Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    1.959
    Фала тии, ви посакувам слатко ручкање :inlove:

Инаку Solid starts за броење и за сервирање, ама рецептите нешто не ми фаќаат таму око.
    За рецепти повеќе ја користам BLW Meals :)

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    4.801
    Инаку на темава за блв, денес и давам витамини во лажиче, ми ја зема од рака како што и ја доближив до устичката, она сама лажицата во уста :rofl::rofl: до сега секој ден и давам витамини се нема вака искажано денес детево скроз ми се виде спремно :rofl:

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    1.959
    Кога не даваш јадење, дај шта даш си вика, витамини - витамини хахахах :rofl:

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    4.801
    Денес монтиравме столчето за јадење ја седнавме за прв пат жива радости беше се смее си игра со глодалката ми пораснува бебето толку брзоооо

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Baby Girl123

Baby Girl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    567
    Допаѓања:
    928
    Na 4 ipol meseca koga pochna da se vrti od grbche na meshe- i ortoped ni dozvoli togash sedenje na 60 stepeni i dr Filev reche deka mozheme da pochneme. Ama jas pochekav edna nedela taka da nekade pri kraj na 4 mesec ili pochetok na 5 mesec.
    Dr Filev ima lista na namirnici okllu 20 se koi gi probavme. Osven proso ama denovive ke i vovedam i toa. Jas so mlechni planiram da probam od narednata nedela a za jajce i meso iako imam odobruvanje ke pochekam barem do 7 ipol meseca. Mada sega e mnogu bitno da vnesuvaat masti za razvoj na mozocheto ama se plasham od jajceto deka e alergen a za mesoto sakam da najdam domashno od nekade da kupam.Ama nema da ja brzam.

6. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    567
    Допаѓања:
    928
    Fala :l:
    I jas se mislam da pochekam so vovedunje na jajce.
    Vo odnos na mlechnite primer mozham da i dodadam vo kashichkata kiselo mleko na buchen kozjak ili grchki jogurt?
    Ili puter da stavam? Dr. ne mi spomna za mocarela ama mi reche mozham da dadam nesoleno sirenje. A kaj da najdam nesoleno sirenje? Moze smeahno ke vi zvucham so prashanjava ama ne sum mnogu po gotvenjeto i se ova mi e novo (facepalm)

7. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    5.190
    Мене ми рече на 6 да почнам рано било, јас почнав на 5 точно со вкусови по 3-5-6 лажички по 3дена. Ние сме разлика две ипол недели со децава, и твоето прематурче. Ама он ја гледа по месеци мојата ама по килажа апетит не е за тој месец и му напоменав дека и давам макс на млеко и више плаче морам да почнам храна. И некако така не ми даде конкретен одговор и почнав по Јадранка од Ремедика начинот да ја хранам. Сега побарав термин за филев, кај таа новата ме стаеле а напоменав за кај филев и малку глупо беше, ја прашав за храна ми вика па јајце дај и после месо. И толку одговорот.

8. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    869
    Јас дадов грчки јогурт гледав да има помалце шеќери. Можеш во кашичка, јас давам и во пченкарна каша. Не сум ти некој репер за производи не живеам во Мк :rofl: моцарела ми изгледаше најнесолено и затоа тоа дадов. Не сум за путер, јас ставам малку маслиново масло во зеленчуковите каши а во овошните кокосово масло.

На Baby Girl123 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    567
    Допаѓања:
    928
    Abe ne mora da se forsiraat so hrana bitno e od 6 meseci da vnesuvaat masti za razvoj na mozocheto posto realno od ovoshje nemaat polza deka ima sekjeri i do godinka vekje da jadat parchinja poshto do godinka toj refleks za da ne se davat od hrana e naj jak i do togash treba gore dolu da e usovrsheno jadenjeto.
    Eve ja mojava denovive pochna so toj pinceta fat i so prsrinjata ja fakja hranata ko mislish koski da trebi i shto vo usta shto na nose za na hemisko sme posle jadenje :D

На dummy и Baby warrior им се допаѓа ова.
  10. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    4.801
    Леле те читам браво! Прематурче а бевме скоро сличен термин а вие веќе си ручкате убаво. Ние од наредна недела почнуваме со вкусови точно на 5ипол месеци. Што и даваш во раче на оваа возрадт за пинцета фат?

11. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    1.959
    Пинцета фатот генерално се развива после 8ми месец, тој асалниот со палет и показалец. Нема ништо "конкретно" што треба да и дадеш, а уствари сепак треба да нудиш можности. Покрај храна, и играчки исто помагаат. Јас на пример приметив дека многу и помогна едно што го имаме како морковчиња да ги фаќа да ги вади од дупчето.

Претпоставувам она што го прави малата на Бејби и што зима храна како просо, ориз и сл. во рачето со сите прсти, и си носи во уста. За пинцета фат треба да може да фаќа залчиња, а ќе знаеш дека е ептен развиен кога ќе може да фаќа зрна од калинка :D

Но, целосната таа изложеност на храна, да може да ја допира, исражува, експериментира, придонесува. Значи како што пишав, и да ти е страв да даваш парчиња како за блв, дозволи и со зрнестата храна да истражува. Просо, ориз, и сл што е позрнасто дозволи и со рака да го фаќа, да го јаде. Тоа е најнеуредниот дел од јадењето сам, ама има огромен бенефит :)

На Baby warrior и Baby Girl123 им се допаѓа ова.
  12. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    5.190
    Мојата ако сака нешто да фати двете раце па пумпа пумпа со прстињата.. до тоа ниво мислам далеку сме. Единствено што мислам декаа ете и фали и послаба страна и е тоа фатот. Уште како да не ги фокусира кај се и да фати туку пред неа е и лупа мисли така се фаќа. Цуцлата ја забележува и си фаќа на празно додека не и дојде во рака и после накај уста. Ама више живец е. не седи во место па да и давам да фаќа, вежбавме доста мислам и ова сега е од мн вежбање. Додека лежи се врти на сите страни ама не крева раце, газот го крева. Рацете и се на лакт и не ги поткрева за да може да пролази. Кој знае решив да не мислам многу и да не се нервирам. Ќе биде.

