача првите вкусови да ги мешам со мајчино млеко или со нера критис. Како правите вие? Ми рече на пример јаболче и млекце за да биде течно на почеток да не и се лепи на непцата… читам дека мн брзо се навикнуваат на течна и после текстура нејкат какви се вашите искуства?

13. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Јас почнувам со пасирано, вода додавам ако е ептен густо. Мајчино млеко немам додавано.

Baby warrior likes this.
  14. Baby warrior

Баш сабајлево се чув со една другарка ми рече од водичката каде што се вари зеленчукот/овошјето додава. Јас сакам на пареа да и готвам во прво време

Autumn Love likes this.
  15. arwen93

arwen93 Популарен член

Првите неколку кашички ги мешав со мое млеко. Сега веќе откако прифати се и не враќа толку храна како на почетокот ги мешам само со вода. На пареа готвам.

Baby warrior likes this.
  16. Feniksgirl

Немаш потреба да мешаш со твое млеко. Свари си го овошјето и испасирај, не се навикнуваат така лесно, после ќе менуваш текстура полека и ќе навикне и друга, колку порано менуваш текстура, толку полесно ја прифаќа. Ич не се плаши за текстура, секое бебе во свое време си менува. Почни со пасирано, на почеток ќе ти прави како гагинг ама се тоа е нормално, да не се вадиш од памет дека се дави и сл, се чуди на вкусот или текстурата, после гајле нема. Е сеа пошо е доено бебе, ако е ко моето, до 6 не сакаше ништо освен цицкава, од 6 прифати да јаде цврста храна.

Ladyme, An43 and Baby warrior like this.
  17. happygirl

happygirl Форумски идол

Ни за двете деца не сум ставала мајчино млеко во кашите. Ако нешто е погусто, како на пример компирот, ставам малку од водата во која се варел, ама млеко не.

Ladyme and Baby warrior like this.
  18. Baby warrior

Ја ставам на 45ʼ до нас до маса кога јадеме и магепсана е :rofl: шмата цела лакомо се надевам ќе сака да јаде

Feniksgirl likes this.
  19. An43

An43 Истакнат член

На доење е и затоа со вода ја правам

20. Feniksgirl

Иста беше, амааа не сакаше:rofl: