ние уште не сме почнале но деновиве видов дека земаат од пан пан пекарата(има само квасец брашно и вода)
Zdravo zenski, moeto bebe za dve nedeli ke pravi 9meseci, seuste nemoze da jade parcinja, do sega sum pasirala banana i kompir i toa epten sitni parcenca za da moze da jade, kupivme kasicki od dm za 8meseci i nemozese da gi jade kako da se davese i ostanatite kasicki gi blendirav za da moze da jade, smokicki dadov pa mu se zalepi izgleda gore na ustata isto kako da se davese i vekje ne mu dadov, lepce korka dadov da dzvaka pa vidov deka skina golemo parce i go zemav, zemavme isto kasicka za 8meseci spageti,mocarela ama parcinjata se stv golemi od spagetite ili pak treba da jadat taka ama moevo bebe seuste nemoze da jade parcinja i neznam sto da pravam
Јас месам, рецептот го составив сама со помош на chat gpt. 300g спелтино брашно 200g спелтино брашно од цело зрно (интегрално брашно) 1 сув квасец 2 лажици масло од репка (или било какво масло за бебето што го користите) 300ml млака вода Се мешаат брашната и квасецот. Се додава масло и вода. Се меси тесто околу 5 мин. Се остава на топло место, покриено, за да стаса. Потоа се формира лепче. Се пече на 180 степени околу 30 мин. Се остава да се олади па се сече. Јас си го замрзнувам на парчиња и си вадам по дел кога ќе треба. Најчесто го ставам и во тостер пред да се јаде за да биде како двопек и ги тргам корките.
Моето бебе за една недела ќе полни 9 месеци јас уште не сум понудила парче. Почнав пасирано на рака да и давам. За парчиња или леб ќе чекам заби. Страв ми е уште.
Денес јадам праска, ме гледа и почна да вика да и дадам и доближувам до муцето да лизне демек, кога зема со тој едниот заб што го има да гризе. Баш си реков може е време за парчиња. Ќе пробам деновиве, само со стресот да се соочам јас прво
А жолчка од кога дадовте и како? Јас минатата недела му внесов милион намирници, од 7ипол месеци сме на два оброци почесто, океј си јаде, разновидно кога каково грамажа ама имаме некаков ред барем ама алергени сама дома ми е страв да давам
Јас му дадов пред некои две недели, ја измешав со пасирано авокадо ама ептен мала количина. Ја прифати, немаше реакција. После тоа зголемував само количина на жолчка во наредните оброци се додека не стигнавме до цела. Пред некој ден му ставив и малку од белката. Инаку моево уште нема заби ама почнав по малку парчиња да му давам. Со блендер секако не пасирам, само со вилушка за да има сепак по некое парченце да не му биде ептен smooth текстура. Има грицкано краставица и пиперка ама поголемо парче да го држи во рака а да не може да откорне дел од него. И лепче исто му давам ама приметувам ако скине поголемо парче што не може да го изџвака сам го плука. Го пратам секако цело време колкави парчиња става во уста ама ваљда и тие имаат некој рефлекс да го исплукаат ако парчето им е поголемо. Барем гледам кај моето дека така прави.
а колку е малце од жолчка? Јас планирам следен викенд да е дома мм за нејзе бар…: А исто и моево нема заби ама пасирано давам гледам така повеќе сака отколку блендирани. Само 2недели давав блендирано и одма прејдовме на пасирано.
Помалку од четвртина жолчка, можеби осмина. Ама кога видов дека нема реакции секој нареден оброк зголемував и за 2-3 оброци дојдовме до цела.
Првиот пат осмина, следниот пат кога му дадов пак ја сголемив количината можеби половина, веќе третиот пат цела ставив мислам. Не му давам многу често бидејќи сеуште внесувам и други вкусови и алергени и уште е на еден оброк и некогаш само давам по два така што 2 пати неделно за сега.
Како им сецкање некој намирници на 9 месеци? На пример морков, компир,брокула...? Сакам да пробам така во парченца да му исецкан да му ставам во тањирчето да фака со рачињата сам да јаде ама не знам како на колкави парчиња да ги исецкам
Да замолам да ми пишете како е редот со 6 месечни бебиња? Не можам да му фатам ред пример Станува во 07:30 му давам млеко 150мл После тоа за саат ипол ќе дремне, кога ќе стане ако нема млеко нема трпение за доручек и некако во круг се вртиме. Усоевам само ако после саат време од млекото му дадам било да е ручек или доручек. (И тогаш да изеде 70-80гр и уште сме на готови каши пошто немам поента со готвењево да почнам кога едвај ќе го погодам)Ако пак му се приспие или е гладен многу нема шанси бара млеко и да спие. Значи прозорот на будност уште му е мал и не можам да хо
На 6 месеци му имав веќе воведено доручек. Стануваше накај 6 и 30, му давав да цица само што ќе стане, будност имаше саат ипол и пред да заспие пак цицаше малку колку за да заспие. Додека спиеше тогаш му спремав доручек, каша овесна, пченкарна, овес, гриз со некое овошје и плус намирница нова колку за да проба. Само што ќе станеше од дремката одма му го давав доручекот. Дремките тогаш му траеа 40-50 минути.