Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    641
    Од дм да, само го ставам во кашата и чекам 5 мин да омекне и може да се јаде. Ептен е практично ако немаш време да вариш

На Надеж♥️ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.617
    Допаѓања:
    2.963
    Овесот не е глутен :) Глутен има во пченица (и се што е од неа како булгур, кус-кус, спелта), јачмен и рж.

Овесот може да е контаминиран со глутен поради процесите на пакување, ама не содржи глутен, што значи со него не воведувате глутен :)

На Noemi, happygirl, Baby warrior и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.337
    Фала, јас ќе сметав воведено(facepalm). Да видам како ќе искомбинирам, уште оброк саглам немаме

4. ekonomski202

ekonomski202 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2016
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    1
    Мајки ние уште не почнавме со храна. Многу се плашам од алергија, залетнување.
    Ни кажаа првиов месец да вариме/печеме овошките. Тоа и за банана ли важи?
    Кога дававте лажички цели ли? Или колку да лапне малку.

5. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    1.894
    Полошо си правиш со стравот мајка, колку подоцна воведеш алергени толку поризично е да развие алергија. Најновите истражувања велат сите алергени да се воведат до годинка и многу од нас го правиме тоа. Залетнување исто, немаш потреба од страв, бебињата си имаат гагинг рефлекс и сами плукаат не дозволуваат да залетне (ако сервираш храна според препораки), а и во екстремен случај на залетнување има начин како да дејстуваш, изгледај видеа по интернет.

Банана не се вари, само во готовите каши е обработенa. На почетокот давав по неколку лажици, по 2 дена намирница - првиот ден 5-6 лажици вториот веќе колку сака толку (за не алергените). Алергените посебно по 3 дена ги давав, прв ден ептен малце, втор малце повеќе и трет веќе во оброк цел.

На ekonomski202 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.307
    Допаѓања:
    6.273
    Денес дадов овес прв пат од холе, на него не пишува дека не содржи глутен така да веројатно има некоја количина а за баш глутен планирам лепче тостирано да и дадам да грицка :)

На MariaBouli и Merten им се допаѓа ова.
  7. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.337
    Не знам мене уште ова комплицирано ми е:rofl:. Денес изеде 160 грама му направив кашичка, па заменивме еден оброк млеко. Тоа ме буни, дали ако изеде помалку одма да му дадам млеко или да почекам, зошто тој не одбива млеко, ќе го испие и ќе поврати ама оставање никако хаха

8. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.479
    Мене ми рекоа кога јаде каша да не нудам одма цицање за да не му служи како награда. Ако мислиш дека е уште гладен по 30мин саат почекај

На Merten му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.533
    Допаѓања:
    18.205
    Нема зошто да се плашиш. За почеток давај мазно пире, не да го полниш лажичето, туку третина од лажичето сега зависи калкаво е лажичето и полека, ќе видиш како ќе реагира, па потоа ќе даваш и пасирано со погруба текстура. Јас прво по 5 лажички давав, сега и наголемувам, оти мака има со мешето. Обично ретко јавуваат алергија на овошје, зеленчук тоа што се дава на почеток.

На ekonomski202 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.307
    Допаѓања:
    6.273
    Педијатарот наш од Систина ми рече ако изеде 100-120гр тоа и е оброк доволен на 6-7месеци се што е плус е супер. Ако е помалку понуди и цице важно да не е гладна и вознемирена или замени го оброкот со готово кашиче

На Трагедијаупмм и Merten им се допаѓа ова.
  11. Damavokarti♧

Damavokarti♧ Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2024
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    16
    Здраво. Дали може да споделиш слика од амарантот, јас зедов еден ама не сум сигурна дали е експандиран.

12. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.617
    Допаѓања:
    2.963

На Надеж♥️, Marijanche33 и Damavokarti♧ им се допаѓа ова.
  13. Damavokarti♧

Damavokarti♧ Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2024
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    16
    Фала ти, сум го погодила.

