Јас воведов белка и жолчка одеднаш на околу 7м. 2 дена давав варено па пасирано со малку вода само така по малку во лажичка (прв ден врв на лажиче, втор третинка). Трет ден омлет парченце и после тоа додавав по пола па цело јајце во палента. Веќе не го сака варено, сега најчесто јаде како scrambled на путер за доручек или во рецепти (мафини, палачинки, паста)
Според мене грчки јогурт 10% е подобар избор наместо павлака. Палента со грчки јогурт можеш, плус тиквица или некој друг зеленчук за повеќе вкус.
Јас дадов четвртинка,па послем неколку дена половинка,пак послем 5 дена цела жолчка,и последно му дадов цела жолчка со малце белка.Немаше реакција се си изеде јајчар е на мајка му и татко му .
Јас прво му дадов од пржено лебче со јајце да проба (тоа јадевме ние па си реков ај ќе пробам вака) па почекав ден - два па после му направив омлет малку повеќе му дадов и на крај кајгана направивме и си јадеше убаво. 8ипол месеци е.
кромид, пашканат може да дадам веќе ? 6+ сме... за месо треба да чекам после 7? ништо не памтам до сега имам дадено јаболко, круша, банана, авокадо, тиква, компир и батат, морков, кајсија, слива, палента и ориз. до сега ми одбиваше се, деновиве почна по нешто да каснува ... земав спанаќ да и дадам и брокула, друго што можам да дадам сега?
Да јас месо од 7 почнав, кромид од 6ипол/7, можеш спањак, блитва, тиквица, житарки ( палента, овес, амарант, семолина, киноа, просо)
Глутен можам да воведам со Multigrain или треба посебно да ги давам житарките? Или пак со нешто друго да воведам
Јас месо воведов на 6+,ама веќе 2 недели имаше оброк. Кромид дадов со месото по некој ден го сварив и во каша, пашканат дадов пред да направи 6. Брокула и спанаќ се единствени што не ми ги прифати и не сака да ги јаде
па и јас претпоставувам дека нема да ги сака затоа неам дадено уште ќе пробам некако со нешто да и ги протнам. маслиново ставаш во зеленчуковите?
Можеш месо уште на 6 месеци, телешко. Тоа најмногу им треба впрочем зошто се празнат резервите за железо. Нашиве педијатри повеќето се тотално заостанати во исхранава. Јас меѓу првите работи што ги дадов беше месо на 6 месеци и од тогаш му давам преку еден ден. Од јаболко и круша не се качува железо. Јас би те советувала фокус да ставиш за почеток на храна богата со железо, освен телешко и спанаќ, блитва, црвена леќа, овес, аронија, боровинки, цвекло. Во секој оброк да имаш некоја намирница што е богата со железо зошто тоа им е потребно, калории уште надоместуваат највеќе со млеко но во млекото веќе нема доволно железо за нивните потреби.
Здраво, ние за брзо правиме 4 месеци. Знам дека има време но дали може да ми кажете како почнавте да се спремате за давање храна, освен хранилка и прибор за јадење што друго би ми требало да купам, дали е потребно блендер и сл.? И од која хранилка сте задоволни дали тие со наслон што се прават 2 во 1 како лежалка, или стандардна
Пожелно е да имаш блендер, јас имам но не го користам често, некогаш давам готови кашички, комбинирам, пасирам. Многу сум задоволна од хранилката на Chicco, се спушта на 4 нивоа, на почетокот многу ми требаше да се спушта, за да можам од 4 месеци да ја ставам додека се врткам во кујна на 10-15минути. На дополнителното перниче убаво си се потпира бебето на кое ниво и да е седнато. Ова е хранилката Спојлер
Да да, по 1 лажичка мала ставам, повкусни им се така и полесно е за какање. Вчера воведов млечни па деновиве пак ќе пробам спанаќ со ориз да направам и кисело млеко па се надевам така ќе го сака.
Цвекло на колку имате воведено? Сакам да му дадам ама ми е страв да не му е тешко на мешето оти со покарактеристичен земјем вкус е