Vo tabelata spored koja jas se vodam karfiol i brokula se 6+ taka da jas od togas gi vovedov @mama89 slobodno mozes da dades ali ti kako si odlucis, taka
Знaм декa е oд тoгaш,и јaс пo истaтa тaбелa се вoдев aмa кoгa прoбaв видoв декa имaше мнoгу гaсoви oд негo,пa прекинaв,инaку oк си е,дa не му дoјде нaеднaш мнoгу сo брoкулa вo кoмбинaцијa
Oficijalno sme sest meseci dosega vovedov javolka krusa banana morkov kompir i tikvicka pa sega i lravam kombinacii eden den ovosna pa posle zelencukova e bidejki sme veke sest dali da i vovedam novi produkti ili da pocekam uste nekoj den, pa da i dadam brokula avokado , tikvickata dali ja kombinirate so ovosje ili pak ne da si pravam kako do sega
@Mi-Ma Немав карфиол,здравје во понеделник ќе пазаруваме ќе се снадбам со се А, инаку направив комбинација тиквичка,брокула и батат 190 гр ми излезе ,мн убава на лик каша,кремаста,лизнав малку и беше , но ете синчето ја бендиса и ја изеде цела Можеш:- тиквица со јаболко ; -тиквица ,јаболко,морков; -батат(благ компир),тиквица,јаболко -батат и јаболко Исто можеш да дадеш плус од тоа шо имаш дадено:слива,кајсија,праска,тиква -од овошје зеленчук:батат,брокула,карфиол и така ќе имаш повеќе комбинации
fala @mama89 denes i napraviv tikvica so jabolka si ruckase ama pocna da i se spie i nisto a onaka mi ja bendisa a nov produkt kako se vnesuva primer da i dadam kajsijka isto tri den prvo samo od kajsijata nekolku lazicki ili direktno vo kasickata sto si gi jade, kako ide
па јас си купив кајсија мала на хипп и првиот пат ја претурам во друго тегле пола,пола во фриждер и давам 3-4 лаж,потоа продолжувам со друга каша која веќе ми е пробана да си јаде,утредента ја давам другата половина .Е сега така правев по 2-3 дена само чиста за кајсија,праска,слива...но пример батат го дадов со нешто веќе воведено со тиквица и јаболко пример,или тиквицата и таа ја дадов за прв пат со јаболко,компирот исто така не го давав сам 2-3 дена туку со веќе воведено-морков пример итн
Сега ја отворам темава и ако не прочитав немаше ни да знам дека си ме тагнала- не ми стигна известување. Пашканат и карфиол смееш уште сега, кромид, лук и целер (само корен) од 7м. За спанаќ моја препорака да почнеш од 8м, а прво можеш со блитва да почнеш, полесна е за варење. Гриз можеш и со вода да го правиш погуст, па на крај да додадеш малку ад-млекце или мајчино, јас така дооолго го правев додека не воведов кравјо на 15м. Мојата беше на доење, и воопшто не го осеќаше ад во кашички..ми траеше една кесичка по три недели колку што е рокот. Но никако да се вари со мајчино или ад! Глутен од 8м, со што сакаш почни и нормално направи комбинација за да не биде безвкусно. Дајкон и било која друга репка може од 7м. Грашок и боранија ако добро се сеќавам може после 8м. Пиперка од 7, модар патлиџан од 9, црвен патлиџан од 10, мевце од 7-8 месеци можеш, пилешко, мисирка, телешко...кое сакаш. Несолена урда или сиренце од 10м, павлакае многу вештачки производ, така што покасно од година, крем сиренце најпожелно без адитиви (таков е Абц) исто после 10м. Супица е малку невозможно да му се даде на бебе, освен крем супа, нормално да биде домашна. Фиде ќе ставаш после 9-10 месеци. Без сол и зачини.. Можеш да му вариш бујон од коска, да го замрзнеш во калапи или кесички за мраз, па да додаваш во густи кашички наместо вода. Бујонот е премногу здрав! Ене ја и мајка ми за себе вари Се надевам помогнав
