Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Е тука е проблемот. Ова мое дете обратно од сите цица кога се расонува а не пред да заспие :( мнооогу ретко сака да цица пред спиење, сите наопаку ние терсене :whew:

Autumn Love likes this.
  2. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Нека цица штом стане, па дај и за саат време да пробува. Секако не јадат многу количински на почеток :).

3. arwen93

arwen93 Популарен член

Мојата мразеше компир дури и реакција на кожа и направи малце. Кога веќе си почнала со овошје дека по благо, од зеленчук јас мислам понуди и батат или пашканат по благичко, мојата ги обожава.

Last edited: Nov 29, 2025
  4. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Секој оброк и е над 200 грама па не издржува 3 саати меѓу оброци/цицање. Чисто да споделам де :D

П. С. Мој голем совет, не изигравај кловн за да јаде :) ако не сака во моментот одма прекини го јадењето и пробајте пак подоцна. Искрено јас кога давав вкусови (ако можам така да ги наречам) никогаш не гледав на саат кога јаде. Некогаш се случуваше и попладне дури да ме фати ако претходно била нерасположена, лошо се поклопиле дремките/цицањето. Јадењето треба да биде позитивно, и се знае како се јаде, на маса (хранилка) во тивка, смирена атмосфера.

Како некој што е растен да јаде пред телевизор, кога почнав да живеам со мм и да не речам ми "забрани" така да јадеме осеќам многу подобар однос со храната и јадењето :)

И не ме сфаќај погрешно, знам дека како мајки ако треба и на глава ќе застанеме за доброто на нашето дете, ама некогаш треба да размислиме дали навистина им правиме подобро :)

Last edited: Nov 29, 2025
    Ladyme, dummy, Noemi and 2 others like this.
  5. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Со што даваш пашканат?
    Сакам следно да дадам, а ете нејќе компир мојава.

6. arwen93

arwen93 Популарен член

Со сѐ, било каков зеленчук а и со месо е супер. Еве баш денес и дадов пашканат со авокадо, тиквичка и жолчка (зошто почнавме со воведување жолчка).

Autumn Love likes this.
  7. katerina.femina

katerina.femina Истакнат член

Бебе 4 ипол месеци. Почнавме да и даваме јаболче,круша,тиква. Добро ги прифаќа ама имам прашање: дали е можно да е покенкава од храната? Приметивме дека и почесто испушта гасови. Не знам како да и направиме ред. Колку растојание треба да има од каша до млеко(само на АД е)?

8. Merten

Merten Популарен член

Јас еве неколку дена му давам околу 10-11 часот, гледам да има барем саат и пол пред млекото. Ама и моево ништо не сака, 3 различни работи му давам (секоја по 3 дена) и ништо не сака, се гади и плука, не сака ни вода. Не знам дали да продолжам со следни вкусови или и јас да паузирам

Baby warrior likes this.
  9. LEA24

LEA24 Истакнат член

Здраво мајки, лососот за бебиња како го спремате ?

10. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Јас во секој ручек и ставам. Многу ибав шмек дава.

dummy and Autumn Love like this.
  11. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Да читав за ова … инаку со најголем мерак го почнувам хранењево со најубава хранилка на свет во пар со количката исти бренд, со сет за хранење од mushie, со сите тертипи :D и пуштив музика од телефон пошто се развеселува ама имаш право не е тоа начинот. Денес држете палци за банана :?: ќе јавам импресии

MariaBouli likes this.
  12. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Јас го сечам на мали коцки и го steam-ам 10минути. Откако ќе се направи, прокапувам маслиново масло, го пасирам со вилушка и го мешам со остатокот од ручекот

LEA24 and Baby warrior like this.
  13. dummy

dummy Истакнат член

Кифлички какви давате, како ги правите? Мене не ме бива за месење и реков на мајка ми да направи и и давам сега зимам пробувам и јас осеќам сол ставила… Ја прашувам вика оооо не знаев дека не треба. Плус вика и квасец ставила, тоа смее ли?

14. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Квасец сум ставала, сол не :) Сеа конкретно кифлички не сум правела, ама тесто за пица на пример сум. Иначе да знаеш постариве не знам дали стварно не знаат или што ама и јас цело време се објаснувам за солта :D

dummy likes this.
  15. dummy

dummy Истакнат член

Јас си рачунав бар мајка ми знае аман веќе… За се мора 10 пати да се објаснуваме (facepalm)

16. dummy

dummy Истакнат член

За вода ретко кое бебе прифаќа од старт, особено тешко доените бебиња. Не форсирај 3 дена ако не сака, пробај уште нешто друго па паузирај ако не бива, може не е спремно бебето

Merten likes this.
  17. dummy

dummy Истакнат член

Убав совет ти даде mariabouli, ќе се надоврзам за песничките лоша асоцијација е тоа ќе мисли време за игра е а не за јадење. Доволна стимулација е самото јадење уште плус играње ако вметнеш во тоа ќе и биде премногу верувај, а и поголема шанса има да ти фрла храна мислејќи си играте

Noemi, Baby warrior and MariaBouli like this.
  18. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Скоро правев лебче домашно, малецко само за бебе.
    Квасец ставив, брашно, вода. Печев во ер фраер и супер меко испадна.

dummy likes this.
  19. cocopuff

cocopuff Популарен член

Јас па не мислам така. Ама си зависи од детето можда. Јас и ставам една тропалка/спинер или книгичка некоја и вртам и и зборам нешто од книгата или пеам песнички. Не практикувам блв па можда не би одговарало ова при таков начин на ранење. Не мора да е музика од телефон ама да има некоја мала занимација зошто да не.

happygirl likes this.
  20. cocopuff

cocopuff Популарен член

Да знаеш бананата може да јави црни точки или како конци во каката, да не се изненадиш. Зависи колку ќе изеде ама да не се уплашиш нормално е.

Baby warrior likes this.