Само една намирница дадов јаболче. Се наредно мешав. И мислам морков дека и дадов да проба така. Не се водев по ,, правила”.
Измешај со јаболко, тоа исто ќе ти биде показател за реакции штом јаболко јадела. Иако скоро непостоечки се реакции од зеленчук
Да баш пишувавме пред некој ден дека скроз е бесмислено три дена да заглавиш на намирници како јаболка и морков… ама ај на почетоков утре ќе пробам да и измешам со јаболко морковов ако не бива задутре одам на компир па после овошје пак … се си мислам дека и ќерка ми како мене повеќе овошје ќе сака него зеленчук
И мојава нејќеше морков на почетокот, ни чист, ни измешан, ни од домашна каша ни купечка ама некако го засака со тек на време и го јаде сега во повеќе комбинации. Слободно мешај со друго пробано па дај друго па по некое време пак со нешто друго ќе мешаш и ќе видиш што сака што не
Можеш комбинација морков јаболче па задутре со компир или тиква. Јас ќе почекам па на 4 ти рота ќе ставиме и после неа ќе пробам пак со јаболко или тиква ќе видам. Некако неспремна ми делува
Ако ок помине јаболко со морков, следно морков компир дај. Па комрир јаболче, па слива со јаболче, па тиквичка со морков… Јас вака давав. Мене ми беше бесмислено да терам етапно по 3 дена. И јајце јас не го воведував така по ,,правила”. Ама пак ќе кажам, јас за моето дете. Да не бидам лошо сфатена.
Ние мака мачиме до ден денес со соленото. Он не се буни или да плаче, едноставно го држи у уста пола саат и на крај ќе го пљукне, или уста не отвора, си седи ладен и никако не реагира, така може цел ден да тера а јас живци попуштам. За благите работи воопшто проблем не прави, уста отвара како чорапа и набрзина јаде, некој да не му го земе Брокула и морков единствено што јаде, кога ќе му помешам со житарка не го јаде. Телешко месо не сака да види и така.... Сега више ќе почнеме со млечни продукти, јајце ќе воведуваме, глутен, па можеби ќе ни е полесно...
Нас во советувалиште и патронажната и матичната ни рекоа да почниме со вкусови пд 4.5 месеци, по 2-3 лајчиња...па затоа барам искуства оти некако ми е рано
Бебе напредува убаво со млекце? Јас ако бебе напредува со млеко, пред 6 м , не би почнала. Ама тоа е мое мислење. А и мислење и став, на доста медицински лица и светска здраствена орг.
Ако ти мислиш дека е рано тогаш почни кога ти мислиш дека треба и кога ќе приметиш дека бебето е спремно. Мајката најдобро си го познава своето бебе.
И мене педијатарот ми рече од 4ипол дека може да се почне со вкусови така по 2-3 лажички ама ни со првото, а ни сега со второто дете не ми правеше тоа смисла. Почнав на 5 месеци и ~1 недела со по неколку лажички. Секој ден накачувам по некоја лажичка плус. За 6 дена ќе биде 6 месеци и стигнавме да јаде по 50-70 грама кога како. Ова ми се покажа добро со првото бебе затоа и сега втор пат исто воведувам. Едит: инаку добро напредува и со млеко, веќе ја има дуплирано родилната килажа, но последниов месец качи само 450 грама. Затоа нема некое строго правило од точно кога да се почне, зависи од детето, педијатарот што ќе советува и секака мајката со го гледа детето треба да може да процени. Јас лично пред 5 месеци не би почнала.