Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    26.748
    Леле сто саати го варев и уште не знам дали е доволно меко.

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    9.064
    Јас дадов од шмукалче на Холе. Само како идеа.
    Со житарка и додадено шмукалчето внатре.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    26.748
    Епа не ми текна. Во иднина такво ќе земам, ова вака за еднаш само не се исплати, мн време се вари.

4. Beksss12

Beksss12 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2019
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    18
    Мамички почнавме со храна веќе неколку дена ме интересира колку пати на ден и давате на бебињата да пробуваат и кога почнавте да мешате повеќе намирници и колку количински дадавте за почеток и да ми предложите некој рецепти кој овошки и зеленчук одат заедно прв пат сум мамичка и не ми се многу јасни работите (бебето 6 месеци)

5. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    1.890
    Како правите гриз обичен не оние инстант? И направив со кокосово млеко и банана ми вриштеше не и се допадна, а оние на хип смрдливите каши ги јаде без проблем (facepalm)

6. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    26.748
    За големиот првин го варев со вода, и додавав пасирана банана и какао. После кога воведов млечни, го варев со млеко, многу повкусен е така.

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    1.890
    Имам воведено млечни ама некако не ми се ставаше кравјо не знам… Од кога ставаше кравјо вака за во каша? А убаво беше баш со кокосово и банана јас си го дојадов иако она се мрштеше :?:

8. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.869
    Допаѓања:
    26.843
    Па и сирењето и павлака, јогурт, се ти е од кравјо млеко.
    Не е количински многу во кашА и не е секој ден.

9. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    26.748
    Ако веќе имаш дадено млечни, тогаш имаш дадено и кравјо млеко. Не е количински многу секако, а многу повкусен е гризот. На синко дадов млечни на 8м, од тогаш воведов и вечера всушност па го варев гризот со млеко.

10. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    1.890
    да да јасно ама мислев конкретно за чисто кравјо млеко дека нели не се препорачува до година. Млекарка е оваа си сака млечни многу така да ај ќе пробам следен пат со кравјо млеко да и напраам ваљда ќе и се допадне

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    2.958
    Не се препорачува да се дава како замена за млекото, односно како замена за подој или АД. Инаку во рецепти слободно можеш да го користиш :$

На Katie90, dummy и happygirl им се допаѓа ова.
  12. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    6.266
    Тиква и тиквица како ги давате исто ги варите или може и печени па пасирани?

13. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    26.748
    Тиква печам, а тиквица варам.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    9.064
    Пробувањето е препорачано да е претпладне (еднаш во ден) за доколку јави некаква реакција да се забележи навремено.
    Секогаш и со веќе пробано кога мешав давав една нова намирница, не сум давала по повеќе во ден.
    Мешавини кога веќе ќе проба повеќе работи, морков и компир, јаболко и морков, тиква и јаболко, моево ептен сакаше тиквичка и јаболко. После веќе со оброк додека стаса и житарка вметната.
    На почетокот давав по 5-6 лажички, па за недела/две, до цела каша од 120гр стаса.

Е сега најдобро е со педијатар да се консултирате околу количини и други препораки.
    Еве пред некој ден прв пат слушнав дека на познаничка и предложиле на 4,5 месеци да почне со вкусови, на 5 веќе, да има детето 3 оброци затоа што воопшто ама воопшто не напреднало од млеко (доење).
    Јас на 5,5 почнав со прв оброк, на 6,5 месеци со втор, на 7,5 месеци со трет оброк.

15. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    11.888
    Ставам вода малку да се загрее па ставам гриз и варам да се згустне, на крај додавам малку путерче, па поклопувам да отстои 10мин да впие што останало. Пред јадење мешам со овошка. Млечно не ставам доволно јаде онака. Има темен од спелта на ДМ многу го сака, можеш да пробаш.

На naturally и dummy им се допаѓа ова.
  16. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.258
    Допаѓања:
    5.512
    @dummy И јас го земав од ДМ што го предложи @Noemi , со вода го спремам. Го сака ретко да го одбие, ама се случува некогаш се и сешто да одбива |(.
    IMG_4023.jpeg

На dummy и Noemi им се допаѓа ова.
  17. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    1.870
    И мене ме интересира ова со воведување на храна, неколку лажички за бебињ или супени ? На листата што ми ја даде патронажната пишува 5-6 супени лажички и ми рече 3 дена по една намирница, откако ќе испробаме се тогаш да почниме со мешавини и цели каши

18. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    6.266
    Веќе две недели пробуваме и ручкаме кашички. Овие два дена давав готови кашички од baby love /вчера морковче денес јаболче зошто одиме на пат за неколку дена а таму по хотели ќе морам готови па да пробам дали ќе ми ги јаде. Излапа цела кашичка вчера и цела кашичка денес од 120мл.
    Е сега каката и е мн тврда оформен измет и по малку два пати денес со стенкање исфрли две парченца :( педијатарот ми рече да очекувам промена на кака ама вака како парченца веќе треба да станува или сепак се работи за запек? :worried: дадов вечерва и чајче од анасон и пробиотик сабајле за да и олеснам малку

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    641
    Дај кашичка од слива, омекнува столица. Кај нас има ефект веќе после еден саат :lol: Морковот многу стега да знаеш исто

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    641
    Да додадам, со тек на време ќе видиш и сама кои видови храна и прават тврда столица, а кои омекнуваат и ќе си комбинираш да направиш некој баланс со оброците :)