Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.894
    Допаѓања:
    142.296
    @Joy @danichap nasiot pedijatar izgleda ni gi ubrzuva rabotite:^):^)ama dobro jas ke si pocnam so morkov,kompir i tikvica a od ovosje banana ,jabolko,sliva i krusa..
    A ni brokula ne moze sega ?!(oti i toa mi rece mozelo:$)

2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.014
    Слободно и останатите членки нека се уклучат во дискусијата за да прочиташ повеќе исксутва пред да донесеш одлука....
    Моево искуство е врз основа на тоа нас како не советувале а и табелите кои ги следевме со мајките чии дечиња се отприлика иста возраст како мојата.
    За сите овие продукти волку рано јас лично прв пат слушам. Исто дека и брокули толку рано треба да се дава.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.894
    Допаѓања:
    142.296
    Da jas zatoa sakav sovet i od vas poiskusnite i izvinete moze i sum dosadna so prasanjata oti veke e pisuvano,ama me zbuni pedijatarot vcera .dali deka krvta i e poslaba pa ona saka taka da ja pojacame neznam.Mnogu raboti sto gi citam tuka ne se poklopuvaat so nejzinite soveti a jas em prvo dete em tezok panicar i se na kup:)

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.156
    Јaс дaдoв рaнo брoкулa, меѓу првите зеленчуци штo ги вoведoв, нa 4и пoл месеци дaдoв. Јaс oд 4 пoчнaв сo цврстa хрaнa, бидејќи не кaчувaше дoвoлнo нa килaжa.

5. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.894
    Допаѓања:
    142.296
    I nie zaradi toa pocnuvane rano ori malku kacuva kilaza i plus slaba i e krvta.

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.156
    Син ми фaлa Бoгу немa прoблем сo aнемијa. Амa нa килaжa и сегa слaбo кaчувa, иaкo е јaдaч (имa пет гoдини).
    Убaвo е дa се прoбa сo хрaнa дa се oпрaви крвнaтa сликa, aмa твoевo мaлo е и зa мнoгу нaмирници штo сoдржaт железo. Кaжи ми кoлку е хгб, a кoлку е мцв? Акo втoрoвo е вo граници зa вoзрaстa, a првoтo е нa дoлнa грaницa или мaлку пoд неa, мoжеби мoже дa пoчекaте мaлку, не е aлaрмaнтнo. Амa aкo двете вреднoсти се пoд дoлнa грaницa, мoжнo е дa требa и суплемент.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.014
    И кај мене малку качуваше на килажа, па некаде пред/околу 5 месец започнав со дохрана.
    Резултат кај нас се покажа на жалост дури кога ги воведовме млечните каши, односно трет оброк.
    Од раѓање до пола година само 2.5кг имаше качено, резултатите дојдоа дури со третиот оброк.

Инаку во недела воведував во просек по 2 продукти. Започнав со јаболкце, круша, банана, сува слива, морков, компир....и отиде месецот
    Потоа просото кое е одлично за железото, киноата со добра протеинска вредност, а и остатокот од зеленчукот.
    Не гледав причина приоритет да им дадам на продукти кои се малку потешки за мешето или алергени кога има доволно за таа возраст.

На flower30 и joy1 им се допаѓа ова.
  8. kalinaka

kalinaka Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    2.074
    А заборавив да ве прашам, просо, амарант и киноа, како ги подготвувате, колку време се варат и по колку вода се става?

9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.014
    По една голема лажица во зовриена вода(еден филџан). Кратко се варат, ќе приметиш кога ќе набабрат а киноата и лушпата некако и распукуваше.
    Амарантот ми се чини беше малку подолго, околу 10-15мин. ако ме држи сеќавање.

Јас ги миксав со овошје бидејќи ги давав за појадок. Киноата ми беше во деновите кога нема месо на мени.

На kalinaka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kalinaka

kalinaka Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    2.074
    Јас баш затоа сакам да ги воведам, зошто биле богати со железо, а хемоглобинот одкако го прекинавме железото му падна на 9, па сега да пробам со храна малку да му ја подобрам крвта.

11. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.894
    Допаѓања:
    142.296
    Hgb bese 102 ,toa zapamtiv a dr.vrednosti ne vidov-ostanaa rezultatite kaj doktorkata.ima 4meseci a e teska 4800gr.i samo na ad e.i bas i ne go pie i malku kacuva.

12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Јас брокула дадов на 6+ ама не ја сака. Пиперка немам дадено, после 7 се воведува, ама чекам да ми донесат домашни. Инаку е 8 месеци моето.
    Овошје комбинирам, круши и јаболка од пазар, па ги чувам во вода со лажичка сода и ги лупам. Кајсија и слива купувам од хип и ги мешам со житарици. Друго имам најдено домашно, цреши, праски и вишни.
    За спанаќ единствено ми е криво, имав најдено домашен и не најдов комбинација што ќе ја бендиса, сега барам пак и нема. Ќе мора од пазар и да пробувам пак. Исто и пилешко домашно не можам да најдам, се мислам да му дадам на хип.
    Инаку и на моето крвта му е ослабена, хемоглобинот од 125 на 99, почнав со жолчка и три пати телешко, па контрола ќе направиме.

Сакав да прашам, цвекло кога дадовте прв пат и како?
    И путер како се става во кашите, како маслиновото на крај ли?

13. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Цвеклo дoмaшнo дaдoв нa 7м сo бaтaт,пoсле стaвaв и мoркoв,брoкулa кaрфиoл у тaa кoмбинaцијa.
    Путер aкo е тoплo јaдењетo нa крaј вo кaшичкaтa,aкo не дoдекa блендирaм.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.064
    Допаѓања:
    328.414
    102 не е толку слаба крв кај бебе

15. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.894
    Допаѓања:
    142.296
    Pa mi rece slaba bila (od 120mislam pocnuvase vrednosta vo taa laboratorija) a kaj nea bese 102.koj da znae vekje -sekoj mi kazuva razlicno ,a pa doktor koga ke mi kaze taka i ja odma sfakam "zdravo za gotovo" i se nerviram.

16. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.894
    Допаѓања:
    142.296
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.064
    Допаѓања:
    328.414
    Sve sto e iznad 100 kaj bebe e ok
    Tie referentni vrednost od 120 se za vozrasen covek

На Annath, slobodka, M&M и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    Дали и вашите Бебушки на жештиниве изгубија апетит, мојов нејке да фати да цица а се доближам вришти плаче жешко му е ( ни во легната положба несака ) се одмолзувам и си јаде без проблем, исто да се пожалам од кога ми дојде циклусот ми се намали лактацијата па морав со дохрана :(
    Е сега за една недела ќе пуниме 5 месеци и сакам да почнам со дохрана, педијатарот ни даде зелено светло дека можам ако сакам да почнам со јаболко па морков па заедно двете... Тие ги дадов и ги јаде, но незнам по кој редолсед да одам натака....кој се следни??? И по колку им давате да јадат? ---Извинете на долгиот пост :)

На SummerGirl и mariz им се допаѓа ова.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Што можам од зеленчук ново на 8+? Боранија? И каква, зелена или жолта? Како ја комбинирате?

20. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Majki aj ve molam sovet za kravjo mleko kolku so kolku da go davam?
    I sinko veke mesec dena mi odbiva ovosje nasavalje do dusa i slabo saka da doruckuva bilo sto :?: Pa se mislam ako ne go blendiran kako da go davam ovosjeto ?
    @kristina.k mozes i grasok, leka, cveklo i prokjel, a boranija davam domasna zelena

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.