Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    2.958
    Па препораките е никогаш, затоа што нема ништо хранливо во тетрапак млекото како што има во АД. Кога би тргнале АД тогаш би замениле со ужинки и тоа е тоа. Не дека не треба никогаш да дадете тетрапак млеко, ама не треба да ви заменува оброк/ужинка :)

На Maraya✓ и happygirl им се допаѓа ова.
  2. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    26.748
    Кисело млеко и јогурт Алпско, грчки Грекос. Урда немам дадено уште, веројатно ќе и дадам од таа на Бела Фарм, од Кам, не е солена скоро ич.

На Maraya✓ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.315
    Допаѓања:
    1.890
    Неповикана коментирам ама дека за грекос и јас се залетав пред некој ден ама составот не му е баш грчки јогурт туку е грчки ТИП на јогурт и имлек го прави (facepalm) Земи подобро олимпус или крикри тие се баш грчки јогурти

На Ladyme, naturally, Noemi и 2 други им се допаѓа ова.
  4. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    26.748
    Искрено, не користам многу грчки ни за нас во исхраната, па и таа колку ќе јаде. Повеќе сме на кисело млеко и јогурт :)

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    2.958
    Да, Грекос и имаше уште некој се грчки ТИП на јогурт, а не баш класичен грчки јогурт по состав.

Живот без токсини на инста го препорачува овој како најдобар по состав, го земав еднаш од Тинекс и не го најдов пак... А многу беше вкусен стварно... [​IMG]

На Ladyme, Maraya✓, Hygge-girl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    5.028
    Јас веќе подолго време го зимам овој и потврдувам дека за мене е највкусен грчки јогурт што сум го нашла кај нас и општо. Скоро секогаш го има во Тинекс Зебра или Деликатесен на Водно ако те фаќа патот натака

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    2.958
    Тие не многу, ама мм поминува на Деликатесен Буњаковец, не ми текнало да го пратам

На Hygge-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.315
    Допаѓања:
    1.890
    Во што правите мафини? Сакам да и направам деновиве на бебка гледам сака да грицка корки и бисквитки ама немам калапи. Не треба ни тефлонски ни силиконски? Какви да барам и од каде?

9. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    2.958
    Абе сеа не треба. Имам силиконски од ДМ, да сме живи и здрави :D

10. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    11.888
    Јас го земав ова специјално за неа за мини мафини предобри испаѓаат, исцрвени од сегде, така потешко е тавчето. Го подмачкувам со путер. Гледам имаат и за 6 регулар мафини.

11. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.315
    Допаѓања:
    1.890
    Вашите јадат парчиња од одамна ама дај кажете совет што да правам кога ми покажува по трошките на хранилката? Во некоја фаза е деновиве ако истроши покажува со прсти и ми глуми лудило, дури и ако капне од нешто потечно го чепка и размачкува. Да бришам ли или да ја оставам, не сакам neat freak да створам хах. Ако не избришам не јаде повеќе :?:

12. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    11.888
    Мојава не покажува по трошките ги јаде, особено на под ако се мх мх :rofl:

Остави ја да истражува да ја мачка, така ја запознава храната, текстурата. Мојава некогаш не сака да касне додека не ја допре храната првин со рака. Повеќе јаде ако ја оставам скрос сама да се храни. Јас бришам на крај на јадење, измеѓу е прасе.

Денес ја пресоблакам после јадење пошо се измокри од вода, имаше парчиња од вафла во бодито и тоа солидно количество :rofl:

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  13. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.315
    Допаѓања:
    1.890
    Мојава не само што покажува туку и се нервира некако ми мава од хранилката (facepalm) И дополнително сега со макиве со забите горни на секое залче инстанто го става палчето во уста и го шмука со се храната и го чеша непцето :wasntme:

14. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    2.958
    Што вика Ноеми, трошките и се омилени за јадење. Мојата пак си крши трошки од залчето и така си јаде :rofl: Се оставам, на крај на јадење се миеме, на менување пелена знам да најдам храна во бодито хахаха

инаку мавањето е исто истражување, може тебе ти изгледа нервозно, ама може да е и само најобично истражување. до пред скоро ми правеше како бришач на хранилката, леташе храна на сите страни :D додека да сфати дека така останува без храна де хахах

прсти во уста исто кога вади заби, ја оставам и тоа, нека се шлапка.

На Noemi и dummy им се допаѓа ова.
  15. КаринаТ

КаринаТ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    34
    Здраво, сакам да прашам какво лепче давате на бебе 8 месеци? Имаме пробано пченичен гриз, сакам да му дадам баш лепче да јаде сам. Досега сум му дала авокадо, морковче, брокула, банана, манго.. такви меки храни да си јаде сам парчиња. Смеам ли да дадам лепче и какво?

16. Srna-3

Srna-3 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    369
    Освен каши, што дававте на 8 месеци? Девојчето мое многу сака да јаде парчиња, ама некако ми е страв , корка лепче едниот крај од рибанката скрос цело си го изеде :D инаку не давам леб , само еве вака да се вежба. Се мислам некои мафини или палачинки со тиквичка ама јајце немам дадено сеуште. Дајте идеи. Инаку сме само на појадок, ручек и 4 АД млекца во текот на денот.

17. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    436
    Здраво мамички кажете ми како се воведува жолчка, се јавив денес кај матичната толку набрзина збореше ни можев да ја препрашам ни ништо, па и ништо не ја разбрав

18. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    2.958
    Обавезно тостирано, или многу тврдо како корка, крајче. Јас давам интегрално на Жито Лукс, ама секое со добар состав е океј.

Барај рецепти баш за тоа што си наброја и сама како мафини, палачинки, ќофтенца без јајца. Генерално ако нема јајца обично грчки јогурт ги заменува, или пак "веганско" јајце :)

На КаринаТ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.258
    Допаѓања:
    5.512
    Што правите кога ви одбиваат текстура? Давате замена?
    Гледам веќе што помалце блендирано да давам, најчесто пасирам. Сабајлево му дадов тарана без јајце, гагинг рефлекс на најјако |( па се налути и плачеше со солзи.

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  20. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.315
    Допаѓања:
    1.890
    Може да не е до текстурата туку до вкусот, јас така со киноа ми драматизираше и неколку пати и ја понудив и изблендирана истата каша што не ја сакала неблендирана и пак не сакаше да ја јаде. Тарана конкретно мојава многу сака иако не јаде многу пасирано ама дека со кисело млеко ужива, што и да и дадам со кисело млеко сака хах. Пробај некоја друга варијанта, со што ја даде?