Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.386
    Мислев дека е јак на вкус/мирис, затоа.

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    263
    Допаѓања:
    463
    И јас почнав да му давам да проба деновиве. Превривам вода од чешма, ја оставам да излади (на собна температура) и после со лажичка му нудам. Со оглед на тоа што тој не ми јаде од кашичката, не му ни давам многу вода. Пола лажичка. И таа ми ја плука :whew:

Инаку сакам да ве прашам, кога почнувате со пробување вкусови, дали е нормално бебе да не сака, или тоа би значело дека не е спремно за цврста храна сè уште? :) Ми плука зеленчук, прави фацки, не сака воопшто :drunk: И јаболко исто не сака. Додуша од варењето му се зела цела блажина на јаболкото, ко компир вкус има :rofl: до негде го разбирам зошто не сака :rofl:
    Шала на страна, малку сум загрижена да не имаме проблем со јадењево...

3. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.596
    Допаѓања:
    8.824
    Мојот едвај зинуваше кога му давав поединечно намирници, 1 месец така на молење бевме, не се оптеретував да јаде многу. Само сакаше батат и банана, и јаболче тук таму, само за тоа зинуваше асално. Значи благо. Другото со молби. Сега многу сака и грчки јогурт. Гледам работиве што ги сака да му ги увалувам за да јаде оброк асално зошто многу нервози имам од почеток, 7 месеци ќе прави сега, јаде по цел оброк ама го шетам, глумам мајмун, па во скут го земам, лом све правиме.. Во принцип овошните секако повеќе ги сака дека се благи, а во зеленчуковиве батат, грчки јогурт ставам и се лажеме некако. Инаку нормално е ново му е, ќе се навикнува полека.

На Anie93, Eho и Cvetce_ им се допаѓа ова.
  4. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    1.919
    Јагоди и цитрусни кога дадовте ? 8 и пол месеци сме скоро се имаме пробано што треба да јаде освен јагоди малини и домати.
    Лимонче му дадов да лижни го пребендиса ќе ми го земеше од рака, си велам да му црцкам по малку во водата оти за вода борби водиме освен ако е во шишето што пие млеко авентот, или пак да е многу жеден.

И колку јагоди да давам кога му правам каша.

Јас не де оптеретувам мн со грамажа, и некогаш си велам да не му ставам многу од некоја намирница ама бо глобала мешам три намирници и отприлика 200 грама оброк ми излегува.

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  5. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    1.611
    Јас вчера дадов јагода за проба, за една недела е 8м. Планирам и вишни и малини да му дадам, па ќе му ги мешам со грчки јогурт. А домат смее, докторот ни рече уште пред месец да му воведам и домат, пиперка...

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    263
    Допаѓања:
    463
    @Cvetce_ @jagoda777
    Ќе ве тагнам двете дека спомнавте јагода и домат. Зошто покасно ги воведувате, има некоја причина? Јас кај што читам вика од 6ти месец може и јагода и домат. Јас планирав сега во мај домашни јагоди да му понудам :?: А и домат/доматно пире планирав порано :?:

На jagoda777 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.201
    Допаѓања:
    27.359
    Дади. Ако имаш домашно, жално е да купуваш после прскани со триста препарати.

На Cvetce_ и Eho им се допаѓа ова.
  8. nice-girl

nice-girl Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    1.224
    Допаѓања:
    1.090
    ќе давам денес просо, друго од житарки што да дадам да проба ?

9. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    1.919
    Ќе дадам и јас, ама не ме бендисват сегашниве јагоди, ни вкус ни мирис имаат.
    Ќе дадам и домат, пред годината ќе воведам се, само претпазлива сум оти имаме атопичен дерматит и имам приметено некогаш ептен изразит е, најверојатно од некоја храна уште повеќе реагира затоа апстинираме со млечни некое време

На Eho му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    1.919
    Јас наеднаш дадов од хип 5 жита, ги обожава.
    Палента можиш да дајш ако е помало и ориз исто така

11. Mammamia16

Mammamia16 Активен член

Се зачлени на:
    12 август 2025
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    15
    По колку грама од оброк јадат вашите 9 месечни бебиња? До пред половина месец јадеше по 160, 170 грама, а сега по 100, 120. Пробав и парченца, ама не сака.

12. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    2.073
    Да не вади заби? Мојата така правеше дур вадеше заби тие месеци

13. Mammamia16

Mammamia16 Активен член

Се зачлени на:
    12 август 2025
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    15
    Не, има извадено две долу и две горе, нема знак за нови.

14. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    2.073
    Тогаш во некој скок да не е? Во секој случај мој најдобронамерен совет е да не се утепуваш од мерење колку изело, јас се оспеднав едно време дека над 120г немаше шанси да изеде но сфатив дека очигледно тој период толку и треба и прекинав да се замарам. Особено ако цица/пие млеко си внесува и од таму.

Ќерка ми со тек на време си пројаде повеќе. Имаше период кај што многу пребираше што сака, па исто експериментирав со парчиња и различни вкусови дур и погодам што сака што не. Тој период и ствари што ги сакаше на почетокот почна да ги одбива, па по некое време пак ги прифати.

На Guns N` Roses и Baby warrior им се допаѓа ова.
  15. Mammamia16

Mammamia16 Активен член

Се зачлени на:
    12 август 2025
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    15
    40та недела е, а гледам скокот е од средина на 41, но вака е можеби еден месец, 3 дена ако јаде добро, 4 едвај. Исто, секој оброк и го ставам на вага и само анксиозност ми прави. Јасно ми е дека цело време ќе менуваат, само ми е нервозно бидејќи од буцкасто бебе кое јадеше сѐ и количински, сега оттанчи многу. Јесте да е и издолжена, ама и не седнува мирна, почна да лази, сака да се исправува, настинка фати од градинка. Толку многу промени им се случуваат сега, учат нови работи и јасно е дека сето тоа им одзема енергија и фокус, но тоа е мајка, overthinking цело време

16. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.386
    Како го давате двопекот од ДМ?

17. holly33

holly33 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    866
    Кога се воведува компир, ориз, спанаќ, грашок?? Дали има некаква табела да видам што и кога се воведува? Ве молам за одговор

18. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.836
    Од 6 месеци или зависи кога сте почнале со вкусови.

19. MamaZen

MamaZen Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2026
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    6
    Здраво мамички, ми треба совет околу воведување оброци и распоред со цел да стигнеме само до 2-3 цицања утринско и попладневно/вечерно пред да се вратам на работа.

Бебе направи 7 месеци и пред неколку дена почнавме со втор оброк но некако не јаде количински како доручекот.
    Моментален распоред:
    6:30-7 будење и цицање
    8-8:30 појадок
    9-10/10:30 дремка
    Накај 11 ручек
    Накај 12 цица
    12:30/13 - 14 втора дремка

После втората дремка нема некој распоред за цицање, му давам кога ќе посака, во последно време го фаќа изгледа сепарациска анксиозност па си мезнува/се гали, но отприлика вака:
    Цица пак меѓу втора и трета дремка
    Накај 16:30 трета дремка
    Цица накај 17:30-18
    Вечерно заспивање накај 19:30, го нудам пак пред вечерна рутина но не цица многу.
    Навечер цица еднаш меѓу 2 и 4 часот.

Дали да му го поместам ручекот накај 12 и да не цица пред втора дремка за да јаде повеќе количински?
    Следен оброк ќе воведам на 8 месеци. Што да воведам следно, дали оброк накај 15 часот? Јас би се враќала од работа околу 16:30-17часот.
    Благодарам за секој совет и споделено искуство

20. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    7.446
    цимет каков давате? обичен?