1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. MysticAura

MysticAura Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    141
    претпоставувам за овие мислат

Прикачени фајлови:

• IMG_1908.png
      IMG_1908.png
      Големина на фајлот:
      431,9 KB
      Прегледи:
      13
    На Germanka7, Eho и EarthFire им се допаѓа ова.
  2. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    1.591
    Мене почнувањето со храна ми беше цела една нова етапа, бев збунета, ко којзнае што ново да се случува, ко којзнае каква промена меѓу мене и бебето...:DСмешки.
    Јас ги варев и компирот и морковот, па со малку водичка од варењето, во блендер и по неколку лажички за почеток....едно по едно, нели.
    Решив првиот месец/два да блендирам, после ќе пасирам. И почнав еден ден овошје, еден зеленчук....и така.
    Од овошје, јаболко и круша варам, друго не. А и печам исто.
    Сега ќе пробам и на пареа да готвам, да видам како ќе ми оди. Сега па ми стана интересно, посебно дека бебуш е ептен заинтересирана да јаде.

На Anie93, Germanka7 и Vegegirl им се допаѓа ова.
  3. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    678
    Шмукалчето погоре го пратија.

За просо јас пробав еден рецепт пред некое време (моево бебе не го сакаше ич ама ќе пробам пак). Варено просо (јас прво го плакнам со жешка вода неколку пати па ставам да се вари. Откако ќе зоврие, вари 10-15 мин па го исклучувам ама го оставам на рингла уште 10-15 мин, па плакнам со ладна вода), блендирано свежо манго (мислам со просото заедно го изблендирав) и на крај мелени семки од тиква, измешано убаво.
    Денес му правев со рендано јаболко и рендана круша (рендам на најситно, можеш отпосле и со рачен блендер да изблендираш), денес јадеше повеќе (читај 5 лажички место 2.. не е јадач моево бебе).
    Кога правиш просо, комбинирај со работи што имаат витамин Ц, дека просото (исто и мелени семки од тиква) имаат железо, а железото подобро се апсорбира кога се конзумира со вит Ц.

На EarthFire, MysticAura и Germanka7 им се допаѓа ова.
  4. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    1.591
    Ако убаво сфатив, и кога е готово, сварено, пак го плакнеш со вода, така?

5. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    678
    Да, јас го плакнам дека прави како кора дур ми стои на рингла. Може не треба, првиот пат баш читав дека нешто се губело со плакнењето, ама ко лепливо ми е ако не го исплакнам, не ми се допадна така, и затоа плакнам сега..

На EarthFire му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Hope IT

Hope IT Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2024
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    440
    Просо варам 2–3 големи лажици во врела вода. Соодносот е приближно 1:3, односно ако ставиш, на пример, едно садче од 30 мл полно со просо, треба да додадеш околу 90 мл вода.

Јас, сепак, ставам повеќе вода – тоа истото садче од 30 мл го варам со над 150 мл вода и оставам убаво да ја впие течноста и да омекне.

Бидејќи ние сме сè уште на блендирана храна, најчесто го блендирам со половина банана.

Шмукалчиња, мислев дека се:
    https://www.zegin.com.mk/index.php/...sko-pire-jabolko-banana-cveklo-6-meseci-100-g

Последна измена: 3 август 2026
    На Milkiway и EarthFire им се допаѓа ова.
  7. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    678
    Да, и овие исто шмукалчиња ги викам и јас :D Ама дека спомнавме за ставање овошје внатре, на тоа другото мислам се однесуваше (бар јас на тоа мислев, и тоа како цуцла што се става внатре овошје и бебе да гризе/шмука го викам шмукалче:D)

На Germanka7, Cherry333, Anie93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Макаронкаа

Макаронкаа Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    61
    Мајки, сакам да почнам со воведување на вкусови, имате ли некоја листа или план со што да се почне како да се воведуваат новите вкусови? Колку денови се дава исто јадење и сл.

9. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    678
    Јас искрено не се водев по некој посебен план... најновите препораки се дека скоро сè може да се даде после 6 месеци, па тоа го имав го глава. Почнав компир, морков, брокула, грашок, јаболко, кива, манго, јагода исто дадов на 6+, џигер :) (дека има железо), телешко, пилешко домашно (ова сè вкусови беа отпрво, два три пати да касне, колку да проба)... отпрво давав 2-3 дена исто ('правилото' мислам е 3 дена исто), после баталив почнав ден за ден нешто ново. Освен за алергените, нели, нив ги пазев. Единствено цело време гледав да не давам во 1 ден 2 нови вкусови, за во случај да има некоја реакција да знам од што му е.

Ако сакаш да се водиш по некоја табела, имам видено по групи една листа кој зеленчук и кое овошје кога се дава, ама ја немам неа...

На Макаронкаа му/ѝ се допаѓа ова.
  10. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    2.266
    Како дадовте прв пат зелка? Да ја варам? Како да ја спремам?

11. Anastasia579

Anastasia579 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    213
    Од каде наоѓате домашно пилешко месо? Сакам да воведам но немам домашно.

12. MysticAura

MysticAura Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    141
    Ако може совет од кое кисело млеко и јогурт и несолена урда воведувате кај бебе?

13. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    1.053
    Допаѓања:
    1.455
    Мајки здраво
    Сакам да почнам со воведување на вкусови па што би советувале најпрво да пробаме, купив денес две кашички од јаболко и од морков.
    Бебе е 4 ипол месеци
    Со првото пробавме прво морков и сега на сопругот велам несакам и ова да проба исто како ќерка ми бидејќи е страшен нејадач и прибирач на храна :D
    Дали може да дадам компир домашен ,сварен или да дадам јаболко, дека зеленчук прво....

14. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    1.591
    Јас воведов оброк и плус попладне пола. Ама цицањето не се намалува. Сеа искача наместо замена на цице со храна, допуна само правам :D
    И како ќе терам вака? :D

15. Mrs.Cuper

Mrs.Cuper Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    2.897
    Допаѓања:
    2.703
    Му даваш колку што сака да јаде или му мериш? Јас му давам колку што сака, пример ако тоа што сум му зготвила му е малку, знам и друго да му дадам плус се додека не почне устата да ја затвора. Давај му нешто и што ќе го засити повеќе, и попладне оброкот нека е цел. Незнам колку месеци има бебе ама ако е јадач нека си јаде колку сака. Јас на 6 месеци и доручек и ручек му давав и одма намалував на подои.

16. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    1.591
    6 и пол.
    Па мерам, отприлика гледам не цела тегличка (во тегличките од купечките ставам и готвено заради мерка) колку да проверам дали ќе ми го одложи барем следното цицање, бар пола саат/саат подоцна да е. Таков некој мој експеримент си правам. Не сум дала колку што сака, реално ја прекинувам, а сака уште

17. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    2.300
    Чим не даваш цела тегличка а сака уште дади, на 6ипол месеци може да има цел убав оброк и да замениш еден подој. Секое дете си има различна потреба од храна.

18. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    880
    Допаѓања:
    4.714
    Не сум најпаметна да судам туѓи одлуки и без намера да влијаам на нечие мислење ама мислам дека му е рано за немлечна исхрана. Штом имаш уште едно веќе имаш искуство ама реално јас не би почнувала пред пет-пет ипол месеци, особено не со купечки кашички.

На Anie93, Eho и hannybanny им се допаѓа ова.
  19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.915
    Допаѓања:
    20.143
    Мајки, доручек колку грама се дава на 5мес бебе? И колку од тоа треба да е ориз или житарка, има некој сооднос?

20. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    1.388
    Каков ориз давате при воведување?
    Некаде прочитав мелен ориз :^)