Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    4.739
    Мојава грчки јогурт и леб. Значи толкуу леб да сака тоа е чудо.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.626
    Допаѓања:
    6.872
    Еве сега пред да ја успијам јадеше леб корка на паркет седната нит е време за ручек нит е гладна ама препека додека готвев се тегнеше кај лебот :rofl: лебарки​

3. EnaEnA30

EnaEnA30 Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    1.263
    И ние сме на блв и не е фан пример купечка каша никако нема да изеде, ама манџички дома јаде, тие ги правам пак со текстура, гриз пример со банана јаде, со малинки, боровинки, јаготки се од овошје само стиснато со вилушка, а гризот е кашест. Сутлијаш му правам благ ориз со банана, сака да јаде покашесто ама ако му го погодам на вкус. Ноќните кашички си ги сака па пример. Можеш да пробаш да дадеш лепче да глода а во меѓувреме со лажичето манџичка да ја нудиш. Нуди ја цело време, мора да има разновидна исхрана да не заглавите на палачинки и мафини само, ќе и е тешко на меше.

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    4.739
    Нудам верувај. Правев и сутлијаш се мршти иако го направив доста густ.
    Сите чорбички, леќа, компир чорба, бејби гулаш и ги правам погусти зашто не сака да ги пипне ако се многу течни. Јогурт и давам од чаша тоа пие многу.
    Пробав и шмукалче викам ај нели повкусно сите деца сакаат тоа, не нема шанси, а да и дадам леб во рака ќе се изнајаде.
    И правам и домашна супа со тиквица, ни тоа не сака дека течно, а инаку тиквица многу јаде еве во солени мафини што викаш на пример....
    Палачинки исто многу често јаде, омлет, овошје, зеленчук ама кашесто јок..
    Ќе пробам така, се надевам ќе успеам да ја залажам зашто знам колку е битно за мешето да јаде течна храна..

5. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.692
    Допаѓања:
    7.954
    Риба кога дадовте и каква

6. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.263
    Допаѓања:
    27.073
    Мислам на околу 9м, лосос прво, па пастрмка и ослиќ.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.626
    Допаѓања:
    6.872
    Педијатарот од систина баш ја прашував за рибата ми рече после 10ти месец да дадам .. уште не сум индала пошто маж ми е алергичен на морско и некако ми е страв а од друга страна па читам дека воведување на алергени порано е подобро по најнови истражувања. Ќе дадам мислам месецов јас на 11месеци пред да почнеме со одмори да може тсму да си јаде со мене риба по ресторани :D кога веќе маж ми не ми е друштво

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  8. elena.93

elena.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2012
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    192
    Здраво, како го варите зеленчукот и овошјето на почеток, на мрежа на пареа или поинаку? И што користите за блендирање, имам Нутри Булет ваљда ќе ми заврши работа

9. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    263
    Допаѓања:
    463
    Јас досега ги варам, ама мислам на пареа е подобро дека пример јаболкото варено не беше благо ич, му се зема вкусот некако... на пареа верувам се задржува повеќе, а и поздраво е.
    Сакам да си набавам таква решетка за да спремам следно на пареа.
    А за блендирање користам рачен блендер ама засега пошто е ептен мала количина не ни можам убаво да изблендирам, и преферирам да гмечам со вилушка и лажица дур се направи кашесто. Со Нутри мислам за мали количини не може ич, ќе се залепи на ножињата...
    На Инстаграм инаку гледам видеа кај што спремаат поголема количина, блендираат па замрзнуваат во силиконски калапи, не знам дали некој од вас го прави тоа?

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.626
    Допаѓања:
    6.872
    Решетка за пареа си земав од електрометал, со нутри мала количина не ми успева, со рачен блендер најубаво и најбрзо

На Mila0000 и Eho им се допаѓа ова.
  11. SimV

SimV Активен член

Се зачлени на:
    19 јули 2025
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    41

Јас правам се на пареа и после пасирам со вилушка само месото го варам и го блендирам.

12. Pinkywinky

Pinkywinky Активен член

Се зачлени на:
    9 август 2024
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    7
    Дали може две каши готови да се измешаат на пр јаболка и тиква

13. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    841
    Допаѓања:
    1.834
    Да, може секако.

На Mila0000 и Pinkywinky им се допаѓа ова.
  14. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    577
    Леле во истата ситуација сме. И мм е алергичен на морско, со ептен страшни манифестации, со гушење, со се. Педијатарот ми препорача да дадам на 10 месеци, ептееен мала количина прво, задолжително со сируп против алергија дома. Ептеен ми е страв, многу стресен ќе е тој ден. А од друга страна па, сакам да му дадам и поради многуте бенефити, а и дека трга во градинка, па да не го мислам и таму дали внимавале, дали не заборавиле...Со која риба планираш да почнеш?

15. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.626
    Допаѓања:
    6.872
    Денес планирам да земам свеж лосос од веро 2 и да пробам утре за ручек 8) мора да пробам зошто за 10тина дена почнуваме со летен одмор се симнуваме накај грчка и цело лето ќе бидеме таму па сакам да сум на сигурно да има пробано претходно за да си јаде таму без проблем

На Eho, Трагедијаупмм и Tulip023 им се допаѓа ова.
  16. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    1.511
    Јас блендирам со рачен блендер во шоља за млеко. Таман излегува.

На EarthFire и Eho им се допаѓа ова.
  17. Cherry99

Cherry99 Нов член

Се зачлени на:
    Вчера
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Мајкички здраво, ве молам за совет која има искуство. 7 месечна убавица јаде кашички веќе две недели, не пребира ништо све си сака меѓутоа има проблем со какање. Претходната недела и давав само лесни каши за да ја протера, како слива, кајсија и рендав свежа круша и на пареа правена, тиквичка исто така ама ништо не ја протерува . Ставав и маслиново масло во нив сма џабе, сеуште и е цврста столицата дури 2 пати употребив клизма за провокација затоа што се мачеше. Дали се работи сеуште за навикнување на цревата од храна можеби, ве молам ако некоја има некој совет let me know. Фала ви

18. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.626
    Допаѓања:
    6.872
    Пробај и кокосово масло во овошните оброци, кај нас тоа мн помага и превкусно е

19. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.247
    Допаѓања:
    1.772
    И кај нас беше такс, се навикнуваат цревата. Одма кога ќе приметиш посуво какање дајј и кашичка хип слива со круша или јаболко со круша. Има и сируп од пико лах на база на слива прашај тоа дали можеш, за да не ставаш клизми или чепчиња

20. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    1.919
    Лебче давам ама ми е страв да му дадам да држи во раче, а ептеееен е заинтересиран да јаде сам, ама пусти страв. Леб обожава значи, ронки му давам и јаде, да му дадам корка да гризи ???
    Кога јадеме со сопругот абе се тепа за да му дадеме да јаде, давам рончиња тогаш.
    Гледам со најмалку сол да дадам.
    И смоки бебешки давам, тука Германија има едни од морков, пченка и тиква, не се баш меки ама ги обожава, кога ми фучи му давам по некоја ја гризе се чешка со нив ама крајот кога ќе дојде го пика в уста, го врти низ уста ама пак со страв давам ...
    Само со смоки можам да го занимавам додека јадам јас и додека спремам ручек, без сол и шеќери се, био, нема зијан од некоја во денот