Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.315
    Допаѓања:
    1.890
    Дајте идеи со што да комбинирам грчки јогурт или кисело млеко а да е нутритивно? Само тоа сака да јаде деновиве, што и да понудам друго ми урла ама буквално урла

2. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    1.870
    Со овес :)

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    641
    Шумско овошје, киноа, банана, овес, жолчка

4. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.962
    Допаѓања:
    36.248
    Ние во грчки јогурт се давеме. Со секакво овошје давам. Најчесто со банана, малина и овес.
    Ако имам дома и боровинка да ставам. Можеш и јагода ако имаш воведено.

5. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    26.748
    Леќата супер помина кај бебка, баш вкусна беше со доматниот сос и другите работи. Следниве денови ќе и дадам боранија, па грашок. И така различни основи ќе имам за ручек, со компир и ориз што веќе и ги давам. Што друго може за ручек за 7++м?
    И за наутро ми се чини се едно исто вртам, на 4 дена се менуваат житарките овес, амарант, просо, палента. Гриз уште не сум нашла, сакав глутен да и воведам исто.

Не ми кажавте хељдата како ја спремате? Имам лупена на Био Космос, ама ниту знам како се вари ниту со што се комбинира?

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    11.888
    Овес, чиа, авокадо, банана. Имаш на Холе двопек може да покиснеш или лебче ако даваш да пробаш. На нас грчки и кисело млеко ни е џокер кога ништо друго не јаде тоа знам дека ќе помине. Ако даваш текстура прекуноќен овес со чиа и кисело млеко пробај штом кај мојава поминува како обично кисело млеко може ќе успее.

7. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    2.958
    Буквално со се сум комбинирала, од секакво овошје ,до секакви житарки (и во ориз, киноа, просо сум ставала), лепче сум дробела, сум мачкала на лепче, во палента ептен обожава, не знам завчера надробив проја мафини во кисело млеко затоа што свекрва ми ги имаше правено и мн се распаѓаа тешки и беа за џвакање па полесно да и биде да ги јаде :D ручек некогаш ако ми остане ориз наредниот ден го давам со кисело млеко или грчки...

Мислам дека многу се ретки тие што не јадат кисело млеко и грчки јогурт. Завчера мерев на вага, имаше изедено 250 грама кисело млеко :) со кришка ипол надробен леб :)

8. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.197
    Допаѓања:
    1.739
    макарони,шпагети,палента,јуфки, мед и шумско, ориз, спанаќ и грчки

9. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    6.267
    Отворена baby love кашичка од крушка една третина изедена … може да ја ставам во фрижидер и утре да ја дадам или да фрлам?

10. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    26.748
    Може секако, само ако си земала со чиста лажичка од неа.

11. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    6.267
    Ја солапка сепак :D ја комбинирав со оривче од холе па со молење на крај ама ја изеде

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.258
    Допаѓања:
    5.512
    Што припремате однапред? Јас освен месото што го варам и замрзнувам, друго ништо. Се сакам да е топло и свежо, ама често ми одзема многу време пошто сум сама и гледам тој што прави па го фаќам да не се удри, па ме тегне за ногавици, вика да го земам :sweat:.

13. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    641
    Се што ми е покомплицирано за миење, а не се користи често (и се расипува додека се изеде) и од кое не се користат големи количини одеднаш. Брокула, карфиол, спанаќ и блитва имам спремано и замрзнувано

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    2.958
    Мојата дека е блв и јаде парчиња, за доручек особено свашта имам замрзнато, мафини, палачинки, лебови...

Ручек СЕКОГАШ правам кога и е првата дремка затоа што сфатив дека не стигам да направам пред да јаде зошто тој период и сакам да ја поиграм, да ја прошетам, да ја гледам да не се удри, обавезно не се заигрува тогаш ко заинает па плаче по мене :D Вечерата ми е полесна дека маж ми е дома.

Исто многу често правам ручек за два дена со тоа што вториот ден комбинирам со нешто друго. Да речеме на пример ако денес и правам киноа со зеленчук, ставам малку повеќе и останува и за утре па утредента додавам само месо на тоа и имам „нов“ ручек. Истото го правам со сите житарки како киноа, просо, ориз... Не секогаш, ама често.

Исто што вика и Маријанче, карфиол, брокула измиена поделена и заледена. Пиперка исто дури и на коцкички ми е исецкана и замрзната, само зимам еден грст и ставам во манџата.

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    6.267
    Калинки имам органски од кога дадовте сок од калинка пошто друг начин нема како да и дадам да проба ради семките? :( 6+ е

16. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    26.748
    Кога дадовте пилешко месо и од која фирма?
    На бебка и давам од пилешкото на Холе, ама сакам да и дадам сварено од Цекин на пример може ли?

Мајкава се спрема полека за враќање на работа, теглите со храна за бебка да и бидат потпишани на дадилката
    IMG_20251219_090431.jpg

Некоја праша што спремаме предвреме, освен сварено телешко месо, еве сега и пилешко ќе замрзнат така, имам замрзнати и брокула, карфиол, спанаќ, блитва, пиперки, тиквици, модар патлиџан, праски, сливи и сварено цвекло. Ова се работи што не ги користам секој ден (освен месото) па згодно ми е вака да се измиени и замрзнати, и само си вадам по потреба. Дел од нив замрзнат во септември, а дел сега тековно како купувам свежи и ги средувам за во фриз.

На naturally, Baby warrior и Noemi им се допаѓа ова.
  17. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    2.958
    На Цекин или на Перутнина Птуј давам. Си викам дека се поасални затоа што произведени во ЕУ па има подобри регулативи

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.383
    Допаѓања:
    47.574
    Женска давај и се што јадете и вие само пред да ставиш зачини( додуша освен сол и вегета се друго ставав)
    Јас не сум ограничувала храна на него кога почна да јаде, освен сол.
    Исто и за доручек.

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  19. katerina.femina

katerina.femina Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    36
    Бебе денес наполни 5 месеци. Има еден оброк,каша 125гр. Ја јаде цела и се нервира за уште...дали смеам да и дадам? Некако се плашам да не почнам да ја прејадувам. На АД е и пие по 150мл. Некогаш и за тоа се нервира па еве денес прв пат испи 180мл и беше баш среќна .

20. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.315
    Допаѓања:
    1.890
    Мене педијатар ми рече може до 200г да е оброкот. Мојава едвај 100г јаде ама тоа друга приказна.

На katerina.femina му/ѝ се допаѓа ова.