Јас и дадов сега на 10 месеци ама затоа што сега има. Да се погодеше да е и помала ќе и дадев и порано. Само не и дадов многу затоа што се потешки за варење
Земав експандирант амарант од дм, колку што читам ова не се вари нели? Колку лажици ставате? Планирам да и го измешам со тиква и банана денес
Јас ставам 3-4 лажици. Не се вари, само да отстои 5-10мин во кашата. Еве денеска бебка појадуваше амарант со јапонско јаболко и круша.
Мајки на почеток кога почнавте со вкусови колку дававте лажички?? Дали купечка кашичка треба да се притоплува доколку неотворена стои на собна темература?? Друго нешто што ме загрижува, бебка секогаш после цицање бљуцка некогаш повеќе, некогаш помалку, при воведување на цврста храна како да постапувам да не и се враќа храната, ми е страв да не се дави и од млекото често пати се случува да се закашла.
јас на почеток давав по 2,3 лажички додека ги проба вкусовите, нема да се дави блендирана храна ќе е, малце по малце ќе се навикнува. Зашто да му даваш купечка? домашно е најубаво сите имаме јаболчиња, круши такви работи, подобро од пазар откако стоена кашичка со месеци од маркет
Нема да повраќа од храната, моето цело време од млекото блуцкаше, сега јаде и не давам одма вода и нема проблем никаков. Давам после пола сат од јадењето вода. Почнавме со 5 лажички за пробување вкусови. Почнав со овошје и потечно малку па така си шлапкаше прво, го дуваше нанадвор, додека научи со јазикот дека треба да го голтне. Не се плаши, чим е блендирано нема да има проблем на почеток. Купена кашичка не се грее, јас ја чувам на собна темп неотворена, одкако се отвара во фрижидер и пишува колку смее да стои два три дена назначено е на пакувањето. Купував јабочиња, кајсија, праска, круша кашички, друго домашно што можам користам. Некогаш наоѓам во некои пиљари органски работи па земам. И на пазар имам еден човек идам со бебе со количка и ми кажува ова е денеска донесено не е прскано ги чувам за мајки со деца и си земам.
Ѓорче идам на пазарчето, тезгата е на почетокот спроти едно дуќанче за текстил. Од кај него земам сладок компир, дуња, авокадо убаво има секогаш ми дава др ден може да го дадам не е тврдо тврдо да го чекам.
Ви благодарам мајки Доби пакетче со кашички, па кога ќе им дојде редот ќе ги ручка. Од зеленчук што прво воведовте? Тиква и зелена тиквица ги варите или печете, па блендирате??
Да домашно е најубаво но доколку немаш домашно не прскано подобро е купечка органска каша за да не даваш пестициди. Дури и педијатри советуваат за одредени намирници кои многу се прскаат во Македонија да даваме готови каши.
Зеленчук јас прво дадов млад компир па морков, па тиквичка, па батат па тиква и мешав комбинации од овие. Прво варено или на пареа па пасирано со виљушка. Препораките на повеќето педијатри се да не биде се мазно блендирано туку да има малку неконсзистентна структура.
Здраво мамички, бебе е 5 месеци и 1 недела и планирам деновиве да воведам цврста храна. Можете ли да ми кажете со кои вкусови почнавте? Планирам да го варам на пареа, па после во блендер.
Тиквица, тиква, јаболко, батат, круша, авокадо, палента, банана, слива, компир, просо... по овој редослед имам давано.
Јас најпрво почнав со морковче. Потоа дадов тиквичка, компир, батат, брокула. Се готвев на пареа и потоа пасирав. Од се ова само тиквичката не му се допадна. Сега следно ми е овошјето. Прашање до др членки ме интересира дали јаболкото може печено да се даде или и тоа да го правам на пареа? Исто и бананата како ја давате?
Можеш печено јаболко, и тоа е темичка обработка, јас јаболко печено дадов прв пат бидејќи печев и за големиот, а банана пасирана.
Се уште пробуваме вкусови и немам почнато со житарици, па не знам како да постапам. Ако дадам палента со некое овошје што е веќе пробано, тоа нели ќе се рачуна за оброк, да продолжам потоа со вкусови? Некако мислам кога ќе почнам со оброк, треба да продолжам со оброк, но како ги пробувате новите вкусови, мешано со веќе пробаните или? Мислам дека многу си комплицирам