Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.767
    Не

На Tinushka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    Поискусни мајки и јас да ве прашам. :) Од 7+ планирам со телешко да почнам. Како е после редоследот од ко ќе проба, колку пати неделно се дава? И житарици (јаде ориз, просо и киноа) дали е подобро со овошје или со зеленчук да се мешаат?.Јас обично просото го мешам со овошје, а киноа и ориз со зеленчук. Батат обожава ама се плашам да давам често, колку пати неделно е во ред да се дава? Синчето имаше егзема, уште се појавува некогаш, дали да почекам уште еден месец за кисело млеко поради лактозата?

3. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    @kristina.k telesko mozes tri pati nedelno, proso i kinoa jas davam samo so ovosje ali mozes i so zelencuk, a batatot e poln so vit slobodno davaj go. Jas go davam 2-3 pati vo nedelata :)

Последна измена од модератор: 29 април 2017
    На mama89 и kristina.k им се допаѓа ова.
  4. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Мајки да ве прашам , значи ние сме 7 ипол месеци, и давам овошна кашичка накај 11 и накај 15 зеленчук и цицање кога сака , но од кога ќе и дадам каша барем 2 саати да не бара да цица, некогаш се случува после кашата и по пола саат да сака да цица?

5. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Еве на пример сега во 15 и дадов оривче тиквица бујон и една лажичка кисело млеко за проба еве го 16 часот дојде и она цицаше , ви се случило ли и на вас ?

6. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    А педијатарот ми рече после ручекот по 3 часа да цица, жими се не е можно???

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.767
    Секогаш така прави и мојата.Јаде и после 15 мин цица.А јаде убаво.Веројатно е навика и гушкање во прашање :)

На mama89 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Можеби жедна била па затоа барала цицање

9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    И моето цица некогаш после јадење, посебно ако е време за спиење. А можно е и жеден да е, вода слабо ми пие.

На mama89 и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  10. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Срце и давам и чајче

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    Заборавив да прашам. Цреши и вишни како подготвувате за во кашички? Како ги миете ако не се домашни, во сода или? Свежи се даваат за прв пат или се варат?

На Mama Maja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Jas davam svezi i samo izmieni, no domasni. A za kupeni ostavi gi da odstojat vo voda, a za edna laz soda neznam dali moze da se stavi ne sum stavala, neka pisat i drugite

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Не гледајте на саат, оставете да цицаат кога сакаат и колку сакаат.
    Доењето е многу повеќе од храна. Тоа е гушкање со мама, чувство на спокој и сигурност, мазење..
    Ме фаќа смеа кога ќе помислам на првиот ден по породување во болница.
    Сестрата ни рече да менуваме пелени на два саати. Јас тоа си го врзав во крпче и пред да поминат два саати не го проверував ни дали се искакал, ни дали се измочкал. :tmi:
    Катастрофа! Дете плаче, јас го ставам на града, го нишкам, тоа не се смирува. Мене ни на крај памет да ја ѕирнам пелената, не поминале два саати. :x
    Не ги прифаќајте советите кога ви велат за нешто дека треба да гледате на саат!!!
    Следете си ги мајчинскиот инстинкт и потребите на бебето.

На Sweetheart87, Mama Maja, Miss.Sweet и 6 други им се допаѓа ова.
  14. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Срцка а може било какви овесни снегулки? ја за мене ги имам земано од кам тие жолто паковање м? и прво да ги покиснам во вода ли? колку време? а гризот мора ли со млеко да се прави? колку би било доволно мл? дека тешко ќе се измолзам...па да присоберам неколку дена :D

15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.671
    Допаѓања:
    37.542
    Може тие снегулκи. Се потопуваат пρетходно да омеκнат. Гρизот се пρави со вода,јас сеκогаш го давав со овошје. Κоличинсκи на 100мл вода 1лажица гρиз,аκо ти е течно или густо,балансиρај.

На Mi-Ma, mama89 и joy1 им се допаѓа ова.
  16. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    715
    Мамички,за недела дена ќе имаме 7 месеци.Планирам на 7.5 да почнам со воведување млечни прозводи.Урда,кисело млеко,јогурт,и несолено сирење,од кои фирми купувате,од шо сте задоволни? Исто и за ова Бејби биф,шо мислите ? Фала ;)

17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    Тие од Кам јас ги користам од старт...и за мене и за ќерка ми. Можеш во каква сакаш течност да ги потопиш, упиваат за 5 минути. Гриз може и со вода да биде сварен (исто како шѕо може палента со млеко :) ) а со мајчино џабе и да планираш, не смее да се вари. Ниту ад млекото. Значи додека не воведете кравјо, варете гриз исклучиво на вода.

Кисело млеко и јогурт за почеток, урда и сиренце накај 10 месеци. Имам читано позитивни критики за Бучен Козјак и Здравје Радово, и јас од нив давам. Урда несолена купував осоговска од Солета. Сиренце кравјо, па го одсолував.
    Како мислиш што мислиме за бебји биф? Пожелно е да се почне со него од кај 7-8м па после година да се замени со јунешко.

На Mi-Ma и mama89 им се допаѓа ова.
  18. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    715
    Фала :) За месото мислам дали од него давате од маркет ,или барате од месарници ?

19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    Јас секогаш од месара сум го купувала, но викаат во Веро имале убаво телешко.

На Lady..M му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Jas na vitalia davam i gi pokisnuvam vo vodata vo koe predhodno sum go varela ovosjeto, gi ostavam nekolku minutki i blendiram zaedno so ovosjeto :) A griz pravam samo so voda nikako so majcino mleko toa nesmee da se vari ili zagreva. Koga ke vovedes kravjo mleko (9+) togas moze so mleko :)

На mama89 му/ѝ се допаѓа ова.