Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.742
    Допаѓања:
    7.134
    И мојата фрла, јас и давам кога е во ваква форма :D

2. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    224
    Ама она не сака ни така... почнува да се треска у хранилката да плаче да врти глава лево десно, се нервира одма

3. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    224
    Да ама ни така не сака, сега и направив палачинки пак со банана да видам дали ќе ги јаде превкусни се минатиот пат ја ги изедов пошо она не сакаше.. мекички убави не сфаќам зашо не сака да јаде храна што и ја правам а банана смоки бидсквити тоа си јаде сама

4. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.532
    Допаѓања:
    2.177
    И мене така ми правеше првите пати кога и дадов палачинки и мафини (на 7м) па паузирав и после кога понудив пак по некој месец ги јадеше. Е сега и ден денес (13.5м е) уште знае да фрла понекогаш, обично кога ќе се поднајаде, ако вади заби, ако сака да го рани кучето или едноставно ако сака да се глупира. Во главно кај мене успешно почна сама да јаде на околу 9м и тоа само ситни парчиња како залчиња. Освен смоки, бисквити, галети, лебче, се друго и сега ако и го дадам како цело парче (пример цела палачинка, цел, мафин) го гмечи и фрла. Пробај ставај и ситни парчиња ако не си пробала така, на 9м веќе почнуваат со пинцета фат да јадат, кај мене тоа беше и е најуспешно

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  5. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    224
    Баш завчера направи 9 месеци така да ќе пробам и како стрипс палачинките а и како мали парчиња па да видам дали ќе биде успешно

6. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.532
    Допаѓања:
    2.177
    стрипс никогаш не испадна успешно кај нас, строго мали парчиња. и јајца така јаде, и месо цепкано и риба и се

7. Mrs.Cuper

Mrs.Cuper Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    2.669
    После примање на вакцини на 6 месеци, нови вкусови кога почнавте да давате? Вчера примаше бебе вакцини па да знам кога да му дадам нешто ново да проба :)

8. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.742
    Допаѓања:
    7.134
    За 2-3дена давав

На Mrs.Cuper му/ѝ се допаѓа ова.
  9. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    4.592
    Уште е рано допрва ќе полниме 4 месеци ама размислувам кога ќе почнам да му воведувам цврста храна на бебе како и со што да почнам. Па како се ближи времето така цело време ми излегуваат на инстаграм постови како не требало на бебе да му се дава скроб (starchy food) се додека има само млечни заби.
    Баш ја гледав Barbara O’Neil и вели дека додека бебе има само млечни заби треба да е на млеко и на храна која не содржи скроб (жита, ориз итн). Исто ми излегуваат и доста постови кадешто им даваат јајце, месо, риба и nutrient dense food уште од самиот почеток кога ќе почнат со воведување на храна наместо да му даваат каши. Па им даваат цели парчиња месо, сосе коски. Што мислите на темава?

10. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    1.753
    Јас почнав да и давам да пробува затоа што сме на АД и во мојата глава е поздраво да јаде овошје, зеленчук и житарки. Да ја доев мислам дека пред 6 месеци немаше да почнеме. Сега некако го враќаат времето кога ние, јас конкретно, сум била мала, па ни давале се и не се замарале ко на пример цуцла во мед на мало бебе за да ја фати.
    Ова со забите и житарките прв пат го читам сега, не знам што да кажам. А таа глупоста со цели парчиња месо немам коментар.
    Многу работи некако има на интернет и јас решив да не читам, едноставно мозокот ќе ти прсне. Некако се е исправно и погрешно во исто време.
    Во однос на ова со парчињата храна, неколку години имам работено со роми и да, они уште од 4 месеци им даваа на децата леб, бисквити и не ми текнува уште што не. Памтам дека секој пат одново ми беше шок, но и дека сите тие деца израснаа здрави и прави без да им се случи нешто од храната. Мене лично ми е страв, пробува основни неалергени намирници сега, изблендирани. Па дали е исправно или не немам поим.

На Anastasia579 и poker_face им се допаѓа ова.
  11. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.721
    Допаѓања:
    3.196
    Ова за скроб не сум го видела, сум давала се уште од 6 месеци. Мислам - леќата е огромен избор на железо - така да сметам дека не треба да се избегнува. А ориз и пченка исто се меѓу првите безглутенски житарки што можеш да ги воведеш така да...

Инаку да, сум гледала да е nutrient dense уште од почеток, во смисла да има често јајце, месо, риба воведов на околу 7-8 месеци итн. И да, сум дала и парчиња месо, и коска да глода, зашто следела БЛВ по сите редови без да дадам каши. Не можам да тврдам дека е поголем јадач од деца што почнале со каши - тоа зависи многу и од детето, но дека гледам бенефити - гледам, а една од тие е дека е посамостоен јадач (јаде сама со прибор на 15 месеци на пример :), што повторно, може да го прави и дете што јадело каши, не тврдам дека само дете со БЛВ може, ама давам пример што сметам дека е придобивка од БЛВ.)

Муабетот е дека на крајот на денот ти си таа што ќе одлучи што и како ќе следи. На интернет ќе најдеш свашта - тоа е. Ама можеш да си најдеш сигурни извори според кои ќе се водиш и тоа да си следиш :)

На poker_face и Tulip023 им се допаѓа ова.
  12. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    659
    Допаѓања:
    781
    Мајки од колку месеци се даваше ужинка. ? За сега и сме 3 цврсти оброци измеѓу млеко (АД) 9 месеци е синко.

13. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.290
    Допаѓања:
    27.585
    Од годинка.

На Ena0310 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.742
    Допаѓања:
    7.134
    Ќе се надиврзам, за Барбара Онил сум малце скептична, некои искази ми се многу симптоматични кај неа… на страна што во мојте очи самата таа не ми изгледа здраво за да се поистоветсм со нејзините совети :D прво пошто е антиваксер, се е ок да сме блиски со природата, ама дека треба детето да го хранам само raw food и за роденден да правам торта што не се пече без шеќер без чоколадо итн ми е ту мач 8) остај не влегувај во тие ептен длабоки води…. Пречудно е да го живееме животот на тој начин стриктно во ова време. Јас се хранам здраво, ќерка ми гледам да се храни здраво ама ултиматуми од овој тип стварно не мислам дека се правилник за здравје … особено кога ќе видам како изгледа она во постари години ;)

На Anastasia579, EarthFire, poker_face и 2 други им се допаѓа ова.
  15. jana*

jana* Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2021
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    34
    Мајкии ќе пробуваме ориз па совет обичен или каков ориз давате на бебињата , 6 месеци сме

16. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.742
    Допаѓања:
    7.134
    Јас почнав со хип и baby love / од 9месеци ја префрлив на нашиот :)

На jana* му/ѝ се допаѓа ова.
  17. jana*

jana* Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2021
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    34
    A ovesna kasa ovesni snegulki

18. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.742
    Допаѓања:
    7.134
    Исто почнав со холе… негде на 9месеци продолжив со био дм како за нас

19. jana*

jana* Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2021
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    34
    Од колку месеци може овеспт секаде различно читам

20. Mrs.Cuper

Mrs.Cuper Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    2.669
    Од 6, јас деновиве планирам да му дадам за прв пат.

На jana* му/ѝ се допаѓа ова.