За цвекло зошто е малку поспецифичен вкус, ако не ти го прифати во “солена” комбинација (како моево бебе), мешај со овес и банана (јас ставам и плус вишни, боровинки, јаболко или некое друго овошје) и така обожава.
Јас варам цела глава цвекло, бидејќи се вари подолго време, па замрзнувам. Едно цвекло го делам на 3 пати, и бебка го јаде со јаболко и просо на пример. За железото е топ комбинација. Грашок и боранија дадов на 6м, најчесто со телешко месо. Манго и вишни немам дадено уште. Карфиол понудив на 7м, ама не го бендиса. И ние не го јадеме па не го ни купувам веќе. Мисиркино само од купечка каша имам дадено, свежо од Тинекс немам уште купено. Модар дадов на 8м, спанаќ и блитва уште на 6м.
Второ дете ми е но многу работи сум заборавила. Бебе направи 6 месеца и почнавме со еден цврст оброк. Прашањето ми е вода кога да нудам, само после оброк или и во текот на денот? И колку мл отприлика треба да испие? И од што да и нудам вода, не сака од шише.
После оброк сум нудела. Мојава и додека јадела сакала вода. И сега е така. Пиела колку сака. Понуди и со цефка. Има шишиња со цефки. Или чашка со клунче.
Мајка мој совет, не се преоптеретувај до толку со што кога точно се дава. Поновите препораки се да се дава сезонско. Јас најискрено делумно следев табела, не скроз, гледам да давам сезонско и тоа што бебе сака. Среќа замрзнав на време и несезонско па имам и да мешам различни вкусови. Пример модар домат сега не му е сезона и ако немаш замрзнато немаш потреба да даваш, здравје подоцна можеш да дадеш. Боранија јас уште немам дадено дека ние дома не јадеме воопшто, грашок давам ама дека повеќе ми оди во комбинации (ни тоа не јадеме ние па зимам само за неа замрзнат). Карфиол дадов неколку пати кога му беше сезона, не беше голем фан ама замрзнав да имам и сега и еве не ми текнало да извадам. Цреши не сум нашла а вишни и давам замрзнати дека си чувам и за нас за шејкови па имам често. Блитва не сум дала, спанаќ давам често бејби спанаќ или ако немам тогаш замрзнатиот во бриќети. Мисиркино давам од месарница андреа, а имам и од тегла давано за набрзинка таа со компир и пченка на хип пример ја сака мојава. Цвекло давам често периодов, иако касно го воведов од што мразам да го спремам лом ми ги прави рацете. По препорака на членки од тука варам повеќе и го замрзнувам во калапи за мраз со капак (од карес ги купив). Манго рано дадов и го давав на почетокот често после некако го баталив не ми се погагаше да е убаво, сега давам само од шмукалчиња или готови каши.
Мајки едно прашање можеби глупаво ама сепак да се консултирам,имаме воведено глутен,јадеме житарки, лебче ама немам дадено до сега тестенини па сакам тарана без јајца да дадам ..можам да дадам така? Не мора и тестенини посебно? Какви тестенини давате?
Можеш да дадеш без јајца штом сте вовеле глутенски житарици. Јас купувам од дм од спелта. Имаше во кам мислам тарана без јајца, избарај низ темава.
Ти благодарам многу,да имам такви баш од Кам мислам ги купил мм,мислам на сантела беа ,може сега за вечера ќе му дадам
Devojki zdravo, 5meseci sme i vise 1 mesec bevme na vkusovi od sega pocnuvame eden obrok dorucek da vovedeme ,prasanjeto mi e kako kombinirate? Nie sme na ad mleko ,kako pravite nautro prvo mleko, pa kolku chasa podocna davate dorucek ,pa posle kolku chasa pauza pa mleko davate posle dorucekot?
Оброк ти е замена за млеко. Пример станува и нудиш кашичка. Ама дека си уште на почеток, додека да воведеш и ручек, можеш станување, млеко, дремка, па појадок.
Дете скоро 8 месеци демек 2 оброци, ама по кратко боледување уста не отвара. Спас, трик, чаре некое ?
Да не вади заби? Пробај потечно, погусто, поладно, потопло, парчиња, млечно, шмукалчиња… Секое дете слична приказна е дур вади заби. мојава скоро 2 месеци ми одбиваше скоро се ради заби вадење и живееше на грчки јогурт, кисело млеко, шмукалчиња и ладни каши од фрижидер
Јас многу ствари воведувам порано од нашиве табели ама па за печурки шубе ми беше, мислев после годинка ме замисли сега.
Која градинка е ова? На менито стои дека имаат печурки? Сега го прелистав нашево целото, нигде нема. На братучед ми, му рекле и за риба да и воведеле на малата. Ама и тоа нема на мениво. Иста градинка и група ќе ни се децава.