И јас почнав да му давам да проба деновиве. Превривам вода од чешма, ја оставам да излади (на собна температура) и после со лажичка му нудам. Со оглед на тоа што тој не ми јаде од кашичката, не му ни давам многу вода. Пола лажичка. И таа ми ја плука Инаку сакам да ве прашам, кога почнувате со пробување вкусови, дали е нормално бебе да не сака, или тоа би значело дека не е спремно за цврста храна сè уште? Ми плука зеленчук, прави фацки, не сака воопшто И јаболко исто не сака. Додуша од варењето му се зела цела блажина на јаболкото, ко компир вкус има до негде го разбирам зошто не сака Шала на страна, малку сум загрижена да не имаме проблем со јадењево...
Мојот едвај зинуваше кога му давав поединечно намирници, 1 месец така на молење бевме, не се оптеретував да јаде многу. Само сакаше батат и банана, и јаболче тук таму, само за тоа зинуваше асално. Значи благо. Другото со молби. Сега многу сака и грчки јогурт. Гледам работиве што ги сака да му ги увалувам за да јаде оброк асално зошто многу нервози имам од почеток, 7 месеци ќе прави сега, јаде по цел оброк ама го шетам, глумам мајмун, па во скут го земам, лом све правиме.. Во принцип овошните секако повеќе ги сака дека се благи, а во зеленчуковиве батат, грчки јогурт ставам и се лажеме некако. Инаку нормално е ново му е, ќе се навикнува полека.
Јагоди и цитрусни кога дадовте ? 8 и пол месеци сме скоро се имаме пробано што треба да јаде освен јагоди малини и домати. Лимонче му дадов да лижни го пребендиса ќе ми го земеше од рака, си велам да му црцкам по малку во водата оти за вода борби водиме освен ако е во шишето што пие млеко авентот, или пак да е многу жеден. И колку јагоди да давам кога му правам каша. Јас не де оптеретувам мн со грамажа, и некогаш си велам да не му ставам многу од некоја намирница ама бо глобала мешам три намирници и отприлика 200 грама оброк ми излегува.
Јас вчера дадов јагода за проба, за една недела е 8м. Планирам и вишни и малини да му дадам, па ќе му ги мешам со грчки јогурт. А домат смее, докторот ни рече уште пред месец да му воведам и домат, пиперка...
@Cvetce_ @jagoda777 Ќе ве тагнам двете дека спомнавте јагода и домат. Зошто покасно ги воведувате, има некоја причина? Јас кај што читам вика од 6ти месец може и јагода и домат. Јас планирав сега во мај домашни јагоди да му понудам А и домат/доматно пире планирав порано
Ќе дадам и јас, ама не ме бендисват сегашниве јагоди, ни вкус ни мирис имаат. Ќе дадам и домат, пред годината ќе воведам се, само претпазлива сум оти имаме атопичен дерматит и имам приметено некогаш ептен изразит е, најверојатно од некоја храна уште повеќе реагира затоа апстинираме со млечни некое време
По колку грама од оброк јадат вашите 9 месечни бебиња? До пред половина месец јадеше по 160, 170 грама, а сега по 100, 120. Пробав и парченца, ама не сака.
Тогаш во некој скок да не е? Во секој случај мој најдобронамерен совет е да не се утепуваш од мерење колку изело, јас се оспеднав едно време дека над 120г немаше шанси да изеде но сфатив дека очигледно тој период толку и треба и прекинав да се замарам. Особено ако цица/пие млеко си внесува и од таму. Ќерка ми со тек на време си пројаде повеќе. Имаше период кај што многу пребираше што сака, па исто експериментирав со парчиња и различни вкусови дур и погодам што сака што не. Тој период и ствари што ги сакаше на почетокот почна да ги одбива, па по некое време пак ги прифати.
40та недела е, а гледам скокот е од средина на 41, но вака е можеби еден месец, 3 дена ако јаде добро, 4 едвај. Исто, секој оброк и го ставам на вага и само анксиозност ми прави. Јасно ми е дека цело време ќе менуваат, само ми е нервозно бидејќи од буцкасто бебе кое јадеше сѐ и количински, сега оттанчи многу. Јесте да е и издолжена, ама и не седнува мирна, почна да лази, сака да се исправува, настинка фати од градинка. Толку многу промени им се случуваат сега, учат нови работи и јасно е дека сето тоа им одзема енергија и фокус, но тоа е мајка, overthinking цело време
Кога се воведува компир, ориз, спанаќ, грашок?? Дали има некаква табела да видам што и кога се воведува? Ве молам за одговор
Здраво мамички, ми треба совет околу воведување оброци и распоред со цел да стигнеме само до 2-3 цицања утринско и попладневно/вечерно пред да се вратам на работа. Бебе направи 7 месеци и пред неколку дена почнавме со втор оброк но некако не јаде количински како доручекот. Моментален распоред: 6:30-7 будење и цицање 8-8:30 појадок 9-10/10:30 дремка Накај 11 ручек Накај 12 цица 12:30/13 - 14 втора дремка После втората дремка нема некој распоред за цицање, му давам кога ќе посака, во последно време го фаќа изгледа сепарациска анксиозност па си мезнува/се гали, но отприлика вака: Цица пак меѓу втора и трета дремка Накај 16:30 трета дремка Цица накај 17:30-18 Вечерно заспивање накај 19:30, го нудам пак пред вечерна рутина но не цица многу. Навечер цица еднаш меѓу 2 и 4 часот. Дали да му го поместам ручекот накај 12 и да не цица пред втора дремка за да јаде повеќе количински? Следен оброк ќе воведам на 8 месеци. Што да воведам следно, дали оброк накај 15 часот? Јас би се враќала од работа околу 16:30-17часот. Благодарам за секој совет и споделено искуство