На Baby warrior и MariaBouli им се допаѓа ова.
  13. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    1.959
    Супер си е, се додека им даваме можности се ќе научат. Пинцета фатот мојата преку ноќ го имаше. Се мачеше се мачеше да си ги фати парчињата храна што и се распаѓаа, и еден ден Оп ја гледам фаќа. Сега веќе фаќа и зрна калинка што се смеам. Ама па мислам дека во тоа е понапредна.

Од друга страна, дигање газови, лазење тоа е научна фантастика. Овие 2 недели откако бевме на гимнастиката ја здробив од "вежбање", само плаче ама собирам сила и не се откажувам, и нема некој посебен напредок. Сега на пример повеќе покажува желба да застане на нозе веќе. Така што се откажав, ќе пробувам чисто за да осети ама веќе не ја малтретирам.

Минатата недела и отидовме, едно што ми заспа во 9ипол, второ јас добив, ама трето и немав мн желба. Еве денес ќе идеме, да поплаче 45 мин (башка во 7ми скок сме :x) и да а си дојдеме да си легнеме :D

На Baby warrior, Ladyme и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  14. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.944
    Допаѓања:
    25.672
    Ај да прашам нешто, ве читам и тука помали бебиња од мојата веќе им давате и ручек.

Бебка е 6.5м, матичната ми рече веќе да воведам месо и ручек.
    Почнав со вкусови на 5.5м, на 6м веќе имаше појадок. Јаде наутро појадок околу 180-200гр житарка (ориз, просо, палента, овес) со овошје или зеленчук мешам. Дадов и жолчка неделава.

Со големиот кога беше бебе знам имаше 'правило' барем 1м да има меѓу воведените оброци. Па така за бебка сега планирам ручек со месо да дадам од полни 7м.
    Па на 8м здравје вечера, и понатаму и ужинки.

Не знам, се сменија ли препораките во меѓувреме или сите брзаат оброци да имаат бебињата, да се исфрли млекото што побрзо?
    После појадокот бебка е цел ден на доење, па и ноќе се буди на 3-4ч.

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.597
    Во право си. Многу се брза со храната непотребно. Мислам се знае значењето и улогата на млекото до годинка ама ајде..и јас воведував со разлика месец.
    6м доручек, 7 ручек, 8 вечера. После годинка 1 ужинка, на 13м 2 ужинки.

На Ladyme, Autumn Love, Noemi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.127
    Допаѓања:
    25.316
    Да си следиш бебе најубаво. Препораки има да, ама ако бебе несака , на сила ли ќе бутаме.
    Мојата несакаше еден период, па пауза направив и пак почнав.
    И млеко уште пие и си го сака.
    Не пие како што пиеше, ама си го сака.

На Ladyme и happygirl им се допаѓа ова.
  17. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.171
    Јас оставав размак мегу воведување оброци ама не цел месец, одприлика 3 недели. Ние дека почнавме од 5м, 5+++ имавме доручек, 6++ ручек, на 7+ веќе воведовме вечера. Сега иако сме со 3 оброци бебка моја како коковче јаде по 100г и само со еден или два оброка не би внесувала доволно хранливи материи и нема да ја држи па ќе бара да цица многу често. Пред да воведам вечера после последната дремка само бараше цице по неколку пати, кнап и беше до спиење. Прати си го бебето, не се врзувај толку за нечиви правила.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.969
    Допаѓања:
    11.189
    Јас почнав на 5+++, на 7 почнав да воведувам ручек, па после месец и нешто вечера. Во право си, нема потреба да се брза со храна и од 4 месеца и со многу оброци. Уште по чудно ми е педијатар што на 4 месеци дава храна. До година треба да се 3 оброци и 2 ужинки. Ние стасавме до 3 солидни оброци и пак се буди ноќеска по стопати, нема врска најаденоста.

На Baby warrior и happygirl им се допаѓа ова.
  19. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    5.190
    Исто направив пауза за вакцините беше мн нервозна, направив пауза за настинката... и некои денови кога мн повраќаше. Така да сега имаме доручек само на 7++ прематурче е не ја брзам. Јаде 200г за доручек ама и после спиење 3ч поминати знае да блуцне каша уште значи не сварена. Несакам да форсирам она све ќе јаде што и давам ама има мака.

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  20. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.127
    Допаѓања:
    25.316
    Мојата до 8 ипол месеци немаше оброк, баш оброк.
    Несакаше каши. Ми требаше време да сфатам дека она сака парчиња.
    На млеко беше. Па и тоа го одбиваше.
    Ништо несакаше, а си беше и сега е крупничка. Сега е повеќе и извишена де.
    Ништо на сила, полека се ќе биде.

На MariaBouli и Ladyme им се допаѓа ова.