Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.074
    Допаѓања:
    6.962
    ја некад си викам добро е што сме живи :rofl:

На Baby warrior и MariaBouli им се допаѓа ова.
  2. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    2.970
    Јас ова на мајка ми директно и го кажувам со зборовите Кажи му фала на господ што ме исчувал :rofl:

На КаринаТ, Baby warrior и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.319
    Допаѓања:
    6.294
    Мајка ми на брат ми му давала сок од јаболка тетрапак, кажува дека оддеднаш снемала млеко на 6месеци па после тоа он си имал три иброци не му требало друго млеко па тетрапак јаболко мн сакал :headbang::headbang::headbang: добро мамо викам како бе тетрапак… па тетрапак бе јаболче (wtf) ок ​

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  4. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.886
    Допаѓања:
    26.872
    Пржено брашно им давале. Братучед ми вика, ееее јас со тоа сум израснат. Што ми фали? Викам па еве дај сега на малово, ако не е ништо.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.392
    Допаѓања:
    8.474
    И мед наместо ланолин ставале на болни брадавици, и цуцла во мед пикале..

6. specificone

specificone Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    675
    Допаѓања:
    1.006
    Јас од 6 месеци сум пиела домашно кравјо млеко, јогурт со банана и мед ми било омилено :?:. На мајка ми велеле дека мед можела да ми дава колку што сум сакала (facepalm)

7. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.319
    Допаѓања:
    6.294
    Не сум прочитала се породи ти? (fingers)

На specificone му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.392
    Допаѓања:
    8.474
    Порано на бебињата што не цицале им давале кравјо млеко.. Татко ми пред скоро 60 години не цицал, баба ми му дала кравјо млеко неразредено. Му излегле некои чирови на грбот, цел грб му е дупки на човекот и ден денес. Којзнае колку болело..

9. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    988
    Допаѓања:
    4.319
    И дадов денес парче морков да проба. само се играше:^) дали две залчиња касна. На штрек бев.. Цел ден гледав видеа што да правам ако почне да се гуши недај боже. Не знам како ќе биде можеби ќе комбинирам на почеток пасирано во лажичка и Blw..^_^

10. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    1.871
    Јас од хип дадов прв пат 5 жита што се ја обожава, првиот пат дадов 50 грама и ја измешав со банана и јаболко, вториот пат дадов цела.
    За брза припрема се супер

На Dijana DM му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.074
    Допаѓања:
    6.962
    јас сум уште на каши, мојата уште не седи стабилно, а и нема интерес некој за храна, не се форсирај, мало е. јас со големата исто почнав со каши и чим беше стабилна скроз ја префрлив на блв, до година имав се воведено и се јадеше. ама ова малово сега па не ми е по јадењто :drunk:

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.542
    Допаѓања:
    18.213
    Моево бебе е екстремна јадачка, имам пишувано по темиве, до сега нема одбиено ни млеко, ни од кашиве. Секое јадење го завршуваме со плачење за уште. Кога изеде 190гр од најгадната каша спанаќ со компир знаев дека се ќе јаде :D. Интерес појави уште во 4ти месец само во устата не гледаше кога јадеме. Гледам сега и прачиња дека би јадела, но сеуште не седи самостојно, затоа не се осмелувам да дадам има време, не ја брзам.

Мое мислење доколу воопшто немаш давано цврста храна да почнеш со мазно пире, па пасирано, па парчиња. Јас читав тука да се давало пасирано не блендирано и одма се залетав да и дадам пасирано, беше збунета и го буткаше со јазичето, па пробав со мазно пире за почеток. Еден месец давав како пире, постепено со погруба текстура, а после еден месец почнав со пасирано 6+. Еве денеска и дадов пасирана банана, имаше и парченца си јаде, супер си прифати и пасирано.

На Peperutce6, angel4444, Anaroz1 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. specificone

specificone Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    675
    Допаѓања:
    1.006
    Бебуш уште една недела 4 месеци ќе полни, ми летна времево :inlove:. Затоа и почнав да ја читам темава полека да почнам да се спремам за опрема за исхрана.

14. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.319
    Допаѓања:
    6.294
    Да е живо и здраво :l: еее ептен лета време

На specificone му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.074
    Допаѓања:
    6.962
    тоа сакав да кажам :D мојата прва исто јадеше се што ќе и направев и најгадното и самата покажуваше дека е спремна и за парчиња и брзо почнав да давам, ова малово нема никаков интерес, ниту не гледа, ниту јаде нешто, кога ќе дојде време за јадење ми се темни, двете сме намачкани од глава до пети во каша, ми плука, па го тегне лигавчето, па рацете во глава ги става, па и тече во врат и така саат време и дали ќе голтне 5 лажички, ја не знам како ќе дојдам до оброк, а за парчиња па да не зборам :rofl:

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Karanfilce14

Karanfilce14 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2022
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    595
    Каков јогурт, урда/ cottage cheese, кисело млеко користите? Грчки јогурт дадов ама немаше на Olympus а сега гледам во Кам го има ама пишува 2%.. знам дека со повеќе масленост требаше.. има повеќе ?
    Од Бучен козјак за нас секогаш земам.. ама не сум сигурна дали да земам и за неа. А на мисла сум и да направам урда домашна

17. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    576
    Допаѓања:
    643
    Кисело млеко на Alpsko, cottage cheese на Olympus имам давано, а грчки јогурт давам на Kri Kri најчесто ама и Olympus понекогаш, и од двете има со 10% масленост (сини се 10ките и кај двата вида грчки)

На Karanfilce14 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.886
    Допаѓања:
    26.872
    Бучен е најдобра опција за дете. И домашна урда ти е одлична опција.

На Karanfilce14 и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  19. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.319
    Допаѓања:
    6.294
    Olympus со 10% го купувам од веро или рамстор, котиџ во кам

На Karanfilce14 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    408
    Кога почнавте со воведување храна?

Бевме на педијатар и ни кажа кога бебе ќе наполни 4 месеци да почнеме, ми даде брошурки со што да почнам, како да воведувам. Ама мене некако рано ми изгледа :drunk: Си имав замисла дека после 6ти месец ќе почнеме, дека така треба... Плус изначитав на интернет еден куп статии кај што воглавно препораките се после 6ти месец. А и сега бебе не е уште ни доволно стабилно според мене... Не го седнуваме сè уште, а и главчето не го држи скроз најстабилно, знае некогаш нагло да отиде нанапред/наназад/лево/десно... не знам баш дали е спремен, а педијатаров ништо од тоа не зеде предвид. Не знам дали да 'се правам поголем доктор од докторот' и на своја рака да одлучам малку покасно да почнеме |-) Кога и како почнавте вие?
    Иначе е на мајчино млеко (се молзам), ретко додавам формула, еве 2 недели скоро немам дадено, а и пред тоа давав еднаш во денот 60мл навечер, и тоа не ни секој ден. Му го кажав истово и на докторот.

Знам дека ќе ми се олесни кога ќе почне да јаде храна, ама од друга страна не сакам да испадне да гледам само јас да си олеснам, а на бебе да му е 'потешко' ако избрзам.
    Може многу паничам и комплицирам јас :emo:

На Baby warrior и КаринаТ им се допаѓа ова.