па повеќето ставови сега се дека не е потребно кравјото, па затоа се мислам јас. Инаку еве три дена му правам каша со алпско и еден ден пиеше.
Јогурт и глутен кога се воведува? Му дадов денес да лизне јогурт од мојата чаша. Ептен беше упорен да ми ја земе чашата додека пиев. Бебе е 6+. Згрешив?
Денеска воведував јајце. За појадок и спремив палачинки со банана, овес, ад плус настрана котиџ(првпат дадов, имаме воведенo млечно, сум дала кисело млеко, грчки јогурт). Појадуваше кај 8ипол, касна малку, почна да штрајкува и заспа, па го дојаде кај истото кај 10 плус ад затоа што плачеше за уште. Кај 13ч дадов црвена леќа варена(само еднаш дадено имам претходно) со пашкант, рендан морков + додадов 8мина јајце пасирано. После два часа додека тераше дремка се разбуди со плачење, обравчето и беше црвено, но на таа страна спиеше и мислев дека и е од тоа. Покасно забдлежав дека има црвенило под гушата од истата страна и црвени точки околу устата и на мешето(но има и атопичен дерматит па не можам да забдлежам дали реакцијата се шири и на телцето). Може премногу намирници и се собраа денеска, првпат сме со два оброка или сепак е само реакција од јајцето.
Јогурт ти е во делот на млечни производи. Во една од табелите што ги имам, стои од 6 до 8 месеци за воведување. Ако имаш воведено житарки до сега, таман ти е за комбинација сега.
Мојата е исто со атопичен и првиот пат кога и дадов котиџ (иако предтоа многу јадеше грчки јогурт и кисело млеко) имаше црвенило околу уста, паузирав па дадов пак по некоја недела и немаше мака. Исто се случи прв пат семолината (млечна) на хип кога и ја дадов, дури и околу врат беше црвена кај што и капела кашата. Со јајцето немала мака. Гледај да не даваш 2 нови нешта во исти ден за да можеш да знаеш од што би имала мака.
Немој да брзаш, полека со алергените. Ако прв пат даваш јајце прво жолчка па нареден месец после белка. Плус рачунај во денот даваш и др алергени. Секое бебе е различно. Сега секоја мајка прави како што мисли дека е во ред. Ама мислам дека не треба да брзаш посебно ако бебе ете има некоја чуствителна кожа итн. Мојава е 11+ и само жолчка има јадено, дадов по четврт па половинка па цела, два пати неделно па преку еден ден да не и е тешка. На почеток знаеше малку да ми блуцне па одмор правев. Ради интолеранцијата на лактоза полека идам за да не направи реакција и на друго.
На ќерка ми и е омилено манго, банана и бисквита. Можеш да го комбинираш со се. Јас денес дадов манго, круша, кива, смоква. Можеш во овесна каша изблендирано, во гриз..
Јас воведов жолчка на 8, сега на 9и белка ама нема проблем мојава со ништо од храна. Педијатарот од систина ми рече абе со омлет директ ама ја решив прво жолчка па по еден месец и белка. Полецка не ја брзај ќе јаде се можда и дошла белката оддеднаш па изреагирало кожичето
Што давате на бебе 7м за полесно да излезе по голема? Почнав со кашички и сеа малку пронлем има со какање
Круша, слива, маслиново некоја капка, палента, авокадо (секако не се ова во комбинација). Паузирај со морков, компир, ориз.
Намногу и помага тиква. И давам каша со тиква и за 2-3ч е испразнета. И ние имаме често проблем со какање
Слива од хип, му ги кревам ноџињата накај мешето онака свиткани, вежби, масажа на меше, и малце масленце од тоа што го мачкам без мириси без ништо кај газенцето да му омекни, кај нас ова функционира досега.