Сега ја отворам темава и ако не прочитав немаше ни да знам дека си ме тагнала- не ми стигна известување. Пашканат и карфиол смееш уште сега, кромид, лук и целер (само корен) од 7м. За спанаќ моја препорака да почнеш од 8м, а прво можеш со блитва да почнеш, полесна е за варење. Гриз можеш и со вода да го правиш погуст, па на крај да додадеш малку ад-млекце или мајчино, јас така дооолго го правев додека не воведов кравјо на 15м. Мојата беше на доење, и воопшто не го осеќаше ад во кашички..ми траеше една кесичка по три недели колку што е рокот. Но никако да се вари со мајчино или ад! Глутен од 8м, со што сакаш почни и нормално направи комбинација за да не биде безвкусно. Дајкон и било која друга репка може од 7м. Грашок и боранија ако добро се сеќавам може после 8м. Пиперка од 7, модар патлиџан од 9, црвен патлиџан од 10, мевце од 7-8 месеци можеш, пилешко, мисирка, телешко...кое сакаш. Несолена урда или сиренце од 10м, павлакае многу вештачки производ, така што покасно од година, крем сиренце најпожелно без адитиви (таков е Абц) исто после 10м. Супица е малку невозможно да му се даде на бебе, освен крем супа, нормално да биде домашна. Фиде ќе ставаш после 9-10 месеци. Без сол и зачини.. Можеш да му вариш бујон од коска, да го замрзнеш во калапи или кесички за мраз, па да додаваш во густи кашички наместо вода. Бујонот е премногу здрав! Ене ја и мајка ми за себе вари Се надевам помогнав
@mama89 и јас како @Kitten, ако не отворев случајно, немаше да знам, не ми стигна нотификација. Во целост се согласувам со Китен и би додала. 7+ млечни производи. Јас тогаш ги воведов, ама не баш нешто беше воодушевена. Покасно да, сега на пример ги сака. Исто и глутен воведов од 7 ипол. Обиди се со палента дали ќе сака. За да не е до толку оскуден вкусот ко за почеток- додај некое овошје, пр. варено јаболче или слива.Покасно ќе можеш со млечните производи да ја комбинираш...ако ја јаде воопшто. Инаку како шо прочитав убаво веќе комбинираш веќе дадено со нов производ. Тиквица, слива, банана, авокадо, јаболко, круша, морков, ориз, компир, батат, гриз, палента, тиква, брокула, карфиол, пашканат 3-4 тркалца... Забележуваш дека вкусот е бљуткав----да таков е. За некое време еве, 1-2 недели пред да полни 7, иако е по некои правила од 7, започни со малку 2-3 капки маслиново масло во зеленчуковите и кокосово во овошните.Исто кога ќе убациш кромид и лук...поинаку ќе е. Одма шмекче ќе има ко со зачин да е.
правам неќни брокула,батат и тиквица мене ми се повраќа само шо лизнав,грдо,бљуткаво ама синко лапа шо разбира хаха
Ако не ти е зеленчук омилен секако нема да ти се свиѓаат, ама внимавај и да не ги преваруваш. Ако е преварена брокулата и мене ми е грозна инаку ја обожавам. Бататот исто треба да е превкусен ако не е премногу готвен. Јас на пареа го ставам бататот едно 10 минути на тивко и додавам брокула и тиквица и кога ќе можам брокулата да ја прободам со нож лесно кај рачката, за едно 5-6 минути гасам. Сеуште има брокулата убава јака зелена боја. Маслинов зејтин мора да се стави за вкус или 8+ може путер. За вкус и малку кромид и лук може да се стави во варењето. Јас рано воведов целер и тој е одличен за вкус. Ептен малку ставам пола сантим од него.
да да ја не обожавам брокула многу инаку подготовката исто како што кажа и ти и кашата имаше прееубава зелена боја
Давам свежа пастрмка со бело месо. Кога печам за нас, и за него посебно во фолија печам едно парче со малку маслинов и магденос. Башка варам компир и башка блитва. Потоа парчето го чистам од коски и се во блендер соединувам. Нема потреба да се плашиш од коските, зошто лесно се вадат кога е печена, плус во блендер, и плус со лажиче даваш. Мислам убаво се гледа. Секогаш во комбинација со блитва. Така најмногу ми јаде. Затоа што во таа комбинација кашата не мириса онака тешко на риба. Најверојатно блитвата неутрализира. Еднаш направив без неа и мирисот беше тежок, и се утепавме од молење да јаде.
V Mojata sega ke polni 6, pa sto mozam da i dadam za apsorpcija na zelezoto? So ogled na toa deka samo vareno ovosje smee,izgleda nisto hm Mi e strav da ne i' padne zelezoto,a vo nikoj slucaj ne sakam suplementi...