Форумџика на годината

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    440
    Допаѓања:
    652
    Ја делам пи 50гр живо месо ,сварено околу 40/30гр искача на оброк.

2. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    447
    Допаѓања:
    4.864
    Грав не сум спремила до сега, за спанаќ купувам бејби спанаќ и или и правам овесни палачинки од спанаќ, мафини со моцарела и спанаќ, а најчесто и го давам за ручек со ориз/булгур со кромидче, јајце и грчки јогурт.

За риба најчесто и давам лосос, а некогаш и орада. Уште од 9 месеци воведовме и од тогаш еднаш до два пати неделно обавезно го имаме во менито за ручек. Риба купувам свежа од Тинекс, најчесто за сите нас, али ако не се погодо да јадеме и ние им кажувам да ми исечат едно мало парче од 120гр па има само за неа за два дена. Најчесто комбинирам или со компирче/ориз, морковче, кромидче или и правам како плескавички со лосос и батат. Лососот го стимам 10мин, а потоа го пасирам со вилушка.

За белката мислам дека исто негде околу 9ти месец воведовме. Почнавме со 1/8, па два дена 1/4, па пауза една недела, па 2 дена 1/2 и на крај цела. Првите двa пати така и го давав парчето да го грицка од сабајле, а после и го ставав во ручекот.

3. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    440
    Допаѓања:
    652
    Белката ја мешаше со жолчка или чиста ја даваше?А како се спрема лосос? Се чисти ли тоа нешто?Никад немам спремано.

4. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    447
    Допаѓања:
    4.864
    За белката првите два пати чиста, после ја мешав.

Лососот ако земеш стек нема коски, јас затоа го сакам. Само ја сечам и фрлам кожата, најчесто го сецкам на парченца отприлика како кашкавал што се сече за сервирање во коцк и го ставам да се стима. Можеш да го вариш исто 10мин отприлика или да го печеш исто. Кога го печам обично не го сецкам и го завиткувам во алуминиумска фолија и на 180 степени едно 12-15мин. Можеш и да го испржиш на маслиново масло на ниска температура. Битно убаво да се свари/испече али не премногу, зошто како гума станува ако се претера.

На Stone му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.798
    Допаѓања:
    5.416
    Од веро бејби спањак во прозирна кутија зимам, мн е кревок млади левченца и мн го сака мојава. Денес и спремив спањак со телешко и ориз кашичка, се изнајаде со сласт и за железото е убаво да даваш барем еднаш на двњ недели ако не повеќе. Иначе и ја не јадам спњак од дете, маж ми ептен сака сам си праи :D ја за ќерче спрцијално готвам

На Stone му/ѝ се допаѓа ова.