1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.631
    Допаѓања:
    18.376
    Го изблендирав малку, супер испадна.

Јас денес дадов првпат млечно, Алпско кисело млеко, две лажички.

2. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.531
    Допаѓања:
    2.299
    Спанаќ свеж спреми или замрзнат? Сакам да му дадам и јас само се мислев дали ми е попрактично замрзнат од Кам шо сум го купувала

3. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.631
    Допаѓања:
    18.376
    Купен свеж, па потоа си замрзнувам.

На Dijana DM му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    522
    Има рефлукс.

5. Hippie

Hippie Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    114
    Здраво мајки, ќе ве молам за совет за распоредот околу двата оброка. Како би било најдобро.Распоредот е вака:станува од 05-06 часот, прва дремка 08:00 до 08:30, втора дремка 11:00-11:30, трета дремка 14:00 до 14:30 и четврта дремка од 16:30 до 17:00. Цица кога ќе стане од спиење и од дремки, а не заспива со цицање. Треба да има доручек и ручек. Не сака да јаде, дали 2-3 лажички едвај.

6. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    1.543
    Најмногу би ти одговарало 9:00 појадок, 13:00 ручек ако цица одма после спиење кај 11:30

На Hippie му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Hippie

Hippie Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    114
    Јас пробував кога ќе стане од спиење ќе цица и доручек околу 06:30-07 и не сака баш, и после околу 09-09:30 ручек и брзо доага доручек и ручек и не сака да јаде.

8. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.104
    Допаѓања:
    27.228
    Каде во 9 ручек? Во 12 вечера ли ќе и биде?
    И сабајле не ти доручкува убаво, бидејќи ти е брзо после цицање.
    Како Надеж што ти пишала е идеално.
    Станување, цицање, спиење па доручек.

На Cvetce_ и Hippie им се допаѓа ова.
  9. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    1.908
    Па
    Како бе во 6 :30 доручек во 9 ручек ?
    Па затоа не ти јаде, кај се видело после станување одма да јадиш цврста храна, па и во 9 ручек.
    Како го намести распоредот чисто ме интересира без лутење :)

Ќе даваш да цица одма после будење, после првата дремка доручек и ручекот после третата дремка нека е, можиш и порано, ама таман е 14:30

И јас така некогаш на почеток ќе го нацицам дури спиеме и заборавам и после не ми отвара уста, сега знам до што е и внимавам на оброците.

На Simon4e0507 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.373
    Немаме дијагностициран рефлукс од доктор, но бебе не бљуцнува туку повраќа. Не како фонтана (додуша некогаш и така кога го држам исправен), но си крева на тежина и педијатарот не беше загрижен иако јас сум. Веќе 9 месеци има и не е утешно ама уште повраќа.. и од млеко и од каша иако помалку. Имам приметено дека од кашиве повеќе му се наткрева и ждригнува, се уште еве чекам да помине..

На Klarisaa му/ѝ се допаѓа ова.
  11. plavata212

plavata212 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2011
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    583
    Бебе станува касно околу 9-9:30, тогаш прв оброк млеко па следно околу 13 ручек, па млеко, па вечера и млеко пред спиење.
    5 оброци имаме, 9 месеци сме. Како би вовеле доручек? Со сила да се заспиеме порано не е опција бидејќи дур неа не и се приспие не може хоризонтално ни за пелена…

12. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.349
    Допаѓања:
    42.691
    После будење сабајле да не пие млеко, дирекно доручек да и дадеш

На plavata212 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.631
    Допаѓања:
    18.376
    Како да јаде кога во 3 саати има три-четири оброка, ако и после првата дремка цица па му даваш и ручек за половина час. Најмалку два часа растојание од оброк, доењето ти е оброк, после 2-3 часа кога бебе ќе огладне даваш појадок. Ако цица во 6 па има дремка во 8-8:30 даваш еден оброк или цица или појадок, ако цица па му даваш за пола саат цврст оброк нормално е да не му се јаде. Цврстата храна заменува подој или шише.

На Cvetce_ и Simon4e0507 им се допаѓа ова.
  14. Hippie

Hippie Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    114
    Читам негде демек кога ќе стане да цица па 1 час оброк, па спие па цица па пак после 1 час оброк. И мене ми нема логика. , можеби ако поспие подолго има лоогика не знам. Од кога почнавме со дохрана дека не и давам да цица толку често ноќеска 100 пати станува да цица.
    Кај вас како е распоредот?

15. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.485
    Допаѓања:
    6.666
    Грчки јогурт

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    1.908
    Ние секој ден различно се будиме оти заедно спием па некогаш успевам да пролонгирам спиење со цице ама еве периодот од 6 станува и после Господ знај шо прај, си лежи до мене си гуга, ме тегни за коси, за очи, мама спие :)

Вака, ние легнуваме во 19: 30, се буди мојот навечер ама само цица не е скроз разбуден, на секој два часа, на секој час некогаш, некогаш три ќе спие врзан сон, последно во 6 е веќе буден, тогаш давам шише формула 120 мл
    Во 9:30/10:00 давам доручек, опасен јадач е мојот машала по 200 грама кашички јади без мака, наутро давам овошје со житарки од хип инстант шо се пет жита, ги обожава.

После излегуваме на прошетка, мама пие кафе синко спие во количка 1 час, и ручекот ни е во 15:30/16:00 мслку доцна ама гледам периодов дс го вратам поназад за да наместам простор за вечера другиот месец со три оброци планирам.
    Измеѓу давам цице на захтев, кога бара тогаш дава.
    Навечер пред легнување давам формула пак 150/180 мл зависи колку е гладен.

Јас со неспиењето мака имам, нејќи да спие навечер а и денски не е некој спијач.

Пробав да не давам навечер цице ама неуспешно е, се греби, ме турка се бори како со лав со мене и единствено шо постигнав е да се расони ништо друго.
    Денот кога ќе ја преспиеме цела ноќ со само едно/две будења ќе славам како нова година

На Hippie му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    855
    8ипол месеци сме. Мојата станува 8-8и 30 но претходно 6и30 или 7 ми бара млеко. И давам тој период млеко па доручекот ни е во 09:30. Кпга ќе стане директно премини на доручек, не дави млеко

18. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.531
    Допаѓања:
    2.299
    Која е каша од Хип со житарки ја даваш? Комбинирана каша со Хељда или ? И дали сите житарки ги имаше пробано посебно?

19. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    1.543
    Не може на 1час како што кажаа членките цицањето е оброк. Ние сме со ручек и вечера, појадок наредната недела вклучувам. Ручек ни е 12:30-13:00, ретко 14 ако нешто се успие на втора дремка или прва зависи како ќе му текне, неспијач имам. Кога руча во 13:00 цицање е дури во 16:00. Во 18:00 е вечера и 20:00 цицање и спиење. Ако е ручан покасно и преспан покасно се менува распоред со 1 час. Моево дете нема рутина и колку и да пробуваб да направам не биваше. Битно муабетот е дека не може на 1 час цицање па цврст оброк. Затоа не јаде

На Hippie и Simon4e0507 им се допаѓа ова.
  20. Elosi

Elosi Активен член

Се зачлени на:
    23 август 2023
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    28
    Дали некој користел згуснувач на мајчино млеко? Во Македонија ги нема, но во соседните земји да... Па ме интересира искуство да споделите... Се бориме со gerd па мора погуста храна за да не се враќа нагоре