Мајки Ние почнуваме со храна, па дали ја имате таа табелата што од кога се воведуваше? Да имам ориентација од прилика како да терам. Второ бебе ми е ама сум заборавилаа.
Со што најпрвин почнавте за пробување на вкусови? Овошје или зеленчук? И дали дававте по лажиче,па две, па три итн..?
Јас почнав со тиква. Вчера и денеска вчера се чудеше.. а денеска ко да сакаше уште ама мене ми е страв хахаха 2,3 мали лажички касна и прекинав. Планирам утре јаболко да давам. По два дена ќе ги давам вкусовите овој пат ама незнам што друго смеам. Уште немаме ни полни 5 месеци. Тиквичка ќе дадам, морков,компир.. друго незнам тоа би пробал за 10тина дена. За тоа барам табела да имам од прилика претстава што ќе се дешава И батат исто би му дала..
Тука некаде ни се бебињата мислам. Од зеленчук уште пашканат, батат, брокула може да се да се даде за почеток.
И јас амарант и давам цел 6ти ептен го сака, киноа не пробала наредна недела ќе земам не знам со што се комбинира за бебиња повеќе?
Јас му ја измешав со банана+авокадо и еднаш со круша, ама не ја сакаше. Ни амарант не сака многу, само јас го потопив во вода прво, наредно ќе пробам директно во кашичка.
Јас да прашам за моето бебе(5ипол месеци). Некако во последниве 2 недели слабо го пие млекото(само АД) и помалку количински јаде. Има еден оброк. Ако пиеше млеко 180мл на 3 часа сега пие 120-150 и тоа на 4 часа и некогаш повеќе. Не сака да го допие,се трга. Од кашите исто,јадеше по 150гр.сега едвај 120 ќе изеде. Весела е,пргава,не плаче,не кенка. Едноставно не бара да јаде. Тоа ме теши ама ме чуди што е работава? Скок некој? Заби? Инаку за 40 дена напредната е 650 грама.
Мајка, бебенца се тоа, не роботи за да јадат секогаш исто. Супер си напреднала. Некогаш повеќе бараат, некогаш не. Се додека е весела, полни пелени сѐ е во ред. Еве ние сме 11 месеци па скоро цело време се дешава да не допие млеко, ама си јаде 3 оброци, полни пелени, активен си е, среќен, весел. Нема простор за грижа.
Мајки, не ми излегуваат кашичките мазни како пире, хомогени јас кога ги правам. Денеска ставив да се вари младо компирче и малку морков, убаво се сварија, меки, блендирав со рачен блендер, кога пробав имаше грутчиња и морковот како на парченца се иситни. Имам пробано тиква варена и со блендер за смути и со рачен блендер исто не ми излегува мазно пире. Дали е до блендерот или треба уште да се варат. Кога ќе се сварат дали треба одма да се блендираат, еден час може стоеа сварени па потоа ги блендирав. Прбуваме вкусови, па за почеток сакам да и давам како пире изблендано. Хелп.
До блендерот можи да е. Ако ги спремаш на пареа знаат потврди да испаднат. Во блендерот стави му вода или млеко во зависност дали формула или мајчино и изблендај, ако нема доволно течност можно е ножињата да не блендаат скроз, барем така пишува во упатството на мојот блендер. Тиквата мене најбрзо ми се свари на пареа и најмазна излезе, јаболкото беше потврдо
Стави поголема количина да се вари, подолго време вари ги и после со рачниот блендер во помал сад блендирај и дотурај колку треба од водата што се варело. Јас имам филипс рачен и ептен мазно излегуваат
Ако мислиш на зеленчук и овошје кај нас нема наше производство органска храна, немаме стандарди ние за такво нешто
И тоа и количината, мада со рачен блендер не би требало да е тоа проблемот, обично за помала количина рачниот блендер е подобра опција ама види