Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Охооо крушка може и обратен ефект да даде. Мене ми требаше долги да сфатам што и' ствара запек на ќерка ми, па морав ептен да намалам. Исто и оризот прави запек. Сливата протерува.
    @fairy88 врти сучи мора да го поминете овој период со малку запек додека да се навикнат цревцата на цврста храна. Давај слива почесто

@MaLeCkO :) какво месо? :D Знам дека е лапсуз ама ете ме насмеа.:)

Вари ги отприлика еден саат на потивко, убаво да се разварат и да не бидат жилави.

На fairy88, M&M и joy1 им се допаѓа ова.
  2. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.035
    Допаѓања:
    154.236
    Vo vero imas najubavo telesko. Vo petok obicno dobivaat svezo i ti sece mali parcinja kolku sakas. Jas obicno kupivam okolu 300gr gi seckam i gi mrznam. Kolku se vari sto znam ke procenis sama, jas ne gi ni meram gramaza onaka od oko nekoe parcence kolku sto mislam deka e dovolno za bebce

3. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.140
    Допаѓања:
    2.722
    Пченка беше од 5+ ? или 6+

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.483
    6+

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    707
    Мамички,
    јас го најдов лекот за запек кај синко - амарант :). Откако почнавме со дохрана, синко какаше на 12 - 14 дена :o. Дента кога ќе дадам амарант до вечерта евентуално утредента, синко кака и тоа по 2-3 пелени... ете пробајте и вака, можеби ќе и помогне на уште некоја мајка ;)

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lisa_Maja

Lisa_Maja Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2014
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    384
    Мојата малечка е 4м+1недела,од денес почнав да и давам цврста храна,инаку ја дојам.Сакам до 6 месеци се да проба што е препорачливо за до тогаш,за да можам да го намалувам доењето што повеќе.Треба да тргнам на работа кога она ќе ми е 7ипол месеци па оставам простор да се навикне без доење.Денес и дадов кашичка од ориз,и добро ја прифати,па не знам дали само еднаш дневно или по неколку пати.Здравје задутре сакам морков да и дадам.
    барем додека можам ќе и ги правам дома,и онака тоа ми е обврската,па после ќе видиме како ќе иде работата.
    Мами што веќе ги одбивате бебињата од доење како ви иде?Мислам дека тоа ќе ми е најголемиот проблем

7. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.265
    Допаѓања:
    46.286
    Нема потреба да ја одбиваш, ќе цица пред да одиш на работа и кога ќе се вратиш. Многу мајки што тргнале на работа ова го применуваат.

На Lisa_Maja, Girl-Rabbit и joy1 им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.483
    Sega na 4 meseci kasha se dava samo ednas dnevno.Dzabe brzas i go forsiras bebeto samo prob mozes da napravis
    A na 4 meseci bas i nema nekoj izbor na produkti.Site bebinja se priviknuvaat bez cicanje dur e majkata na rabota ne beri gajle
    Od mojata mislam pogolema cicacka nema i nemase a dodeka sum na rab ic ne barala cicanje.Nitu placela

На Lisa_Maja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    зашто да ја одбиеш? колку саати си на работа? види во закон, доилките имаат право првите месеци до 1година 1 саат пауза за доење, доколку ти е блиску работата. Ако не пробај одмолзување, а навечер да си цица, па и остатокот од денот да си цица... млекото е основно првиве месеци и џабе ти ке и даваш каша повеќе пати во денот, на бебето млеко му треба додека е толку мало. После 6м и житарки ќе се воведат и друго ке биде.. нека цица ете чим на 7м одиш на работа, нека си цица убаво до тогаш :)

На Lisa_Maja, joy1 и Girl-Rabbit им се допаѓа ова.
  10. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Ме интересира како изгледа дневно мени на 8+ бебе кое сеуште цица а мајката оди на работа. Каков ви е распоредот на оброци?

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.483
    Jas bidejki do 2 rabotam vo toj period imase samo 2 obroka
    Dorucek ovosje so zitarki
    Rucek meso so zelencuk
    Tret obrok vecera tek na polni 9 vovedov

На Sunshine_1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dollyy

Dollyy Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    24
    Majki koga voveduvate novi produkti po kolku dena davate da probuvaat bebushkite vasi i po koja kolicina? Pedijatarot me sovetuvase nov vkus 3 dena da se dava ama licno jas smetam deka nema potreba?????

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Три дена минимум, количински по неколку лажички, по можност чист да биде, да не е една овошка/зеленчук мешана со други. Не секогаш се јавува реакција со првото давање на некој артикл, некогаш се потребни 72 часа да се покаже нешто, т.е да реагира имуниот систем. Има рани и доцни алергиски реакции, па затоа се три дена во прашање. Во право е педијатарот, послушај го.

На Dollyy, joy1 и Sunshine_1979 им се допаѓа ова.
  14. Dioora

Dioora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    311
    А кога воведовте втор оброк? Ние сме 5 месеци, а воведовме кашички од 4. Веќе еден месец имаме еден оброк па се прашувам дали е ок да воведеме и втор?

15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.483
    Jas so prv obrok pocnav na 4 meseci i 20 dena
    So vtor na polni 7
    So tret na 9

Nemozes na sekoi mesec dena obrok plus da voveduvas
    Na 5 meseci 2 obroka se mn so ogled na toa sto se preporacuva doenje do 6 meseci pa tek togas bebeto e spremno za cvrsta hrana

На azelea, LaDyDoLl и danichap им се допаѓа ова.
  16. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    prv obrok na 5 i pol meseci oti sme na doenje, vsusnost se izmolzuvam pa i davam od sise,prvo so vkusovi probuvanje edenbprodukt tri dena i da ne i voveduvas poveke od 6 produkti toj mesec ,jas pocnav so jabolko, banana krusa,morkov, tikvicka i kompir dodeka napraviveme 6 meseci gi probavme aite pa pocnavme da mesame, mislam uste e mala i za voveduvanje vtor obrok posle 7 meseci

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  17. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    8.378
    Majки може ли манго кај 6 и пол месечно бебе? И ако може, дали треба да го подинстам на пареа или се дава живо.И со што во комбинација.
    Денеска купив едно многу убаво статсано,жал ми е сама да го изедам-ако може и на бебето да дадам да доручкува:)

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Мислaм декa мoже, кoлку штo знaм 6+ е, и немa пoтребa дa гo вaриш. Нaјбитнo е дa е убaвo сoзреaнo и мекo.

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Od 5m probuvanje na vkusovi, nekolku lazicki. Od 6m cel obrok, sabajle ovosna kasa. Od 7m ovosna sabajle, zelencukova za rucek i na 9m vovedov i vecera :) Nekako kako da si izbrzala... Rano e za vtor obrok mislam...

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mama Maja

Mama Maja Активен член

Се зачлени на:
    12 мај 2016
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    429
    Idei kako da go kombiniram teleskoto meso? Osven zelencuk dali mozi da stavam i zitarici na primer proso,kinoa ili amarant? 7+ e bebeto.