@Joy @danichap nasiot pedijatar izgleda ni gi ubrzuva rabotiteama dobro jas ke si pocnam so morkov,kompir i tikvica a od ovosje banana ,jabolko,sliva i krusa.. A ni brokula ne moze sega ?!(oti i toa mi rece mozelo)
Слободно и останатите членки нека се уклучат во дискусијата за да прочиташ повеќе исксутва пред да донесеш одлука.... Моево искуство е врз основа на тоа нас како не советувале а и табелите кои ги следевме со мајките чии дечиња се отприлика иста возраст како мојата. За сите овие продукти волку рано јас лично прв пат слушам. Исто дека и брокули толку рано треба да се дава.
Da jas zatoa sakav sovet i od vas poiskusnite i izvinete moze i sum dosadna so prasanjata oti veke e pisuvano,ama me zbuni pedijatarot vcera .dali deka krvta i e poslaba pa ona saka taka da ja pojacame neznam.Mnogu raboti sto gi citam tuka ne se poklopuvaat so nejzinite soveti a jas em prvo dete em tezok panicar i se na kup
Јaс дaдoв рaнo брoкулa, меѓу првите зеленчуци штo ги вoведoв, нa 4и пoл месеци дaдoв. Јaс oд 4 пoчнaв сo цврстa хрaнa, бидејќи не кaчувaше дoвoлнo нa килaжa.
Син ми фaлa Бoгу немa прoблем сo aнемијa. Амa нa килaжa и сегa слaбo кaчувa, иaкo е јaдaч (имa пет гoдини). Убaвo е дa се прoбa сo хрaнa дa се oпрaви крвнaтa сликa, aмa твoевo мaлo е и зa мнoгу нaмирници штo сoдржaт железo. Кaжи ми кoлку е хгб, a кoлку е мцв? Акo втoрoвo е вo граници зa вoзрaстa, a првoтo е нa дoлнa грaницa или мaлку пoд неa, мoжеби мoже дa пoчекaте мaлку, не е aлaрмaнтнo. Амa aкo двете вреднoсти се пoд дoлнa грaницa, мoжнo е дa требa и суплемент.
И кај мене малку качуваше на килажа, па некаде пред/околу 5 месец започнав со дохрана. Резултат кај нас се покажа на жалост дури кога ги воведовме млечните каши, односно трет оброк. Од раѓање до пола година само 2.5кг имаше качено, резултатите дојдоа дури со третиот оброк. Инаку во недела воведував во просек по 2 продукти. Започнав со јаболкце, круша, банана, сува слива, морков, компир....и отиде месецот Потоа просото кое е одлично за железото, киноата со добра протеинска вредност, а и остатокот од зеленчукот. Не гледав причина приоритет да им дадам на продукти кои се малку потешки за мешето или алергени кога има доволно за таа возраст.
А заборавив да ве прашам, просо, амарант и киноа, како ги подготвувате, колку време се варат и по колку вода се става?
По една голема лажица во зовриена вода(еден филџан). Кратко се варат, ќе приметиш кога ќе набабрат а киноата и лушпата некако и распукуваше. Амарантот ми се чини беше малку подолго, околу 10-15мин. ако ме држи сеќавање. Јас ги миксав со овошје бидејќи ги давав за појадок. Киноата ми беше во деновите кога нема месо на мени.
Јас баш затоа сакам да ги воведам, зошто биле богати со железо, а хемоглобинот одкако го прекинавме железото му падна на 9, па сега да пробам со храна малку да му ја подобрам крвта.
Hgb bese 102 ,toa zapamtiv a dr.vrednosti ne vidov-ostanaa rezultatite kaj doktorkata.ima 4meseci a e teska 4800gr.i samo na ad e.i bas i ne go pie i malku kacuva.
Јас брокула дадов на 6+ ама не ја сака. Пиперка немам дадено, после 7 се воведува, ама чекам да ми донесат домашни. Инаку е 8 месеци моето. Овошје комбинирам, круши и јаболка од пазар, па ги чувам во вода со лажичка сода и ги лупам. Кајсија и слива купувам од хип и ги мешам со житарици. Друго имам најдено домашно, цреши, праски и вишни. За спанаќ единствено ми е криво, имав најдено домашен и не најдов комбинација што ќе ја бендиса, сега барам пак и нема. Ќе мора од пазар и да пробувам пак. Исто и пилешко домашно не можам да најдам, се мислам да му дадам на хип. Инаку и на моето крвта му е ослабена, хемоглобинот од 125 на 99, почнав со жолчка и три пати телешко, па контрола ќе направиме. Сакав да прашам, цвекло кога дадовте прв пат и како? И путер како се става во кашите, како маслиновото на крај ли?
Цвеклo дoмaшнo дaдoв нa 7м сo бaтaт,пoсле стaвaв и мoркoв,брoкулa кaрфиoл у тaa кoмбинaцијa. Путер aкo е тoплo јaдењетo нa крaј вo кaшичкaтa,aкo не дoдекa блендирaм.
Pa mi rece slaba bila (od 120mislam pocnuvase vrednosta vo taa laboratorija) a kaj nea bese 102.koj da znae vekje -sekoj mi kazuva razlicno ,a pa doktor koga ke mi kaze taka i ja odma sfakam "zdravo za gotovo" i se nerviram.
http://homemade-baby-food-recipes.c...ce=Viber&utm_medium=Chat&utm_campaign=Private Ova mi go prati edna drugarka,eve koj ima vreme neka procita.
Дали и вашите Бебушки на жештиниве изгубија апетит, мојов нејке да фати да цица а се доближам вришти плаче жешко му е ( ни во легната положба несака ) се одмолзувам и си јаде без проблем, исто да се пожалам од кога ми дојде циклусот ми се намали лактацијата па морав со дохрана Е сега за една недела ќе пуниме 5 месеци и сакам да почнам со дохрана, педијатарот ни даде зелено светло дека можам ако сакам да почнам со јаболко па морков па заедно двете... Тие ги дадов и ги јаде, но незнам по кој редолсед да одам натака....кој се следни??? И по колку им давате да јадат? ---Извинете на долгиот пост
Majki aj ve molam sovet za kravjo mleko kolku so kolku da go davam? I sinko veke mesec dena mi odbiva ovosje nasavalje do dusa i slabo saka da doruckuva bilo sto Pa se mislam ako ne go blendiran kako da go davam ovosjeto ? @kristina.k mozes i grasok, leka, cveklo i prokjel, a boranija davam domasna zelena