Форумџика на годината

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    2.288
    Во МК. Баш ме зачуди нејзиниот коментар бидејки во раце е стварно мачно и за мене и за бебе....
    Нека ке одам деновиве да си купам хранилка

2. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    2.288
    Е ајде де де . И мене ми немаше логика........

3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.133
    Допаѓања:
    5.945
    Нема муабет понатака :) стави си дете во хранилка и почни си со храна. Освен што ќе го гледаш пред тебе, му ствараш и рутина дека тоа е местото за јадење и ќе го асоцира секојпат кога ќе го седнеш дека е време за јадење

4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.281
    Допаѓања:
    8.341
    Леле претходното дете кога го растев немаше до волку слепо пратење на "препораки", или не сум запазувала. Стварно е смешно, вака не, така не, а повеќето реални работи се косат со тие препораки. Па прозори на будност, па рутини па не знам шо. Не ми спие бебето и покрај се тоа и сеа шо праиме. Ова што не ти препорачуваат хранилка е ваљда од препораката да не се почнува со цврста храна додека бебето не седне стабилно, ама има тука АМА, до 9 месеци се чека бебе да седне стабилно, а тоа се коси со препораката цврста храна на 6 месеци. А исто така освен хранилка според тие препораки не треба да се храни бебе зошто не е безбедно, затоа не ти кажуваат кај да го сместиш бебето. Нзс е празно множество. Ноу комент :tmi:

5. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    2.288
    Почнавме со вкусови па сега оброк лека полека се воведува... ама реално не можам сама во раце. Кога некој го држи е ок ама кога немам кој е ужас, башка и по ризично оти не го гледам...
    Секое ново време некој нов тренд 8)
    Мене ми е прво и мајка ми ми се чуди колку е се спротивно на она како она не гледала мене и сестра ми. Почнувајки од хиѓена ( немале фрош за садови , фрош бекутан,,, прашаци и незнам какви колекции) па спиење на рамно, па хранење, па стерилизција и уште тон работи. Кога нашите бебушки ќе станат родители кој знае што ќе има :D

6. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.761
    Допаѓања:
    6.791
    Бебето треба да седи под агол од 90 степени при јадење, затоа така ти рекла. Тргни од тебе, легни под агол од 60 степени и пробај да јадеш. Посебно па поретка храна како на почеток што им даваме на бебињата, не иде нели?
    Дури не седи стабилно се препорачува да се држат во скут за да се обезбеди тој агол. Јас имам дрвена хранилка во која почнав да ги ставам од 7 ипол месеци негде, од 6 почнав со цврста храна, секако првиот месец многу малку јадеа.

7. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    831
    Од 5 месеци кога почнавме со вкусоби си јаде во хранилка

8. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    831
    Какао и цимет какви давате?

9. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.176
    Допаѓања:
    1.815
    Не верувам да се снајде, ќе ја грицка и нема да трга. Ќе пробам, уште тоа остана. Од шише еве денес затрга 30 мл отрпилика ги испи ама убаво се најаде каша со житарки и можи затоа.

10. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.218
    Допаѓања:
    1.765
    Мојава пропи со мала чашка за ракија (односно за јегер) па после почнав да и давам од некапечка чашка со клунче

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.176
    Допаѓања:
    1.815
    Јас во скут го ранам немам мака, мирен е си седи си крка, некогаш во релаксатор ќе го ставам ама подобро ми е во скут, посконцентриран е. Овие дена ќе го ставам во хранилка оти сега веќе самостојно исправен ја држи главата и си седи, а кога почнавме имаше 5 месеци и сеуште не беше стабилен.