Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Што давате најчесто за доручек?

2. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Јајце и авокадо, јајце и урда ,овсени палачинки со банана , мафини со шумско овошје, леб и грчки

MorskaSirena likes this.
  3. Anie93

Anie93 Популарен член

колку месеци направивте?

4. Anie93

Anie93 Популарен член

Ние почнавме со немлечна 2дена пред да направи 6м. Планирам цел 6ти месец овошје и зеленчук да давам. Дали прво дававте вкусови се да испроба вашето бебе или пример сега ако дадам 3вида злеенчук да си мешам да правам кашичка? Од кој месец ви беше немлечната баш оброк? И до кога има пример само доручек?:)

5. EarthFire

EarthFire Популарен член

Јас планирам 2 недели само да пробуваме од сè, 2 недели оброк доручек....па после за после, може ќе продужам исто, може ќе воведам нешто др.
    Така си планирам, отприлика...

6. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

10 :)

Anie93 likes this.
  7. hannybanny

hannybanny Популарен член

Сабајле и давам да проба вкус, па после и давам млеко па следно оброк.
    Иначе јас почнав 3 дена морков, 3 дена компир додека не прочитав тука дека никој не чека 3 дена за ист вкус. Мојава излезе дека не поднесува просо, па ми повраќаше, па се исфрли, па не и давав недела дена ништо од страв и сега сме хаос, ништо не сака да јаде, а сакаше се што ќе и дадев, плачеше за уште. Сега се одново почнуваме. Иначе за 1 недела ќе има 7 месеци. Имам чувство дека каснам со храната малку ама тоа е така излезе.

8. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Јас секој ден и давав различен зеленчук. После тоа и овошје. И мешав и варев и морковче и брокула се што гледав дека сака и нудев. До крајот на шестиот веќе имав воведено цело јајце, млечно и глутен. Ете да кажам првите две недели беше само зеленчук и овошје а почнав неколку дена пред да направи 6 месеци

Anie93 likes this.
  9. Anie93

Anie93 Популарен член

јас планирам се по 3 дена чисто да си го запознава вкусот подобро. Оффф се надевам сега е добро :) не се секирај се ќе проба. Јас секако планирам 6и пола 7ми месец да е на овошје и зеленчук само и можда по некоја житарка. Ама вака прашувам чисто да видам како прават други мајки па ди правам нзс:D
    Инаку знам дека скоро суте даваат но мене искрено просо и киноа не ми се потребни за бебе и општо многу намирници

hannybanny likes this.
  10. SimV

SimV Активен член

Па јас одам директно на доручек ако им дадам млеко нема да ми го јадат доручекот.

Anastasia579 and Peperutce6 like this.
  11. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Исто е и мојата

SimV likes this.
  12. SimV

SimV Активен член

Житарка со овошје

MorskaSirena likes this.
  13. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Зависи од бебето се, ако сака да јаде нема 2 лажички да му даваш 3 дена, првиот неколку лажички, вториот колку сака. Јас така правев. Во глобала на почетокот не комбинирав намирници, откако воведов оброк почнав да ставам по 1 нова намирница во оброкот. Ама како ќе фатиш ред прави, битно да даваш 1 нова намирница на ден од сабајле, помала количина и да пратиш за реакција. Ние 1 оброк на 6 полни имавме (од 5+ почнав вкусови), на 7 втор и на 8 трет. Ама со новиве препораки некако уште побрзо воведуваат и алергени и оброци, после полни 6 само, па ти одлучи си како ќе правиш.

Anie93 likes this.
  14. hannybanny

Киноата ја прифати. Овес не сум дала уште. Мора житарка за да ја држи подолго сита претпоставувам. Мене матичната ми рече уште пред 2 недели да почнам со месо уште не сум почнала, не знам ни од каде да купам месо што не е мрзнето и боцкано 100 пати. Сакам да почне да јаде зошто од септември ќе иде во градинка, па ќе видиме како ќе биде.

Anie93 likes this.
  15. Mrs.Cuper

Mrs.Cuper Популарен член

Со вкусови почнавме од 5 месеци, по една намирница на два дена, некогаш и само еден ден за следниот да мешам со друга пример компир па после заедно со морков, почнавме со зеленчук, па со овошје. На 6 месеци воведовме и доручек, овошје со житарки, а некогаш и солена кашичка пример кога ќе проба нова намирница па да следам реакција. Пред да наполни 7 месеци почнавме и со ручек, а сега на 7 ипол планирам и вечера да му давам. Проба и телешко месо неколкупати, жолчка, грчки јогурт, кисело млеко односно се она што јадеме и ние. Просо и киноа како што пиша и ти и јас не планирам, секако и ние не го јадеме тоа. Исто и за амарант, не ни знаев што е тоа, па гуглав да видам. Ориз овес, пченкарна каша, селмолина тоа има пробано па комбинираме кашички со нив.

Anie93 likes this.
  16. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Ако ти заменува оброкот подој треба да ти биде оброкот нутритивно побогат овошје плус житарка, зеленчук плус месо. Се е индивидуално и зависи до бебето, ние почнавме со вкусови 5+, на 6 месеци имавме еден оброк, воведено се што е дозволено за 6 месеци, плус житарки, глутен воведов покасно околу 7ми месец и месо на 7 месеци. Се водев по новите препораки за воведување намирници.

hannybanny and Anie93 like this.
  17. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Како најактивна групава тука ќе прашам, силиконски тањирчиња што примиле мирис на хемикалија (таблета) од машина за садови дали може да се спаси? Или да фрлам во канта?

18. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Мене ми го стави маж тањирчето во машина, смрдеше исто. Го вриев во вода тогаш ама џабе. Не го фрлив, го оставив за резерва и купив ново. После некое време, неколку недели да речам, изветреа мирисот од силиконското, пак си го користам сега.

Marijanche33 likes this.
  19. Thinkerbell.

Thinkerbell. Популарен член

На околу 100-120 степени 20,30 мин во рерна стави на хартија за печење.

Marijanche33 likes this.
  20. hannybanny

Од каде купувате месо за бебињата. Мојата уште нема пробано а следна недела веќе ќе има 7 месеци. Не сакам од маркет пошто ништо од тоа не е чисто, мрзнето, одмрзнувано по 100 пати плус боцкано.
    Дали има некаде да се земе тазе месо од некоја фарма на пример или не знам како практикувате, како да почнам и од каде?