Pa barav nekoja za koja site zboruvate ama nikoj ne mi ja prati Ajde mila kazi mi eve sme 5 + 1 nedela, sto da vovedam? Kako sto mi rece predhodno i davav dva dena banance po eden obrok i dva dena morkv ( vo teglicka izblendiran i varen). Sega sledno sto moze?
@Sunshine_1979 синко мој не цица ноќно време од 2 месеца, на 5 беше 9100 сега на 8 е цели 11 кила. Така си растат, педијатарот ме утеши дека таков организам си има не е дебел. @kallias фала за советот, бендиса телешко, прв пат цела зеленчукова ја изеде и тоа без јаболко внатре.
Da go varam,nekako strav mi bese odma zivo da dadam. So varenjeto se gubat golem del od vitaminite. Ama kako za pocetok taka pa posle svezo ke dadam. Morkovot ke go davas sam ili ke mesas so nesto? Nekako ne mi odi samo kasicka od morkov. Navecer se razbuduva za cicanje 3 pati sekako. I taka zaspiva na grada. Ne deka cica mnogu tuku poveke se gali.
@Mama Maja ,планирам морковот да го помешам со малку јаболко. Корегирајте ако не сум во право! Денес имав грини, покисело јаболко и многу малку изеде од кашата, после 3-4 лажичиња почна да се мршти па не форсирав премногу.
Овошјето може на пареа да го подварите.Ем се задржуваат голем дел од витамините ем полесно за желудникот.Морков и сам по себе е мн вкусен,дури и да не го мешате со друго.
Мислам дека зеленото јаболко спаѓа во алергени плодови и се дава многи подоцна. Ако грешам некој нека ме коригира.
Навистина ли е така, кажувајте мајки оти првпат слушам а денес јадеше десетина лажички каша од зелено јаболко???
Од 6+ јас му давам и кајсија и праска, а првиот месец (5+) ко пробуваше почнав со јаболко, круша, слива и банана од овошје. Од праската му се активира егземата на моето, поалергена е мислам.
Jas ne sum slusnala. Imam davano i zeleno i crveno i zolto jabolko. Inaku da prasam, pcenka ste stacale vo kasicki? Mislam na onaa zamrznatata. Jas ja obozavam, neznam poradi luspata kako ke ja podnese ama bas sakam da i probam.
I jas ovaa ja najdov. Ima li nekoja porazlicna da vidam i drugi mamirnici? Inaku nie planirame kaj i da e za edna nedela da pocneme da probuvame. E sega... Pocnuvam ao edna lazica , taka? Pa dve, tri i pauza dva dena. Sto ponataka? Koga ke vidam deka ne e alergicna na taa namirnica, pocnuvam nova ili voveduvam obrok cel? I koj obroj i go zamenuvam, sabajle ili navecer? Nisto ne mi e jasno, ke pocnam od polni cetiri meseci.
Во принцип сабајле се дава овошје / потоа овошје со житарици, ручек зеленчук / потоа зеленчук со месо, а млечните каши се навечер. За старт се започнува со воведување на еден оброк. Најдобро е секогаш во исти термин за да се створи некаков ред. На пример малата кај мене стануваше околу 07, цицаше бидејќи беше нетрпелива а наредниот оброк, околу 10 беше оној кој прв пат го воведував. И некој час покасно нема да е грешка. Важно е да е порано во текот на денот, за не дај боже при алергиска реакција да може да се интервенира. Јас лично ги варев на пареа овошките. Средна варијанта помеѓу свежи(за кои ми беше страв од старт да и ги дадам да не и реагира мешето) и варени каде се губат повеќе витамини. Од овошки почни со јабоклце, круша, слива, банана. Зеленчук компир и морков се доволни за старт. Или или. Односно нудам / воведувам овошје,или зеленчук. Не и тоа и тоа, макар што не е вистинско воведување на цел оброк тукус еуште пробување вкусеви. Во однос на количината самото бебе ќе ти покаже, односо ќе следиш како реагира. Првен давав еден продукт 1 лажиче, другиот ден неколку лажичиња. За старт и трет ден да ја повториш истата постапка не е штета. Кога еден продукт веќе ви е истестиран на овој начин можеш да преминеш на следниот. МЕшање на истите следува кога истата постапка ќе ја повториш со двата предходно споменати продукти.
@kristina.k уфффф и синко е со атопичен дерматит подобро да причекам малку со праска. Инаку за некој ден ќе полни 6 месеци, јас малку покасно почнав со пробување вкусови . Може ли уште некој совет плус на што уште внимаваше поради егземата? Ти благодарам најмногу на споделеното искуство... многу ми значи
@Sweetheart87 до сега по мое само од праската се влоши состојбата и тоа тестирав неколку пати. Пред да му дадам се имаше повлечено егземата. Од друго овошје немаше реакција. Има пробано јаболко, круша, слива, банана, кајсија и сега дадов цреши и вишни (ко наполни 7 , рано е за нив). И дури сега почнав да му давам свежо овошје, до сега од страв ги чував прво пола саат во вода со една лажичка сода, па лупење, пс една минута- две во зовриена вода. Од зеленчукот немам заприметено да има некоја реакција, исто и од житариците. Со што го мачкате дерматитот?