Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.542
    Допаѓања:
    18.213
    Ориз давам на Холе, а овес немам дадено досега, планирам да почнам и така да и воведам глутен.

2. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    2.970
    Овесот нема глутен :)

На happygirl, Guns N` Roses и naturally им се допаѓа ова.
  3. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.542
    Допаѓања:
    18.213
    :drunk: да не пишев немаше да знам, читам може да содржи траги од пченица на тие што ги гледав, си викам сигурно содржи и глутен (facepalm).

4. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    2.970
    Може да содржи траги, ама по природа овесот е безглутенски :D

На Kitanova77 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    1.871
    Внимавај со оризот оти нас страшен запек не фати, камења вадеше некое време, едвај средив столица.
    Купи си обичен и ставај по малце во оброкот, јас зедов од тие бебешките и дадов цела доза по упатство и попот во бело го видов, тој стенка за да излези каката јас раѓав истовремено со него.

На Kitanova77 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    848
    Бејби ние почнавме со осмина па планирам наместо 3 дена да давам 2 дена со 2 пауза и да зголемувам ама дека имаме осетливо стомаче. Инаку некни педијатарот ми рече дека жолчка по нови препораки може од 6 месец да се воведува као многу сум чекала до сега

На Baby warrior и Cvetce_ им се допаѓа ова.
  7. Kitanova77

Kitanova77 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2020
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    151
    Јас прво давав ориз на холе, ама не ми го бендисува а искрено и мене ми е безвеза некако. Почнав обичен да давам сега, не го гмечам и супер си го прифати

На Marijanche33 и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  8. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.320
    Допаѓања:
    6.295
    Почнувам и ја со жолчка наредна недела да ѕирнам комбинации само деновиве да се спремам :D

На LaTama му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Smile.e

Smile.e Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    86
    Мене педијатарот ми препорача на 4 месеци да почнам. Јас почнав со вкусови на 4ипол, и ништо не одбива , се сака да јади. Дури плачеше на почеток кога му давав по 3 лажички, сакаше уште.Сега има скоро 7 месееци и да не те види да јадиш одма сака и тој.
    Тука во Германија ми рече Педијатарот од 6 месеци може се, освен нормално сол ,шеќер , мед. И не се водам по табели јас. Имам дадено од млечни производи грчки јогурт, и јајце цело до сега. Риба можеби ќе дадам покасно.
    Прво почнав со кашчки мазно блендирани, а сега му давам и пасирано или така ситни парченца да џвака. Денес му дадов палачинки со банана, овес, и јајце. Гледам малце по малце да почнам со парчиња ама страв ми е блв скроз, оти ептен е лапни голтни мојов, и лаком:sweat:

На EarthFire и Eho им се допаѓа ова.
  10. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    142
    Педијатарот сега на прегледот на 6 месеци ми кажа да почнам да и давам млечни производи несолена урда грчки јогурт итн, дека можам и глутен полека да и воведувам а на крај на 6ти месец телешко и 7ми веќе жолчка. Тие биле новите препораки.

На Simon4e0507 и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  11. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.392
    Допаѓања:
    8.475
    Синче ќе прави 5 месеци, планирам да почнам со вкусови. Последниов период зинува сиромашкиот на се што не гледа дека јадеме. Вчера брат ми вафла јадеше се подаде да касне и тој. Се надевам ова значи дека ќе сака да јаде. Додуша и брат му како бебе јадеше, па кога откри благо дека постои, утнавме работата малце. Не памтам ич како беше, после колку време од вкусови воведовте цел оброк? Ми даде педијатарот табела, ама некако чудна ми е, вика белка на 12 месеци, а тука читам порано воведувате. Каде да најдам онлајн последни препораки? Фала

На Simon4e0507 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.418
    Допаѓања:
    4.872
    Бебе е 5,5 месеци и треба да почнеме со вкусови. Докторката ми предложи да почнам со морков, компир, тиквичка, потоа јаболко, круша, слива.
    Два дена пробував да му дадам пасиран морков, но неуспешно. Исплука се што му дадов (2-3 пати по третинка лажичка), се лутеше, плачеше. Морковчето го ставив во цуцка со дупчиња, но и од таму не сакаше. Имате некој совет?

13. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    2.970
    Почекај 1-2 недели и пробај пак, можеби едноставно детето не е спремно за јадење :)

На Mimmi39 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.481
    Може и пасирано да не го сака. Јас морков кога дадов пасиран не го сакаше, нареден ден го дадов како мазна каша и си јадеше без проблем. Пробај така ако сакаш, ако не почекај го една, две недели па пак дади пасирано

На Guns N` Roses и Mimmi39 им се допаѓа ова.
  15. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.481
    Деновиве сакам да почнам со млечни. Може да ми дадете идеа некоја комбимација што е добро за започнување? Се мислев да дадам морков, батат и павлака комбинирано

16. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    474
    Грчки јогурт со банана и авокадо кај нас е добитна комбинација :D
    Палента со павлака, грчки јогурт и боровинки исто така

На Simon4e0507 и Надеж♥️ им се допаѓа ова.
  17. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    474
    Како воведовте жолчка од јајце.
    7 ипол месеци сме и мислам дека може да почнеме полека но, незнам како, колку, со што да, комбинирам...
    Хелп :$

18. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.481
    И јас наредна недела ќе воведам на полни 7,затоа сакам прво млечни ама ќе ми одговара и за ова мислења и мене. И не знам дали е подобро само жолчка или цело јајце како кајгана да воведам немаме во фамилија алергии

19. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.542
    Допаѓања:
    18.213
    Дали има млечни производи кај нас, мислам на грчки јогурт, кисело млеко, јогурт што пишува без додадена сол??

Ние што не сме од Скопје, не знам од кај да барам телешко мевце, пилешко свежо, кај што прашав нема, дали кашички да купувам, но кашичките имаат многу плус додатоци што ги немаме воведено.

20. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.481
    По месари и јас не најдов. На свекор ми тетка чуваат зајчиња па од кај нив земав зајаче, на мм братучед чуваат кокошки не им даваат ништо од хемија чисто месо, од кај нив пилешко и се распрашавме каде и кој коле телиња и оддвај најдов телешко па си земав поголема количина и за синко и за нас. А пилешко и од каша имам дадено. Многу убаво ми прифати месоо си јаде кашички па си набавив количини. До 6м макс може да стои замрзнато за бебе

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.