Го изблендирав малку, супер испадна. Јас денес дадов првпат млечно, Алпско кисело млеко, две лажички.
Спанаќ свеж спреми или замрзнат? Сакам да му дадам и јас само се мислев дали ми е попрактично замрзнат од Кам шо сум го купувала
Здраво мајки, ќе ве молам за совет за распоредот околу двата оброка. Како би било најдобро.Распоредот е вака:станува од 05-06 часот, прва дремка 08:00 до 08:30, втора дремка 11:00-11:30, трета дремка 14:00 до 14:30 и четврта дремка од 16:30 до 17:00. Цица кога ќе стане од спиење и од дремки, а не заспива со цицање. Треба да има доручек и ручек. Не сака да јаде, дали 2-3 лажички едвај.
Јас пробував кога ќе стане од спиење ќе цица и доручек околу 06:30-07 и не сака баш, и после околу 09-09:30 ручек и брзо доага доручек и ручек и не сака да јаде.
Каде во 9 ручек? Во 12 вечера ли ќе и биде? И сабајле не ти доручкува убаво, бидејќи ти е брзо после цицање. Како Надеж што ти пишала е идеално. Станување, цицање, спиење па доручек.
Па Како бе во 6 :30 доручек во 9 ручек ? Па затоа не ти јаде, кај се видело после станување одма да јадиш цврста храна, па и во 9 ручек. Како го намести распоредот чисто ме интересира без лутење Ќе даваш да цица одма после будење, после првата дремка доручек и ручекот после третата дремка нека е, можиш и порано, ама таман е 14:30 И јас така некогаш на почеток ќе го нацицам дури спиеме и заборавам и после не ми отвара уста, сега знам до што е и внимавам на оброците.
Немаме дијагностициран рефлукс од доктор, но бебе не бљуцнува туку повраќа. Не како фонтана (додуша некогаш и така кога го држам исправен), но си крева на тежина и педијатарот не беше загрижен иако јас сум. Веќе 9 месеци има и не е утешно ама уште повраќа.. и од млеко и од каша иако помалку. Имам приметено дека од кашиве повеќе му се наткрева и ждригнува, се уште еве чекам да помине..
Бебе станува касно околу 9-9:30, тогаш прв оброк млеко па следно околу 13 ручек, па млеко, па вечера и млеко пред спиење. 5 оброци имаме, 9 месеци сме. Како би вовеле доручек? Со сила да се заспиеме порано не е опција бидејќи дур неа не и се приспие не може хоризонтално ни за пелена…
Како да јаде кога во 3 саати има три-четири оброка, ако и после првата дремка цица па му даваш и ручек за половина час. Најмалку два часа растојание од оброк, доењето ти е оброк, после 2-3 часа кога бебе ќе огладне даваш појадок. Ако цица во 6 па има дремка во 8-8:30 даваш еден оброк или цица или појадок, ако цица па му даваш за пола саат цврст оброк нормално е да не му се јаде. Цврстата храна заменува подој или шише.
Читам негде демек кога ќе стане да цица па 1 час оброк, па спие па цица па пак после 1 час оброк. И мене ми нема логика. , можеби ако поспие подолго има лоогика не знам. Од кога почнавме со дохрана дека не и давам да цица толку често ноќеска 100 пати станува да цица. Кај вас како е распоредот?
Ние секој ден различно се будиме оти заедно спием па некогаш успевам да пролонгирам спиење со цице ама еве периодот од 6 станува и после Господ знај шо прај, си лежи до мене си гуга, ме тегни за коси, за очи, мама спие Вака, ние легнуваме во 19: 30, се буди мојот навечер ама само цица не е скроз разбуден, на секој два часа, на секој час некогаш, некогаш три ќе спие врзан сон, последно во 6 е веќе буден, тогаш давам шише формула 120 мл Во 9:30/10:00 давам доручек, опасен јадач е мојот машала по 200 грама кашички јади без мака, наутро давам овошје со житарки од хип инстант шо се пет жита, ги обожава. После излегуваме на прошетка, мама пие кафе синко спие во количка 1 час, и ручекот ни е во 15:30/16:00 мслку доцна ама гледам периодов дс го вратам поназад за да наместам простор за вечера другиот месец со три оброци планирам. Измеѓу давам цице на захтев, кога бара тогаш дава. Навечер пред легнување давам формула пак 150/180 мл зависи колку е гладен. Јас со неспиењето мака имам, нејќи да спие навечер а и денски не е некој спијач. Пробав да не давам навечер цице ама неуспешно е, се греби, ме турка се бори како со лав со мене и единствено шо постигнав е да се расони ништо друго. Денот кога ќе ја преспиеме цела ноќ со само едно/две будења ќе славам како нова година
8ипол месеци сме. Мојата станува 8-8и 30 но претходно 6и30 или 7 ми бара млеко. И давам тој период млеко па доручекот ни е во 09:30. Кпга ќе стане директно премини на доручек, не дави млеко
Која е каша од Хип со житарки ја даваш? Комбинирана каша со Хељда или ? И дали сите житарки ги имаше пробано посебно?
Не може на 1час како што кажаа членките цицањето е оброк. Ние сме со ручек и вечера, појадок наредната недела вклучувам. Ручек ни е 12:30-13:00, ретко 14 ако нешто се успие на втора дремка или прва зависи како ќе му текне, неспијач имам. Кога руча во 13:00 цицање е дури во 16:00. Во 18:00 е вечера и 20:00 цицање и спиење. Ако е ручан покасно и преспан покасно се менува распоред со 1 час. Моево дете нема рутина и колку и да пробуваб да направам не биваше. Битно муабетот е дека не може на 1 час цицање па цврст оброк. Затоа не јаде
Дали некој користел згуснувач на мајчино млеко? Во Македонија ги нема, но во соседните земји да... Па ме интересира искуство да споделите... Се бориме со gerd па мора погуста храна за да не се враќа нагоре