1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    222
    Кога почнавте парчиња да нудите на бебињата?
    И што прво дадовте?

На EarthFire му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    690
    Јас цејлонски цимет од ДМ, таков се препорачува за бебиња

На Eho и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  3. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.265
    Допаѓања:
    27.103
    Цејлонски, на БиоКосмос.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.393
    И мене ова ме интересира.

5. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    1.603
    Му дадов на 7 ама не беше заинтересирсн сам да јаде. На 8 сега дадов пак исто не сака сам да става во уста си игра само гмечи и се прави лом. Ама јас му оставам во рачето и му давам јас од парче да гризне и џвака. Ама кај мене е многу стрвен и не џвака целосно малку само провртува низ устето голта и бара пак. Да не го подречам ама ептен има апетит за јадење

На EarthFire и angelce23 им се допаѓа ова.
  6. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.670
    Допаѓања:
    18.440
    Од 6 месеци, бебе треба стабилно да седи и да држи главче, да исполнува одредени критериуми пред да се понудат парчиња. Јас прво понудив батат, тиквица, банана. Не очекувај дека ќе јаде како на видеата од инстаграм, прво ќе ја испитува храната, ќе гмечи со раце, фрла.
    Кај мене ја гмечеше храната, може и многу мека да ја правев и не можеше да ја донесе до уста, па јас и помагав здробените прчиња и ги давав, така си ручкаше. Не сме само на парчиња, давам и каши, само пасирани, со текстура, парченца, мазно блендирано сум давала само кога воведував вкусови. Сега сме 8 месеци, прво што сама почна да јаде, самостојно, откако нудам парчиња палачинки од овес и банана. Пред некој ден и направив ќофтенца од говедско со тиквица настрана како си ручка за мерак, лепче јаде, банана, смоки лино, бисквит потопен со млеко, во главно процес е и постепено се учи, а и секое бебе е различно.

На EarthFire, angelce23 и Eho им се допаѓа ова.
  7. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.670
    Допаѓања:
    18.440
    Нуди му и парчиња меки да научи да џвака и јас така прво од моја рака и давав парченца бидејќи ги гмечеше, фрлаше, ама си ги ручкаше така кога и давав, па после некое време и сама почна да става во уста, сега без проблем си јаде парчиња, но не сум престанала да нудам, со кашите напоредно знаев да и понудам и по некое парче.

8. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.497
    Допаѓања:
    4.974
    Од сам старт. Кашички не сака, парчиња си јаде: морков, компир, батат, боранија, грашок, брокула, ориз....се ова варено.
    Свежо: банана, мека круша, мандарина, портокал, јагода (денес лубеница).
    Некои работи му давам сам да си ги зема, некои јас му ги давам (вака ми е полесно, а и почисто дома :D).

На EarthFire му/ѝ се допаѓа ова.
  9. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    222
    И јас почнав од 7 да нудам (сега е 8+) ама не сака само гмечи фрла и се нервира и плаче... не сака ни парчињата што ги гмечи да ги јаде ако и ги давам јас... а вака плазма грицка смоки лино јаде... и дадов омлет стрипс, овесни банана палачинки батат компир и имам понудено како парчиња ама не сака воопшто
    Многу ми е пребирлива и со кашите само благи сака, тие зеленчуковите со месо што и ги правам ичч не ги сака... а од хип ги каде пример
    Не знам што да правам не може само банана и јаболка и круша да јаде детето и купечки хип каши

10. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.670
    Допаѓања:
    18.440
    Ги блендираш или пасирано ги даваш?
    Кај мене мазно блендирани не ги сакаше, се мрштеше, а така како манџички направени ги сака, особено па ако има мевце и поубав вкус имаат кога не се блендирани.

11. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.619
    Допаѓања:
    8.870
    Месото го сецкате ситно? Или тоа блендирано?

12. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    222
    Не сака ни пасирано односно со текстура, баш си сака блендирано
    А како ги јаде лино смоките и плазмата не знам ете и портокал знае да си шмука така да си грицка

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.670
    Допаѓања:
    18.440
    Го сецкам многу ситно, пилешкото не го блендирам, а телшкото го блендирам многу кратко колку да се иситни.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.689
    Допаѓања:
    6.961
    Или и го дробам со кисело млеко или грчки јогурт или и давам парчиња во раче па грицка ама мојава со три запчиња е само па тврдо и е така :rofl:

15. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    1.392
    Моево 6 запчиња има и пак ми е страв да му дадам така да гризе, да соберам храброст и да му дадам:rofl:

По колку вода му давате на 10 месечни бебиња? Јас му давам млеко 2 пати денски и еднаш на вечер, вода после јадење ама мислам дека треба почесто да му давам, како зажеднат пие. Ништи друго освен вода и млеко не му давам

16. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.134
    Откако почнав да давам вода на 6 месеци нудам цело време низ денот како ќе ми текне :)

На Mila0000 и Merten им се допаѓа ова.
  17. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    483
    Без разлика дали со оброк или не? Колку пати даваш да се напие? Јас му зедов силиконска чашка и така му нудам да пие, почна да пие само не знам колку пати да дадам :D Ние сега пред некое време почнавме со пробување, не ни јаде многу количински па му давам 2-3 пати да се напие од чашката, после храната.

На Mila0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    1.392
    Каква силиконска? Јас му зедов со цевка и прво му давав така, ама лом се правеше и не знаеше и почнав од шише да му давам, повеќе и зошто немав трпение, а и да знам дека пие.
    Ама некако сега многу се поти, само ровари низ стан не е застанат, кога ќе му дадам пие како невиден и си реков чекај јас жеден го чувам изгледа..

19. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.134
    Да, без разлика кога, нудев неколку пати во ден. Сеа не би знаела точно колку да кажам ама сигурно околу 5 пати во денот. Ама мојата пиеше по голтка две само, некогаш ни толку не, затоа што директно почнав со чаша со ракија и со цевка да ја учам и знаев дека нема да испие кујзнае колку.

Еве препораки од Солид стартс за колку вода да се пие според возраста

Прикачени фајлови:

На Eho му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Maraya✓

Maraya✓ Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    82
    Какви зачини мамички може да се користат ?бебе е скоро 1 годинка..какво сирење ?и кашкавал дали давате и каков