Грав не сум спремила до сега, за спанаќ купувам бејби спанаќ и или и правам овесни палачинки од спанаќ, мафини со моцарела и спанаќ, а најчесто и го давам за ручек со ориз/булгур со кромидче, јајце и грчки јогурт. За риба најчесто и давам лосос, а некогаш и орада. Уште од 9 месеци воведовме и од тогаш еднаш до два пати неделно обавезно го имаме во менито за ручек. Риба купувам свежа од Тинекс, најчесто за сите нас, али ако не се погодо да јадеме и ние им кажувам да ми исечат едно мало парче од 120гр па има само за неа за два дена. Најчесто комбинирам или со компирче/ориз, морковче, кромидче или и правам како плескавички со лосос и батат. Лососот го стимам 10мин, а потоа го пасирам со вилушка. За белката мислам дека исто негде околу 9ти месец воведовме. Почнавме со 1/8, па два дена 1/4, па пауза една недела, па 2 дена 1/2 и на крај цела. Првите двa пати така и го давав парчето да го грицка од сабајле, а после и го ставав во ручекот.
Белката ја мешаше со жолчка или чиста ја даваше?А како се спрема лосос? Се чисти ли тоа нешто?Никад немам спремано.
За белката првите два пати чиста, после ја мешав. Лососот ако земеш стек нема коски, јас затоа го сакам. Само ја сечам и фрлам кожата, најчесто го сецкам на парченца отприлика како кашкавал што се сече за сервирање во коцк и го ставам да се стима. Можеш да го вариш исто 10мин отприлика или да го печеш исто. Кога го печам обично не го сецкам и го завиткувам во алуминиумска фолија и на 180 степени едно 12-15мин. Можеш и да го испржиш на маслиново масло на ниска температура. Битно убаво да се свари/испече али не премногу, зошто како гума станува ако се претера.
Од веро бејби спањак во прозирна кутија зимам, мн е кревок млади левченца и мн го сака мојава. Денес и спремив спањак со телешко и ориз кашичка, се изнајаде со сласт и за железото е убаво да даваш барем еднаш на двњ недели ако не повеќе. Иначе и ја не јадам спњак од дете, маж ми ептен сака сам си праи ја за ќерче спрцијално готвам