Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Не

Tinushka likes this.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Поискусни мајки и јас да ве прашам. :) Од 7+ планирам со телешко да почнам. Како е после редоследот од ко ќе проба, колку пати неделно се дава? И житарици (јаде ориз, просо и киноа) дали е подобро со овошје или со зеленчук да се мешаат?.Јас обично просото го мешам со овошје, а киноа и ориз со зеленчук. Батат обожава ама се плашам да давам често, колку пати неделно е во ред да се дава? Синчето имаше егзема, уште се појавува некогаш, дали да почекам уште еден месец за кисело млеко поради лактозата?

3. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

@kristina.k telesko mozes tri pati nedelno, proso i kinoa jas davam samo so ovosje ali mozes i so zelencuk, a batatot e poln so vit slobodno davaj go. Jas go davam 2-3 pati vo nedelata :)

Last edited by a moderator: Apr 29, 2017
    mama89 and kristina.k like this.
  4. momomo

momomo Истакнат член

Мајки да ве прашам , значи ние сме 7 ипол месеци, и давам овошна кашичка накај 11 и накај 15 зеленчук и цицање кога сака , но од кога ќе и дадам каша барем 2 саати да не бара да цица, некогаш се случува после кашата и по пола саат да сака да цица?

5. momomo

momomo Истакнат член

Еве на пример сега во 15 и дадов оривче тиквица бујон и една лажичка кисело млеко за проба еве го 16 часот дојде и она цицаше , ви се случило ли и на вас ?

6. momomo

momomo Истакнат член

А педијатарот ми рече после ручекот по 3 часа да цица, жими се не е можно???

7. joy1

joy1 Форумски идол

Секогаш така прави и мојата.Јаде и после 15 мин цица.А јаде убаво.Веројатно е навика и гушкање во прашање :)

mama89 likes this.
  8. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Можеби жедна била па затоа барала цицање

9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

И моето цица некогаш после јадење, посебно ако е време за спиење. А можно е и жеден да е, вода слабо ми пие.

mama89 and ♡BuBaLe♡ like this.
  10. momomo

momomo Истакнат член

Срце и давам и чајче

♡BuBaLe♡ likes this.
  11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Заборавив да прашам. Цреши и вишни како подготвувате за во кашички? Како ги миете ако не се домашни, во сода или? Свежи се даваат за прв пат или се варат?

Mama Maja likes this.
  12. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Jas davam svezi i samo izmieni, no domasni. A za kupeni ostavi gi da odstojat vo voda, a za edna laz soda neznam dali moze da se stavi ne sum stavala, neka pisat i drugite

kristina.k likes this.
  13. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Не гледајте на саат, оставете да цицаат кога сакаат и колку сакаат.
    Доењето е многу повеќе од храна. Тоа е гушкање со мама, чувство на спокој и сигурност, мазење..
    Ме фаќа смеа кога ќе помислам на првиот ден по породување во болница.
    Сестрата ни рече да менуваме пелени на два саати. Јас тоа си го врзав во крпче и пред да поминат два саати не го проверував ни дали се искакал, ни дали се измочкал. :tmi:
    Катастрофа! Дете плаче, јас го ставам на града, го нишкам, тоа не се смирува. Мене ни на крај памет да ја ѕирнам пелената, не поминале два саати. :x
    Не ги прифаќајте советите кога ви велат за нешто дека треба да гледате на саат!!!
    Следете си ги мајчинскиот инстинкт и потребите на бебето.

14. mama89

mama89 Истакнат член

Срцка а може било какви овесни снегулки? ја за мене ги имам земано од кам тие жолто паковање м? и прво да ги покиснам во вода ли? колку време? а гризот мора ли со млеко да се прави? колку би било доволно мл? дека тешко ќе се измолзам...па да присоберам неколку дена :D

15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Може тие снегулκи. Се потопуваат пρетходно да омеκнат. Гρизот се пρави со вода,јас сеκогаш го давав со овошје. Κоличинсκи на 100мл вода 1лажица гρиз,аκо ти е течно или густо,балансиρај.

Mi-Ma, mama89 and joy1 like this.
  16. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Мамички,за недела дена ќе имаме 7 месеци.Планирам на 7.5 да почнам со воведување млечни прозводи.Урда,кисело млеко,јогурт,и несолено сирење,од кои фирми купувате,од шо сте задоволни? Исто и за ова Бејби биф,шо мислите ? Фала ;)

17. Kitten

Kitten Форумски идол

Тие од Кам јас ги користам од старт...и за мене и за ќерка ми. Можеш во каква сакаш течност да ги потопиш, упиваат за 5 минути. Гриз може и со вода да биде сварен (исто како шѕо може палента со млеко :) ) а со мајчино џабе и да планираш, не смее да се вари. Ниту ад млекото. Значи додека не воведете кравјо, варете гриз исклучиво на вода.

Кисело млеко и јогурт за почеток, урда и сиренце накај 10 месеци. Имам читано позитивни критики за Бучен Козјак и Здравје Радово, и јас од нив давам. Урда несолена купував осоговска од Солета. Сиренце кравјо, па го одсолував.
    Како мислиш што мислиме за бебји биф? Пожелно е да се почне со него од кај 7-8м па после година да се замени со јунешко.

Mi-Ma and mama89 like this.
  18. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Фала :) За месото мислам дали од него давате од маркет ,или барате од месарници ?

19. Kitten

Kitten Форумски идол

Јас секогаш од месара сум го купувала, но викаат во Веро имале убаво телешко.

Lady..M likes this.
  20. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Jas na vitalia davam i gi pokisnuvam vo vodata vo koe predhodno sum go varela ovosjeto, gi ostavam nekolku minutki i blendiram zaedno so ovosjeto :) A griz pravam samo so voda nikako so majcino mleko toa nesmee da se vari ili zagreva. Koga ke vovedes kravjo mleko (9+) togas moze so mleko :)

mama89 likes this.