Јас бебешки лажички имав купено и со нив си терав. Инаку реално имаш 50+ намирници ( овошје, зеленчук, месо, зачини, млечни производи...) по 3 дена секоја ти е 150+ дена, значи 5 месеци. Во тој случај до скоро 1на година нема да има оброк. Видеа што гледав од од Америка, па и Британија, одма од 6+ месеци цели палачинки со јајце, 2-3 врсти овошје или зеленчук јадат. Може други препораки се таму. Еве и тоа ми е претерано ама исто ми е претерано да се тера месеци само по неколку лажички.
Нормално е еден период, додека се навикнат цревата на цврста храна, да има малце мака со какањето. Ќе гледаш со храна да и помогнеш. Кашички во комбинација со слива. Дека доиш, можеш и ти суви сливи потопени со вода , цела ноќ да отстојат и сабајлето да испиеш водада и изеди сливите. Преку млекцето, ќе и олесни.
Баш вака и стварно се нејасни педијатриве кога ќе речат 3 дена пробување на околу 50 вкусови но да воведеш и по еден оброк секој месец. Не знам како калкулираат дека тоа е изводливо стварно @Cvetce_ повеќето од мајкиве на форумов (вклучувајќи ме и мене) не сме терале тоа давање по 3 дена и броење лажички (освен за големите алергени). Даваш еден ден и после веќе мешаш со друг пробан вкус и тоа е тоа. Пример почнуваш со 5-6 лажички (за бебиња) компир па следен ден морков па трет ден им ги мешаш и даваш колку сака лажички па после тиквичка па некоја си комбинација морков тиквичка итн... Па слично со овошје, пример ќе дадеш јаболче па следен ден слива па трет ден јаболче и слива па после пример крушка и комбинации од претходниве со крушката.
@dummy , почитуван педијатар тука во градот што ја знаеше историјата на моето дете, предложи со вкусови да почнеме од 6+ месеци. Кога испадна моето дете да бара и има потреба од повеќе млеко од што смее да прима со возраст и килажа, истиот доктор вика, не сега одма почнува уште пред 5 месеци да наполни. На блиска истиот доктор, бебе супер си напредува нема потреба од вкусови/дохрана до 6 месеци. Бебе на доење, муабетот кога детето имаше 3 месеци. Следна контрола на 4++месеци, дете со ставени точно 0 грама за месец и пол, вика инстант почнување со вкусови. 10тина дена да проба неколку работи и одма оброк (појадок), а во рок од недела/две после тоа и ручек и вечера. Или дохрана со Ад. Сакам да кажам и самите доктори си следат деца и даваат препораки ама тоа да ги пробаат сите вкусови, па оброк сигурно е невозможно. Јас обавезно на почеток еден вкус давав чист или мешавина со претходно пробани по 3 дена, па намалив на два. Само јајце и јагоди/киви некако ми беа како поголеми алергени и ги давав повеќе денови.
Дали ако воведам круша, наредно можам да дадам заедно круша+праска (иако праска не е воведено). Сте правеле така или секоја намирница сама да ја давам?
Од каде земате јајца за бебе? Планирам да воведам па се мислам дали купечки или има од негде домашни да се нарачаат?
Мислам не беше препорачливо домашни за бебе. Строго купечки низ повеќе контроли на квалитет врват. Разбарај мислења низ форумот.
Сакам да воведам јапонско јаболко, 12 месеци е. Е сега беше тврдо, го ставив на пареа 5 минути и повторно е тврдо. Не сум користела за мене јабонско јаболко и не знам како да го подготвам. Со што го комбинирате во каша, дали треба да биде многу меко?
Има два вида јапонски, едните се меки кога ќе созреат, течни, тие повеќе ја собираат устата а другите се тврди(чоколадни ги викаат дека повкусни) и се сечат ко јаболко. Ти од вторите имаш земано сигурно, изблендирај го само.
Јас имам дома од меките јапонски јаболки, такво сакам да дадам и на бебка овие денови. Со што може да го искомбинирам за почеток? Денеска и дадов просо со јаболко и цвекло, многу и се бендиса. Цвеклото може покасно се дава, ама немам идеја веќе што ново да и воведам.. Црвена леќа може ли на 7+ месеци?
Јас леќа не јадам и немам идеја како да ја спремам, ако може да споделите. Боровинките мојот многу ги бендиса, од новите работи .
Јас прв пат слушам дека 2 типа јапонски јаболки има Гледам сум купила од некои што се викаат “џиро” тие од кои се ? Од тие што треба да ги чекам да омекнат скроз или?
Јас сум јадела само од меките и на бебево дадов од тие пред некој ден. Само да е скроз зрела, ја испасирав и само така многу и се свиѓаше. Ако е убава зрела не собира уста.
Црвената многу брзо се вари и се распаѓа, јас ставам кромид, морков, компирче, праз и леќа, варам заедно на кај капнувам маслиново. Можеш да ја испасираш малце како крем супа станува. Зелена давам како за нас што правам, кромид, зелена пиперка, морков и компир, она малку подолго се вари и останува цело зрно.
Мамички што давате од обошје обој период? Бебе е 8м, освен јаболко, круша, банана, тиква не знам што друго да му дадам. Како правите каша со суви сливи?