Охооо крушка може и обратен ефект да даде. Мене ми требаше долги да сфатам што и' ствара запек на ќерка ми, па морав ептен да намалам. Исто и оризот прави запек. Сливата протерува. @fairy88 врти сучи мора да го поминете овој период со малку запек додека да се навикнат цревцата на цврста храна. Давај слива почесто @MaLeCkO :) какво месо? Знам дека е лапсуз ама ете ме насмеа. Вари ги отприлика еден саат на потивко, убаво да се разварат и да не бидат жилави.
Vo vero imas najubavo telesko. Vo petok obicno dobivaat svezo i ti sece mali parcinja kolku sakas. Jas obicno kupivam okolu 300gr gi seckam i gi mrznam. Kolku se vari sto znam ke procenis sama, jas ne gi ni meram gramaza onaka od oko nekoe parcence kolku sto mislam deka e dovolno za bebce
Мамички, јас го најдов лекот за запек кај синко - амарант . Откако почнавме со дохрана, синко какаше на 12 - 14 дена . Дента кога ќе дадам амарант до вечерта евентуално утредента, синко кака и тоа по 2-3 пелени... ете пробајте и вака, можеби ќе и помогне на уште некоја мајка
Мојата малечка е 4м+1недела,од денес почнав да и давам цврста храна,инаку ја дојам.Сакам до 6 месеци се да проба што е препорачливо за до тогаш,за да можам да го намалувам доењето што повеќе.Треба да тргнам на работа кога она ќе ми е 7ипол месеци па оставам простор да се навикне без доење.Денес и дадов кашичка од ориз,и добро ја прифати,па не знам дали само еднаш дневно или по неколку пати.Здравје задутре сакам морков да и дадам. барем додека можам ќе и ги правам дома,и онака тоа ми е обврската,па после ќе видиме како ќе иде работата. Мами што веќе ги одбивате бебињата од доење како ви иде?Мислам дека тоа ќе ми е најголемиот проблем
Нема потреба да ја одбиваш, ќе цица пред да одиш на работа и кога ќе се вратиш. Многу мајки што тргнале на работа ова го применуваат.
Sega na 4 meseci kasha se dava samo ednas dnevno.Dzabe brzas i go forsiras bebeto samo prob mozes da napravis A na 4 meseci bas i nema nekoj izbor na produkti.Site bebinja se priviknuvaat bez cicanje dur e majkata na rabota ne beri gajle Od mojata mislam pogolema cicacka nema i nemase a dodeka sum na rab ic ne barala cicanje.Nitu placela
зашто да ја одбиеш? колку саати си на работа? види во закон, доилките имаат право првите месеци до 1година 1 саат пауза за доење, доколку ти е блиску работата. Ако не пробај одмолзување, а навечер да си цица, па и остатокот од денот да си цица... млекото е основно првиве месеци и џабе ти ке и даваш каша повеќе пати во денот, на бебето млеко му треба додека е толку мало. После 6м и житарки ќе се воведат и друго ке биде.. нека цица ете чим на 7м одиш на работа, нека си цица убаво до тогаш
Ме интересира како изгледа дневно мени на 8+ бебе кое сеуште цица а мајката оди на работа. Каков ви е распоредот на оброци?
Jas bidejki do 2 rabotam vo toj period imase samo 2 obroka Dorucek ovosje so zitarki Rucek meso so zelencuk Tret obrok vecera tek na polni 9 vovedov
Majki koga voveduvate novi produkti po kolku dena davate da probuvaat bebushkite vasi i po koja kolicina? Pedijatarot me sovetuvase nov vkus 3 dena da se dava ama licno jas smetam deka nema potreba?????
Три дена минимум, количински по неколку лажички, по можност чист да биде, да не е една овошка/зеленчук мешана со други. Не секогаш се јавува реакција со првото давање на некој артикл, некогаш се потребни 72 часа да се покаже нешто, т.е да реагира имуниот систем. Има рани и доцни алергиски реакции, па затоа се три дена во прашање. Во право е педијатарот, послушај го.
А кога воведовте втор оброк? Ние сме 5 месеци, а воведовме кашички од 4. Веќе еден месец имаме еден оброк па се прашувам дали е ок да воведеме и втор?
Jas so prv obrok pocnav na 4 meseci i 20 dena So vtor na polni 7 So tret na 9 Nemozes na sekoi mesec dena obrok plus da voveduvas Na 5 meseci 2 obroka se mn so ogled na toa sto se preporacuva doenje do 6 meseci pa tek togas bebeto e spremno za cvrsta hrana
prv obrok na 5 i pol meseci oti sme na doenje, vsusnost se izmolzuvam pa i davam od sise,prvo so vkusovi probuvanje edenbprodukt tri dena i da ne i voveduvas poveke od 6 produkti toj mesec ,jas pocnav so jabolko, banana krusa,morkov, tikvicka i kompir dodeka napraviveme 6 meseci gi probavme aite pa pocnavme da mesame, mislam uste e mala i za voveduvanje vtor obrok posle 7 meseci
Majки може ли манго кај 6 и пол месечно бебе? И ако може, дали треба да го подинстам на пареа или се дава живо.И со што во комбинација. Денеска купив едно многу убаво статсано,жал ми е сама да го изедам-ако може и на бебето да дадам да доручкува
Мислaм декa мoже, кoлку штo знaм 6+ е, и немa пoтребa дa гo вaриш. Нaјбитнo е дa е убaвo сoзреaнo и мекo.
Od 5m probuvanje na vkusovi, nekolku lazicki. Od 6m cel obrok, sabajle ovosna kasa. Od 7m ovosna sabajle, zelencukova za rucek i na 9m vovedov i vecera Nekako kako da si izbrzala... Rano e za vtor obrok mislam...
Idei kako da go kombiniram teleskoto meso? Osven zelencuk dali mozi da stavam i zitarici na primer proso,kinoa ili amarant? 7+ e bebeto.