Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.705
    Допаѓања:
    3.142
    Зачини можеш секакви, освен вегета што има многу сол. Кашлавал давам гауда или едамер, сирење после годинка почнав да давам најобично од тоа што го имаме дома, претходно не сум давала затоа што јадела други млечни производи.

На Eho и Maraya✓ им се допаѓа ова.
  2. specificone

specificone Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    1.009
    Мајки од кое просо и киноа земате?

Ние веќе втора недела тераме со исхранава, моево бебе јаде додека му давам. Прашањето ми е дали иако пробуваме намирници можам да му давам повеќе од само неколку лажици

3. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    494
    https://muppetkids.com/products/6-d...epEp83L_81HC7_NU3Fwe4d0nm9Qzf_WmCLELHh1vauYV1

Ваква чашка (не е од Мапет мојата ама таква е слична).
    По некое време се надевам да научи сам да пие, ама ќе видиме во реалноста како ќе оди :D

Јас немам дадено просо и киноа, и мене ме интересира од кои. Си викам од дм се добри дека био :?:
    А инаку за хранењето мислам дека мислењата се поделени. Некои од старт даваат колку сака бебе, некои по неколку лажички. Валјда секој како ќе си одлучи... моево бебе од некои храни ни 2 лажички не сака, плука. Не форсирав. Пред некој ден грашок со морков му дадов, му се бендиса, јадеше, па му дадов може 4-5 лажички.

Последна измена: 1 мај 2026
    На Merten му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    970
    Допаѓања:
    1.392
    Јас му давав во ваква силиконска ама со цевка, а некогаш и од чавче за ракија ама лом беше, жива вода, повеќе вода на него отколку испиена.

Иначе јас имам просо и киноа од ДМ земено и палента зедов од таму еднаш ама е покрупна, од Зегин ми е поубава. Просо му правам почесто, а киноа многу ретко

На Eho му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    8.873
    Просо има инстант од дм исто (со јаболко и праска плус). Инаку имам и просо и киноа од дм ама налет варење, тоа просото не знам да го правам. Инаку јас првите намирници му давав по 2 дена, првиот ден 2 3 лажички, после колку изеде, ама не јадел многу секако. Тогаш се учат на почетокот. Откако има оброк секоја намирница по 1 ден, освен ако е алерген па повеќе пазам и 2 дена давам.

6. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    601
    Просо и киноа од ДМ. Јас само за првата намирница (јаболко) му броев лажички, после кога требаше втора да воведам (морков), му дадов првиот ден јаболко со малку морков, па следниот со повеќе морков и така за секоја наредна му правев комбинација со некоја претходна, само пазев на количината на таа што се воведува. Му давав да јаде колку што сака, на почетокот тоа секако беше 10тина лажички и додека да стигнеме до оброк (после месец од прилика) веќе јадеше од прилика по 100-120 г.

7. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    494
    А како се 'официјализира' оброк, кога ќе споиме со житарка или да е ем споено, ем количински да почне бебе повеќе да јаде?

8. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2021
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    1.190
    Ехо, каква е таа селиконска чашка, те молам ако можеш пушти ми слика.
    Јас му давам водичка од шишето да пие, но незнам зошто кога пие вода се засркнува и буквално од памет ме вади :(
    Пробав и со други шишиња но џабе, од сите се засркнува кога пие вода.

9. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    601
    И споено и количински, мислам дека препораката беше некои 120-150 г за почеток, а до 8 месеци да се стигне околу 200г од оброк. Односот за појадок е 2/3 овошје, 1/3 житарка. Јас искрено не мерам точно, неколку пати измерив чисто за да имам осет колку е. Го оставам да јаде колку сака, па ако не изеде доволно количински следното млеко му е малку порано.

10. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    494
    Screenshot_20260502_192231_Chrome(1).jpg
    https://muppetkids.com/products/6-d...sepEp83L_81HC7_NU3Fwe4d0nm9Qzf_WmCLELHh1vauYV

Слична како оваа е, само мојата не е од Мапет. На повеќе места имам видено, ако не се лажам денес во Локо Кроко видов силиконски сет, мислам дека имаше и чашка (ама не сум 100% сигурна...).
    Инаку за засркнувањето, јас со оваа полека му давам, полека ја кревам чашката што се вели како да лижне, го пратам малку да голтне, спуштам чаша па давам пак, и досега не ми се засркнал.

На Mila0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2021
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    1.190
    Ајјј браво :)
    Јас денес пробав со лажиче да му дадам водичка, но исто не пие, плука ја :(
    ајде здравје ќе пробам и со чаша.
    Фала ти :hug:

12. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    970
    Допаѓања:
    1.392
    Од кој путер од кикиритки или лешник давате?

13. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.706
    Допаѓања:
    6.992
    Јас и за нас и за неа си купувам од фарма четирце, прееекрасни путери жената прави, од мене препорака
    Само сникерсот е со мед мешан сите други се природни без шеќери и засладувачи.

На Merten и Eho им се допаѓа ова.
  14. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    2.333
    Мајки од која урда несолена давате?

15. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.705
    Допаѓања:
    3.142
    Несолена урда имам најдено само на зелен пазар, точно од каде ќе те излажам зашто свекро ми ми ја зема, ама по продавници не најдов

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ahava

Ahava Нов член

Се зачлени на:
    24 февруари 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    На Mila0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    4.769
    Бебка не сака никаква кашеста текстура. Одма почнува да и се гади да прави фаци. Значи ниту супа, ниту гриз, овесена каша. Леќата и ја правам скроз густа, чорби други исто. Како да и дадам храна на "лажица"?
    Што да пробам, зашто знам дека е стварно убаво да јаде и така потечна храна.

18. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.706
    Допаѓања:
    6.992
    Сите прашуваат како парчиња да им дадат ти каша хахахахха. Кај мојата пали ако она држи нешто во рачето некое парче/ смока/бисквита/лажичка а јас и давам супа/кажа/манџиче

На Peperutce6, Mila0000 и MariaBouli им се допаѓа ова.
  19. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.486
    Допаѓања:
    2.093
    Истата мака и јас ја имам, само нешто со кисело млеко и грчки јогурт ми проаѓа на лажица инаку ми затвара уста. Во градинка демек им јаде и манџи а мене дома ми се глупира.

Инакуу јас и друга мака имам, детево мое не сака зеленчук. Пробав да и дадам месо/риба со зеленчук во неколку варијанти (на парчиња различни комбинации) со зачини, со маслиново, печено, стварно вкусно (дури и мм што се мршти на зеленчук го бендиса) и џабе не сакаше да јаде, само месото и рибата си ги јадеше а зеленчукот го пробуваше и плукаше. Цела на татко и значии леле. Зеленчук успевам да и увалам само во мафини и палачинки :whew:

На Peperutce6 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  20. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.706
    Допаѓања:
    6.992
    За грчкиот јогурт мислам со кал да и го дадам ќе го изеде:rofl: абе сеее јаде со грчки јогурт. Олимпус спонзорство треба да ми пуштат колку кутии има изедено:rofl:

На Peperutce6 и Mila0000 им се допаѓа ова.