Форумџика на годината

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.909
    Допаѓања:
    5.574
    Е го гледав ова на солид фудс ама некако распоредов ич не ми штима 8-| кога ќе стане цица еве да речеме 6:30 и доручек да и спремам во 7 според табелава нема ништо да ми изеде… јас доручекот го давам по прва дремка негде 9-9ипол како правите вие?
    После има буден прозор околу 2ипол часа па спие па цица … после пак буден прозор 2часа па ручек

2. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    633
    Допаѓања:
    770
    Мајки амаранатот и просото дали ги блендирате? Планирам полека да почнам со житарки, до сега само ориз дадов,мелен на хип. Бебе се дави ако има текстура кашата , знае и да поврати. Второ дете ми е и све сум заборавила. На ќерка ми и давав стално просо многу го сакаше ама не ми текнува дали го блендирав..

3. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.909
    Допаѓања:
    5.574
    Не бе амарантот е мн мек ако отстои 5мин во кашичка … обично во топло додека е уште зеленчук/овошје го ставам и омекнува одма. Просото исто малечки зенца се ептен. Мојава си јаде текстура не пребира и парчиња ама мислам нема да ти прави проблем за амарант и просо

На Ena0310 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    633
    Допаѓања:
    770
    Се надевам, ајде ќе пробам. Коа почнав со вкусови почнав со виљушка да пасирам само. Ама ми поврати неколку пати пообилно и почнав да блендирам. Пред некој ден пак се удави од скрос малечко парченце и поврати, и искрено ме плаши и ме паничи (facepalm) па сега му ги блендирам скрос мазни како купечките каши ама ете се мислев со житарки е како да правам . Безглутенски амаранат ,просо, палента ориз,овес така ? После 7 месеци ли се воведуваше глутен ?

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    11.769
    Не треба да следиш ништо под саат, си го знаеш детето на колку време огладнува и ќе си даваш по твоја проценка. Ова е повеќе како насока колку млеко им треба покрај цврстата храна. Искрено веќе не памтам на 6, ама сега на 11++
    07:30 цица сабајле
    09 доручек
    10:30-10:45 цица па дремка
    13 ужинка
    15 ручек
    15:30 цица па дремка
    17:30 ужинка
    19:15 вечера
    20-20:15 цицање и спиење

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    11.769
    Земи си експандиран амарант за да не блендираш, ама и суровиот што се вари станува како каша.

7. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.909
    Допаѓања:
    5.574
    Да јас сега на 7ипол тек и воведов глутен, тие се житарките безглутенски барај семолина/гриз има на хип и киноа исто е безглутенска и амарантот експандиран од дм одма се топи

8. Baby Girl123

Baby Girl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    938
    Kako da vovedam celo jajce?
    Davav po dva dena osmina chetvrtina i pola zholtka. Sakam barem 4-5 dena pauza i bi trebalo vekje celo jajce. Da go svaram i da probam da go pasiram so drugata hrana? I dali moze da ima nesakani reakcii od belkata ako od zholtkata nemala?
    Kolku chesto vo nedelata davate jajce?
    Fala ❤️

9. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    1.747
    Млеко треба да намалува како расте а не да зголемува. На полни шест месеци подобро ќе воведам оброк отколку сомнителни формули. Зборам за формула, очигледно од цицка не е задоволен, дали се намали млекото или не знам што е ама ако не дадам шише гладен е, си го познавам бебето.