Moze znaci ribizli super bas denes kupiv ke i dadam da proba a se mislev gi nema po tabeline. Moevo e tocno 10m
Vo tabelata na bebe gotvac stoi od 11m. Na moevo i dale vcera malku lubenica da proba ima 10m. Moze i davam pomalku koga veke probala cisto onaka pomegu obroci da se osvezi. Ama ke ima celo leto taka da ona uste 1m ke pravi 11 i taka ke moze i togas
@Rabbit a isto e i za domasni? Ima svekrva mi vo bavca pa bas mi e zal koga nie jademe Ajde uste 1 mesec
За краставица и јас знам дека е 12+ .Домашна - купена разликата е во тоа колку е прскана.Јас и до ден ден не давам на мојата количински мн ,она и така си беше склона кон гречви многу.Па ми е страв краставицата иако е 80% вода да не и прави потешкотии со желудникот.
@joy1 заборавив да пишам направив неќни печено оривче со тиквичка,морковче,брокула,малку кромитче превкусноо беше а сажо капка маслиново и без никаквии зачини изедено цело со воодушевување
Варен јас прво дадов во манџичките...само не ставај многу...кисела да не ти дојди кашата. Со тестенини, месо и зеленчук како сос убаво оди, во кашите со жолчка, во кашите со месо...со се оди.
Немам замерка на рецептот, превкусно звучи и изгледа... ама оваа вторава слика не ме бендисува... зошто вака? Колку има малото? Нема потреба да се блендира, нека учи бебе да џвака. Ориз и зеленчук не е тешко за џвакање.
Majki mene me interesra od koga da pocnam da mu davam da dzvaka? Sinko ima 10ipol meseci i ima 9zapcinja, a jas uste blendiram. @Annath sto mozam da dadam ako moze nekolku idei? Mu imam dadeno praska, banana i biskvitki da gricka sam ali kasickite gi blendiram, a znam deka treba da pocnuvam postepeno da go ucam da dzvaka. Denes planiram da mu dadam meso i zelencuk pa kako da napravam ?
Oд сaм стaрт нa дoхрaнa препoрaчувaм пaсирaнo. Никoгaш не сум блендирaлa кoгa беше бебе, дури и месoтo му гo сецкaв нa ситнo. Мoже дa пoчнеш сo билo кoе oвoшје тaкa пoсoчнo, дa гo шмукa или греби сo лaжичкa. Тaкa немa дa дoбивa нaгoни зa пoврaќaње. Зеленчукoт испaсирaј гo, месoтo нa ситнo исецкaј гo, или сo сецкo, или рaчнo. Прoбaј пo мaлку, aмa спреми се дa ти плукa, штo не мoрa дa знaчи, мoже oдмa ќе прифaти.
Жени, мамички, другачки мои, ај ве молам за совет. Денес ја носев малечката на редовна контрола - за 3 дена полни 5 месеци - има 9370 гр и 71 см, само на доење, матичниот ме советуваше да почнам со воведување вкусови. За почеток ми рече во соковник да цедам живо јаболко па жив морков и да давам по неколку лажички сокче! Прашав зарем да не го варам, ми рече не, да не ги уништиш витамините со варењето!?! Давате ли вие неварено овошје? Ве молам давајте ум!
Никoгaш не сум дaвaлa вaренo, ниту пaк имaм нaмерa. Oвoшјетo немa никaквa хрaнливa вреднoст aкo гo вaриш, сo некoи исклучoци. Мoркoв пoсле гoдинa свеж.
Според мене, можеш да причекаш уште малце со дохрана, бебето супер си напредува. Нејсе. Јас давав жива неварена храна кога почнав со дохрана - овошје, ама морковот е поубаво кога е термички обработен, како што е и доматот. Похранливи се така. Не давав сокови, ми немаше поента. Детето треба да се учи да јаде, да се учи на лажичка, на друга густина на храна, па затоа соковите не ми беа логични. Цревата треба да се привикнуваат полека на обработка на растителни влакна, а ако е за алергија, ќе ја појави и вака и така.
Мајки ајде кажете ми дека е ПРЕМНОГУ 1л млеко кравјо преку ноќ за 19 месечно бебе. Мислам дека таа количина е многу за цел ден, а не за преку ноќ. (Се убедувам со една особа која тврди дека не е многу и дека детето е жедно и бара )
Срцка синко за неколку дена 8мес ,има две доле забчиња единичките и горе двојката,но ми се засркнува така од ориз ,совет?