1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    1.212
    Женски дали прво пробувавте само вкусови, па потоа почнавте да ги мешате? Пример ако бебе пробало јаболче и морков, наредно да ги измешам двете. И дали мешавте наизменично овојше и зеленчук или прво да давам само овошје, па потоа зеленчук? Се надевам дека не е се олку комплицирано колку сега што ми изгледа:D

2. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.712
    Допаѓања:
    35.642
    На почетокот мислиш дека е научна фантастика, после му го земаш редот и не се замараш толку. :D
    Прво се пробува еден вкус. Кога ќе го воведеш и веќе гледаш дека е се ок, можеш да го мешаш.
    Јас наизменично давав. Почнавме со морков, па банана, батат, јаболко и така по ред.
    Нема некое си правило, како мислиш така ќе даваш. Битно е да ги воведеш за бебе да почне да си крка. :)

На Baby warrior и Merten им се допаѓа ова.
  3. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.210
    Допаѓања:
    1.978
    Глутен се воведува со една намирница, штом немало реакција без проблем можеш да даваш веќе секакви житарки со глутен :)

Ориз најобичен, што јадете вие тоа слободно давај.

На Anifani му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anifani

Anifani Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2021
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    156
    Ти благодарам,малку ми беше стресно зошто е со осетлива кожа, и најверојатно ат.дерматит..па баш сега кога давав гриз му се воспали тоа на вратот што од време на време се воспалува и само минува..дали од тоа или се погоди баш сега незз навистина,ќе видам за извесно време планирам да дадам гриз со нешто овошка па ќе видам дали нешто од тоа е реакција..И затоа ми проблем за вечера што да му давам,се едно исто .. просо,палента со млечни..Фала уште еднаш за споделувањето :hug::l:

5. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    856
    Допаѓања:
    1.748
    Како воведувавте месо, па и останати вкусови што не се воведени? За две три недели треба да воведеме и ручек, тогаш планирав и месо да воведам, е сега месото го давам исто како до сега наутро за да следам реакција, а за ручек и давам нешто друго или можам да го давам во ручек?
    И исто така, глупаво прашање, дали ако за појадок давам авокадо со друго овошје не мора да се даваат и житарки?
    И по колку време ви трае хранење со каша? Ние сме на почеток, ама по 30-40мин трае процесот, се надевам со тек на време дека побрзо ке се храниме :sweat::D

6. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    655
    Допаѓања:
    878
    Мене од педијатар ми беше кажано нови вкусови од сабајле за да се следи реакција. Е сега месото не верувам дека ќе ти даде алергиска реакција, јас го давав за ручек околу 12:30,13h.
    Ако даваш авокадо со овошје за доручек мислам дека тоа не се смета за оброк ако е без житарка. Јас давам зеленчуци за ручек. Пример што и правев вчера:
    Доручек: просо со јаболко.
    Ручек: авокадо, пашканат, тиквичка. (2-3 пати во неделата давам месо не секој ден)
    Вечера: овес со млеко.
    И давам се додека отвара уста. :D Што знам… околу 20,30 минути хранењето ни е. После тоа и нудам малце водичка.
    Добар апетит (highfive)

Последна измена: 23 ноември 2025 во 06:11