@kristina.k јас првиот пат му дадов јаболче да проба, излупено и сварено минутка две колку да омекне. Втора намирница ми беше банана, а кога ги проба и двете му измешав банана со свежо, неварено јаболко... немаше никаков проблем со егземата во однос на влошување. Затоа мислам дека не пречи свежото овошје, па планирам така и да продолжам. Инаку дерматитот го мачкам со мелемот на Скендер и користам колекција на Авен - ксеракалм. Оваа комбинација досега е најуспешна. Вие како го третирате дерматитот? П.С а житарици кога се воведуваат и кои ?
@Sweetheart87 јас го мијам само со еуцерин сапунче и од blue cap кремот до сега најголеми резултати имаме. Житарици прво безглутенски, ориз најпрво, па можеш просо, киноа, палента, амарант.
A za testenini ako znaes da mi kazes (sigurno znaes ) kakvi da zemam ili kakvi davas ti i drugite majki? Sakam da mu dadam posto saka da dzvaka ima 9 zapcinja pa kakvi da zemam
@Sweetheart87 Киноа, просо и амарант воведов во 6ти месец, по предходно споменатиот редослед. На почетокот на истиот беа киноа и просото, а за амарант може фати и крајот веќе. Ги давав за појадок, измешани со предходно воведеното овошје.
Мислам дека е од 12 месеци, барем така ми стои во една табела. Јас пред некој ден (неполна годинка) му дадов малце белка, немаше реакција, па ќе почнам полека даја воведувам.
Му даде чиста белка, во вид на варено јајце, или некој производ кој содржи јајце? Што би било подобро? И јас сум деновиве на иста мисла да почнам да воведувам. Има некое правило како кај жолчката, или едноставно малку по малку?
Фала девојки. Белката ни е на дневен ред за воведување наредниов период. Уште едно прашање . Заедно со жолчката може да се даде, или на старт треба одделно?
Jas ja dadov zaedno. Moze da probas i oddelno radi vkus, mojov odma plukna koga mu ja dadov da ja proba taka inaku mu maskiram jajce i belka i zolcka, ne go saka i ne go saka... I mu go mesam vo kasi ili pak pravam proja ili nesto taka slicno
Ajde da prasam i tuka Kakvo mleko davate? Vidov edno organsko Bello ili Lo Bello se vikase ne mi teknuva pa neznam sto e najpametno Za nekolku dena pravi sinko 11m i sakam da mu dadam mleko nekako ishranata spored tabelite spored koi se vodam mi e ednolicna i se edno isto pa od godinka sto poprvo da dadam od "toa sto smee"
Мјаки по колку дена воведувате нов продукт.Му дадов на малиот денеска да проба морковче прво,две-три лажички.Нешто голтна,повеќе надвир и така.Утре пак ли да дадам морковче во малку поголема количина или да сменам нов продукт? Оти со пет и пол месеци сакам да му воведам цел прв оброк.И дали за житарки како палента,амарат,киноа,просо треба да чекам до полн шести или може порано? Се мислев да дадам јаболко,морков,круша и модра слива и да проба житарки.Правам пополека припрема додека да дадам цел оброк.Околу две/три недели сакам да пробува нови вкусови за да се навикне прво.
3 dena se tesitra eden produkt bidejki alergiska reakcija moze i za dva tri dena da pokaze. Inaku zitarici da ne se brzas, ne porano od 6m... Moj sovet, pa neka kazat eve i drugite.. Znaci prodolzuvas so morkovce, potoa nesto novo... i najubavo vovedi gi novive namirnici od ovosje i zelencuk, pa posle taman kje napravi 6m i kje gi kombiniras so zitarki
Фала Мариз,значи утре пак ќе биде морковче на менито. И уште едно прашање малиот има проблем со столицата и знам дека помага модрата слива.Но, немам свежи модри сливи.Може ли да му дадам суви направени како каша и со што би ѓи комбинирала,оти се многу благи...
-морков не давај пречсето.Прво ради тоа што запек прави,второ пожолтува кожата.Ова чисто информативно -сувите сливи варени па водата само дај да ја пие.Без шекери Или каша од хип купи -цел оброк може и на 8 месеци да нема доколку бебето споро прифаќа -житарките се од полни 6 месеци и тоа само палента,просо,киноа
А жолчката од кој месец ја давате? Овде ми рече педијатарот од 9 месец, да почнам полека постепено да и давам, прво на устата само да и ја дадам да ја вкуси за прв пат, после наредниот ден скроз малку, па се така постепено да и давам. Така ли давате?