Јас вчера бев на контрола и малку ме збуни матичнава. Синко има 5 месеци и една недела и е дебелко....не искара докторката дека е дебел да сме намалеле малку со млекцето... И ми рече да му давам сабајле Овошна каша а на Ручек Зеленчукова.... Е сега ме збуни тоа, па ако е дебел зашто 2 оброка на 5 месеци? Кога ве читам тука дека на 7 месеци воведувате 2ор оброк... (Инаку има 8.100 а се роди 2520 ) Инаку не јаде цела каша по пола, некад и повеќе (од малите 125гр)
Стварно е во вишок на тежина, на 5 треба да ја дуплира родилната. А зошто толку рано сте почнале со дохрана ?
Па така не советуваше Педијатарот да почнеме со дохрана за да намали на доење.... Демек со дохрана ќе му се стабилизирала тежината незз :/
Бебе со дои до 6м, без никаква дохрана. Ако е на ад се почнува со дохрана порано. Ако е преслабо и не напредува, педијатар советува дохрана со ад покрај доењето, евентуално и почеток со каши. Првпат слушам дека кај дебелко бебе се советува вовед на цврста храна покрај доење. Колкаво беше додека бевте само на доење, оти ме чуди доено бебе да е дебело, освен ако има висок старт...
Многу ми качи првите 2 месеци, на доење и качуваше по 2кг месечно....Сега почнав со дохрана што значи дека дебелината само од доење му е Па да видам може вака стварно ќе намали дека не ја јаде цела кашичка, а се заситува и не бара после да цица ( нормално вода му давам после јадење ) ...
Кузнај хахахаххаа Стероиди Се одмолзував првите 2 ипол месеци дека нејќеше да цица.... и ако ти кажам по колку мл пиеше срам ме фаќа (по 100/120мл) ма секои 2ч.... епа како да не е ѓуле жити сега шо почна на 3ч да пие фала богу...
И јас кромид сега брзо, а лук уште не. Ама мислам 6+ го гледав кромидот по табели. Инаку имаме подобрување на хемоглобинот, за 1 месец од 99 на 112, само со исхрана.
Mamicki sakame da pocnime so nemlecna ishrana. Imame tocno 4 i pol meseci. So sto pocnavte vie, kolku pati na den ,kako pripremata.....
Сакам прв пат да ја дадам кашичкава, дали некоја од вас ја има давано... Кога е најубаво да ја дадам (време) ? Треба ли пред или потоа да цица или ова да биде како оброк... кажете искуства со кашичкава?
Epa kasickite nemaat tolku kalorii kako mlekoto, osobeno pa ovosje i zelencuk koga se voveduva na pocetok. Bidejki ti e stvarno jakicko mlekceto, moze zatoa sovetuva kasa doktorot, namesto podoj, kasa koja nema kalorii
Ноќна каша се дава од 8-9 месеци т.с кога ке воведеш трет оброк(вечера).Оваа плус содржи какао веројатно така да не е за 5 месечно бебе(вие чинам толку имавте)
Za ovaa kasa vi e epten rano inace, cokolado baska, a baska mislam deka e glutenska. Ne se vodi po mesecite na kasive Jas ovaa ja dadov ednas na 8,9 meseci i ja povrati, povrakjanicite smrdea trueja, znaci jaki kiselini mu napravila