Дај корка нека гризе. Нормално ќе набљудуваш. Ама имаат рефлекс, не се плаши. Побезбедно е корка, отколку трошки.
Нема дете што не сака лепче дај му ќе си ги чешка и непцата мојата одвај чека, ја и правам интегрално домашно и месам
Мене ми е страв цела да не ја стави во уста, така со смоките некогаш прави па му ги вадам од уста. Ќе му дадам баш и ќе го пратам Од кога почнавте со парчиња ?
И јас баш сакам да прашам со што да почнам парчиња да јаде? Има 9 месеци и 1 недела. Уште јаде само блендирано, пасирано не сака. Сакам да пробам парчиња. Дали се безбедни палачинки со овес, банана и јајце. Нешто се плашам да давам. Првпто веќе јадеше парчиња на оваа возраст, ама стварно не се секавам како почна.
При алергија со гушење никако не се дава сируп. Нека те упати подобро педијатарот. Кај мене маж ми е нешто слично со јајца, но малата нема гајле, а премногу ми беше страв дур да дадам.
Бебешките смоки се топат одма во уста. Сега незнам какви даваш, јас и давав од тие од Витаминка и одма се топеа во уста. Други што и земав тогаш, ми беа тврди некако. Сега јаде и соленки, на бубало грицките без проблем. Она и краставица пред годинка грицкаше без проблем и млад кромид.
Дали при пробување вкусови се држевте стрикно 3 дена еден вкус? Дали може да и дадам на 2 дена? Сега сме уште на основата проба морков 3 дена и тиквичка 2 дена, сакам утре да и дадам компир 2 дена па брокула 2 дена па да преминам на овошје. За алергена храна ќе чекам 3 дена секако ама за овие дали може да се скрати или да слушам што ми кажал педијатар да не брзам
Нееее никој не оди по три дена, особено не за намирници што нема што да пречат. Давај еден ден едно, втор ден мешај со друго и ќе ги поминете сите за да си ручка убаво и оброк со житарка за скоро
Не се баш меки овие, ама ги топи, ги врти низ уста Го пратам цело време Јаде пасирано, ама помеки рабити, јаболко, банана, авокадо, манго, за некое време сакам и со парчиња да пробам, немаме заби ама каса корне со непцата
Јас денес дадов прв пат лосос, мм е ептен смртно алергичен зборевме нели погоре. 6саати поминаа, супер е ќере, славам конечно имам друштво за јадење морско домаааа мн и се свиѓаше плус
Бебиња џвакаат со непца и доволно јаки им се за тоа. Парче лепче, банана, морков убаво зготвен, се може да џвакаат.
Здраво мајки ме интересира кога сте почнале со вкусови, нас педијатар од ремедика ни кажа на 5 да почнеме, а матичниот педијатар во градот кај што сме ни кажа да сме почнале со сокови прво од 4м демек така да пробувал вкусови што на мене не ми беше логично и не сум почнала да давам ништо бидејки не сакам да му давам сокови да пие плус купечки. За недела дена полниме 5 месеци јас ја имам книгата бебе готвач па не знам дали да се водам по неа бидејќи се од 6м. Дали се даваат житарици откако ке почнеш во 5ти? Дали веднаш сте дале вода и во што, бебе е на доење? Мене ме фаќа паника искрено