Како што веќе напиша џои, пред 4 месеци ниту еден педијатар нежа да ти препорача. Потребно е време најмалку 4 месеци за да созрее дигистивниот систем на бепчето и секое воведување на храна пред време може да се одрази подоцна на здравјето. Што се однесува до приготвување, свари го јаболкото во вода или на пареа. Испасорај го со блендер и можеш со твоето млеко малку да го разредиш. Можеш да започнеш со поретка каша за полесно да го свари. Мој став е колку подолго да е само на мајчино млеко. За тие што се на ад се препорачува со навршени 5 месеци да се почне со цврста храна.
Мајки на 6 Месечно бебе што се можам од Овошје и Зеленчук да му давам? И од кога се почнува да се дава и месо и риба...(пилешко,говедско,телешко)? Амарант и Просо во кој денови давате и како комбинирате- за Просото знам дека може и со овошје и зеленчук.... а Амарант со зеленчук само?
Ovosje:tikva,sliva,jabolko,avokado,banana,krusa Zelencuk:kompir,batat,morkov,paskanat,tikvica,brokula Meso od polni 7 Riba od polni 9 I amarant mozes so zelencuk
@joy1 јас дадов и Кајсија и Праска.... мислев и тоа смее... Ваљда нема врска чим не ми покажа никаква реакција м?
Гледам дека од 9+ можам леб и тестенини без јајце да воведам. Каков леб давате, кој е најдобар за бебе? Или рецепт за да му направам.
Mami denes prv pat dadov jabolko svareno i blendirano i edvaj 2 lazicki izede.Posle toa go povrati .Probav i od vodickata sto go varev jabolkoto ama ne saka se kiseli i mi gi turka racete.Potoa probav koga e na polu gladen na sred cicanje i pak nesakase .Potoa mi odbivase nesakase ni da cica .Utre ke probam pak se nadevam ke ima pogolem napredok inaku sme 5+
мојата прифати само купечка каша од јаболко, домашна никако. И нема потреба од форсирање ако не сака почекајте некој ден или пробај нешто друго. За почеток кога пробува по една/ две лажички попрактично е да се дава купечка кашичка
Neznam dali e soodvetna tema da prasam cisto informativno mozebi mama @joy1 ke odgovori dali moze da se dade sojino mleko malku vo ishranata. Inaku sme na ekskluzivno doenje i nedavam nikakvo drugo mleko.
И мојата само купечко кашиче од јаболко. Домашно нејке да проба, претоставувам кисело и е. А сум ги бирала непрскани демек само за нејзе, ама ништо.
@joy1 здраво мила , јас би сакала да те прашам што и како смеам на малата да и дадам откако ќе наполни 4 месеци . Во четврток прави полни 4 месеци . До сега е само на ад млеко и чајче од бекутан . Но како расте гледам млекото не ја заситува веќе , па сакав да се информирам од кое овошје и од кој зеленчук смеам да и направам кашичка . Ако имаш време , би сакала да ми пишеш ЛП за да се консултирам подетално , сепак си медицинско лице . Поздрав и благодарам однапред
Сакав со свежо овошје некако посигурно ми е кога јас и правам дома ама изгледа ќе треба понекогаш и купечка ако не сака вака направена.Само две и дадов сметам дека е доволно како за прв пат.Колку може инаку да стои отворена кашичка во фрижидер нормално?
Епа затоа и јас сакам домашно правени да јаде ама не е секогаш така како што си имаме замислено хахахах
@Girl-Rabbit отворена кашичка во фрижидер може да стои три дена, така пишува на декларацијата. За домашно парабените дека се посигурни не се согласувам посебно ако тоа овошје не е во сезона. Доколку вие не го одгледувате како знаете дека не е прскано.