Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Nasmeano coece

Nasmeano coece Активен член

Се зачлени на:
    30 март 2024
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    13
    Koja e prvata zitarka sto treba da se vovedi?

2. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.608
    Допаѓања:
    6.479
    Готово глутен си дала.

За јајце имаш поделени мислења, некој дава од одма цело јајце, два три дена по малку; некој четврт, пола, цела жолчка, па после белка.
    Јас давав два пати неделно осмина, два пати четврт, два пати пола жолчка и после цела, па белка пред роденденот.
    Ти ќе си одбереш, право мислење нема. Ама една недела секој ден по ред не би давала јајце.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.497
    Допаѓања:
    4.945
    На листата на намирници по месеци први стојат
    овес ориз палента просо

4. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    454
    Веќе месец ипол пробуваме вкусови, од житарки имаме пробано ориз, амарант, просо и палента. Сакам да воведам овес, купив органски безглутенски овесни снегулки. На нив пишува дека може да содржат траги од јатки и соја, дали треба да барам некои на кои не пишува нешто такво или е незначителна количинава (колку што знам бидејќи се прават во иста фабрика мора да биде ова назначено)?

5. Baby Girl123

Baby Girl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    571
    Допаѓања:
    932
    I jas taka planirav nekako mnogu od ednash mi e cela nedela jajce.
    A otkako ke probame zholtka posle oddelno se dava belka pa posle celo ili?
    I kako go davate vo hrana go pasirate?

6. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.515
    Допаѓања:
    5.249
    Јас почнав со авокадо па сум измешала и со овошје и со зеленчук, неутрално е. Пример со јаболче и магно и амарант за доручек, за ручек сум дала со морковче и сладок компир. И ам прави хахах мое дете све јаде. Ама и јас пробувам на што личи.
    Пример направив брокула, праз, сладок компир и морков. Значи мн фино со капка маслиново. Не ставив житарка, не секогаш.
    Обично ориз или палента сабајле, уште не сум внела вечера незнам како ќе смислам нешто. Глутен не сум дала, да испитаме прво интолеранција и јас сум интолерантна.

Сладок копир сегде иде хаха денеска цвекло, морков, сладок компир, тиквица и амарант една лажичка. Изеде 210 г и седи со устата отворена викам нема Хахах толку.

На WonkaMonkaa, Baby warrior и Iva.T им се допаѓа ова.
  7. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    869
    Допаѓања:
    1.759

Јас денес прв пат дадов авокадо, со палента и круша. Го пробав и јас и викам нема шанси да го јаде ова :D ама изеде. Додека не пробаат сол, шеќер ќе јадат вакви неутрални вкусови 8)

Инаку сладок компир е бататот нели? Нема некоја трета варијанта на компир? Сопругот го пратив по батат, он земал “сладок компир” ама формата на компирот е како обичниот, само бојата на лушпата е како на батат :^). Не сум воопшто по готвењето, па појма немам.

8. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.515
    Допаѓања:
    5.249
    Ваков земам, не користам јас во исхрана мн ама за неа и авокадо исто не јадам често.

Прикачени фајлови:

• FRE00181.jpg
      FRE00181.jpg
      Големина на фајлот:
      39,3 KB
      Прегледи:
      11
    На Iva.T му/ѝ се допаѓа ова.
  9. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    901
    Хахаха кјууут и мојата вака прави. :D:inlove:

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.608
    Допаѓања:
    6.479
    Белка преку цело јајце ќе дадеш ако океј поминете, без реакции, со жолчката. Јас прво намачкав на раче, немаше реакција, потоа дадов кифличка во која имаше јајце, па палачинки нешто такво, не ми текнува, па рендано варено јајце со палента. Жолчката лесно се пасира, белката варена на рендав на ситно.
    Нови намирници за ручек, давам за ручек. Месо воведувам преку каша со месо, не чисто, рачунај кромид, лук, пиперка тоа сигурно нема на гладно од сабајле и чисто да даваш. Мене ми има кажано матичната гледај најкасно до 15:00ч да даваш ново.
    Авокадо добро оди со банана и палента, проверена комбинација, или само банана :D.
    За хранење, син ми има 4 години и јаде еден саат, добри сте вие со пола саат ко за почеток :D.

Тоа мора така да стои на декларација бидејќи има луѓе со алергија на јатки и сл. кои реагираат и на тие трагови. Дај, па ако изреагира ќе бараш чисти.

На Baby Girl123, Iva.T и Marijanche33 им се допаѓа ова.
  11. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.256
    Допаѓања:
    2.112
    Според мојата потрага, нема да најдеш чисти. Тоа мора да стои на декларација затоа што во истата фабрика се пакуваат и тие алергени, ама МОЖЕ да содржи, не значи дека 100% содржи. Ако ти покаже реакција после ќе пробуваш со тие алергени чисти да даваш да видиш дали реакцијата е на некој од нив :)

На naturally и Marijanche33 им се допаѓа ова.
  12. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.578
    Кога почнавте со вкусови мајки ? Знам дека доени бебиња до 6 месеци препорачуваат само мајчино ако бебе напредува ама ме интересираат мислења.
    Ние досега ништо немаме пробано ни вода ни чајче, два пати формула дадов дури беше ептен бебе првите дена и досега сме само на цице.

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.184
    Допаѓања:
    25.454
    Педијатар би ти дал најубава насока, според бебето.
    Воглавном препорачуваат од 6 ти месец. Но има бебиња, со кои се почнува и порано, во зависност како проценил педијатарот. Како качува килажа, како напредува и слично.

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    901
    Во Германија бабицата ме советуваше измеѓу 5 и 6 месеци да почнеме. На ексклузивно доење сме. Прашај педијатар следен пат кога сте на Untersuchung на U5 или U6 кое ви е следно, ќе ти каже точно според твоето бебе.

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    901
    Женски оди ли комбинација амарант и манго? Амарант немав појма дека постои додека не добив бебе хахаха :D купив денес па не знам со што да го мешам.

16. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.987
    Допаѓања:
    11.228
    Јас со праска имам давано зашто да не и манго :) како овес го сметам јас и така го давам.

На arwen93 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    649
    Девојки, почнуваме од утре со вкусови и денес дијагонално ја исчитав темава :handshake: Ви пружам рака на сите кои не себично сте споделиле искуства.
    Имам една дилема, прво се дава овошје и зеленчук па житарки? бидејќи се во иста група како први намирници јас планирам да мешам, 2 дена зеленчук, па житарка па овошје. Ок ќе биде така или имате друг совет?

денес и коски телешки сум варела, маж ми ќе го продава станов од што мириса :?:

18. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    836
    Допаѓања:
    1.222
    Обично се дава прво зеленчук и овошје па по неколку дена/недели житарки одкога ќе се навикне мешето

На Kejt362 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Anifani

Anifani Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2021
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    158
    Мајки едно прашање лебче дали давате? И ако да од кое е добро да се даде,барем по малку..сакам да му дадам малку,или двопек?

20. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.987
    Допаѓања:
    11.228
    Јас давам понекогаш кисел леб (sourdough) тостиран, од кога воведов глутен негде 7 месеци. Или мачкам грчки јогурт на него/авокадо или така корка да глода. Пржено лебче со јајце уште немам дадено ама има читано на многу членки децата дека обожаваат.

На Anifani му/ѝ се допаѓа ова.