Мајки здраво Ме интересира ваши искуства дали после наполнета година на детето исто правите со пробување на вкусови,на пример по неколку дена,три дена за намирница? Немаме пробано повеќе работи на пример,домат,леќа, зелка некои овошки па дали исто така правите и после година? Убав ден на сите
Како воведувате житарки? Знам дека претходно треба да стојат цела вечер во вода, утредента само во блендер со веќе сварена овошка/зеленчук? И кои се најдобри за бебиња, мислам од каде купувате?
Ориз, пченка и пченица преку каши на Хип и Холе воведов(Од зегин купувам ги има и на нивната страна можеш да си прочиташ состав). Овес од дм купувам без глутен го варам кратко во вода, па во него додавам овошје, експандиран амарант од дм, го додавам само во кашата и омекнува, палента од дм, ја варам како за нас и додавам кисело млеко, грчки, тиквичка, може и овошје. Овесот може и од вечер да се подготви, да стои цела вечер и просото мислам се става да омекне преку вечер па се вари, јас немам дадено сеуште просо, друга житарица не знам што се подготвува од вечер.
Здраво, малку помош, прв пат мајка и не знам со исхраната како да комбинирам. Бебуш е скоро 7 месеци, немаме појадок воведени од 6 почнавме со вкусови. Досега има пробано: компир, морков, тиквица, ориз, овес, банана, јаболко, круша, слива, сладок компир. Што да и воведам следно и некоја комбинација од моментални намирници? Фалаа ❤️
Палента можеш, ја комбинирам со се. Сладок компир+ тиквица+ кромид и маслиново масло ја обожава ќерка ми. Јаболко + слива + банана со овесни снегулки. Просо можеш да воведеш, со сите овошја можеш да го комбинираш. На 7 ипол прв пат телешко месо дадов.
Мајки здраво, бебко има 5 месеци и почнавме полека со воведување на вкусови. Има пробано тиква,морков и јаболко. Ме интересира кога воведовте цел оброк? Ова моево е многу лакомо, ако може и цела кашичка би ја изел веднаш. Исто кога почнавте со воведување на житарици?
На 6 месеци, од 5 месеци само вкусови со постепено зголемување на количината, имав воведено се што може од овошје и зеленчук, а од 6 месеци почнав да воведувам и житарки.