На Marijanche33 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Kitanova77

Kitanova77 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2020
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    149
    Бебуш е 6+++. И покрај фактот што сум “недомаќинка” хранењето добро ни оди сега за сега. Бебуш се си ручка. Ама сега ми станува комплицирано па ми треба малку помош.
    1.Оваа недела сакам да воведам телешко месо. По колку грама да давам за почеток и дали 3 дена по ред?
    2. Кое маслиново масло го користите?
    3. Сакам да дадам спанаќ. Дали може од овој замрзнатиов од Кам? Или каков давате вие?
    4. Ако неделава еве воведам месо после како е редоследот дали јајце млечно или глутен? :sweat:
    5. Совет како да се организирам за готвење? Како подготовкава да ми одзима помалку време? Бебуш јаде 1 час после првата дремка, но сами сме дома и неможам никако да го оставам а јас да се затворам во кујна, немам опција ни да го земам со мене бидејќи кујната ми е ладна и зимово ни тоа не е изводливо. Дали може на пример да готвам додека спие па после само да испасирам? Колку време може хранава да стои?
    Многу прашања поставив ама навистина се ми изгледа прекомплицирано:D

15. Baby Girl123

Baby Girl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    938
    Zdravo 8 ipol meseca sme so doruchek i ruchek. Sakam vekje da pochnam da i davam vo rache cvrsta hrana i taa sama da si jade ama se plasham.
    Mojata kjerkichka se rodi so odlichen refleks za cicanje pa posledovatelno i zvakanjeto na hrana i e odlichno.
    Pochnavme pri kraj na 4ti i pochetok na 5ti mesec so cvrsta hrana nikogash ne blendirav sekogash pasirav i super se snajde. Sega koga i pravam kasha e prilichno so tekstura ima i prachinja. I dadov smoki so proso super jadeshe. Majka mi i dava da apne od mekica i taa griznala i pochnala da zhvaka.
    Ama jas uste se plasham primer da i ispecham kako stapche meko nekoj misk i da i dadam da jade
    Pls soveti kako ste pochnale? Dali primer podobro da i dadam parche banana pa taa da probiva taka. Kolkava parche da bide?
    Ako imate nekoj sovet pls spodelete.
    Jas ja gledam deka taa vekje saka ao race da jade gledam i kako gi grize igrachkite i mislam spremna e ama izgleda jas sum taa koja e nespremna i se plashi :D

16. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.079
    Допаѓања:
    1.706
    Женски колку мл водичка дневно давате? Со три оброци сме.
    Исто уште едно прашање, оваа каша на хипп за доручек или за вечера ја давате? Некако ми е многу блага…
    upload_2026-1-21_19-10-54.jpeg

17. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    26.751
    Веројатно од сливите е блага, јас за појадок би ја дала, не ми е купена уште, бебка не е фан на овие инстант кашите.

Со три оброци е и таа, ама воопшто е пие вода, ни од шише, ни од чашка иако нудам после секој оброк.
    На доење е.

18. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.307
    Допаѓања:
    6.273
    1. За месо првиот месец 30-50гр ми рече педијатарот. Мојава 50гр си лапка од почеток кога воведов на 7месеци
    2. Монини од Веро
    3. Вероватно може и смезнат ама ако можеш купи си бејби спањак исто од Веро го зимам во пластилна прозирна кутија ептен е кревок
    4. Месо, глутен, млечно па јајце
    5. За ова не знам, јас спремам се во моментот пред да јаде пошто приметив и дека ако и еладно јадењето ми се мршти сака да е млако

На Kitanova77 и ekonomski202 им се допаѓа ова.
  19. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.079
    Допаѓања:
    1.706
    И ние уште се доиме и иако и давам вода мокрачата и е доста жолта како што можам да приметам. Не знам дали треба да и давам повеќе, си сака вода.

20. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.617
    Допаѓања:
    2.963
    Еве некои препораки од Solid Starts

Прикачени фајлови:

На Baby warrior, Kitanova77 и arwen93 им се допаѓа ова.