Mami kako se pocnuva so hranenje Od prilika procitav so moze od zelencuk I ovosje I deka treba po nekoe lazice samo Ama neznam kako se zgolemvit kolicinata I dali treba prvo da pie mleko pa posle probvenje ili kako ???
Абе некако бебето како самошто да ти се роди, сега за хранење прашуваш. Или јас сум се збунила нешто?! Инаку даваш наутро да речеме јаболче 2-3лажичиња да проба, потоа нудиш млеко стандард. Утре пак исто. Третиот ден нудиш малку повеќе кашичка, па преминувате на нова намирница и повторувате. Потоа ги мешаш веќе пробаните и така.
4 meseci mi e bebka I samo so ad sme zato sakam za edno 10 dena da pocnime so probuvanje I uste nesto planiram da si zeam blender I da pram sama Ili e podobro so gotovi kasicki
@Lattina Риба купувам од рибарница каде што сум стална муштерика, во петок е секогаш свежа рибата. Јас почнав со бела пастрмка.
Го имаме сличен проблем. Етен со мака се как. Денес купив утре и правам. Има 5 и пол месеци,можи да се дава?
Мно Многу е поледно со купечки, ама јас мислам домашни се подобри, ке останиш во кујна повеке време и си поограниченс за излегување но тоа е, ние сме на АД од 4 и пол месеци почнавме со пробување на овошни вкусови од 5 месеци зеленчук.
@new mammy почекај до полни 6 за амарантот. Уствари сите житарки се 6+. Сега за сега давај слива, јади и ти сливи и пиј компот од слива. И обавезно масажа на меше после капење, со кружни движења во насока на стрелки на часовник. Ама доле на мешето, ептен ниско... не горе кај папокот. Нас тоа ни помагаше многу кога синко се уште не јадеше кашички Туку мајки, синко за некој ден полни 8 месеци. Најдов домашно козјо млеко (проверено) и планирам да му поткиселувам сама на синко. Исто така сакам и домашен кефир да правам и домашна несолена урда од козјо млеко. Во ред ли е да давам козјо на таа возраст, или да барам домашно кравјо???
Na AD sme taka da ostanuva toa sto ke i go dadam bea da jade. Ovosje ne saka da navidi ni sokce ni kasice. Ama zatoa kompirce,brokula morkov i tikvica omileni jadenja. Toa e se sto i davam sega za sega. Probavme so oris( od hipp javi malo crvenilo, a domasno naoraven ne go bendisva) pa denovive pak ke probame oris, dodeka da stignime 6 meseci za ostanati jadenja da vovedime
Po se ona sto go citam po net i sto kazuvaat pedijatrite mleko kravjo do godinata ne( osven jogurt, pavlaka)megutoa ako si vo moznost da najdis kozjo mnogu e podobro e kozjo mleko,kefirce,kiselo mleko
@new mammy пробај во зеленчукот кој го јаде да додадеш една слива, ваљда нема да сети . Инаку ви преостануваат масажи на меше, а верувам дека ќе ви помогне. Инаку да, кравјо млеко не се дава пред навршена годинка... ама кисело млеко, јогурт, кефир од кравјо млеко може .
Јас на 5 месеци воведов 2 одброк по препорака на Педијатар, ако сака бебе да ручка слободно дади си и 2 оброк. Нас ни препорачаа дека синко беше буцкаст и моравме да почнеме со 2 оброк од 5 месеци. На 7 ипол планирам да воведам и 3 оброк здравје боже. Сега сабајле давам Овошна кашичка, а за Ручек Зеленчукова...и секој втор ден во зеленчуковата додавам Мевце
Јас од полни 6м ставам по неколку зрна Морска Сол @Sweetheart87 читам многу често се пишува дека кравјо (тетрапак) млеко не се дава пред 1 година...... зашто? (извини глупаво прашање ама незнам ) Мене синко до 5 месеци ми беше на мајчино млеко, ама наеднаш ми секна млекото и сега е веќе 1ипол месец на АД ... сите ме советуваат да му давам тетрапак, а јас читам дека не се дава и некако шубе ми е.....барем до 1 година вака да тераме со АД
Majki da ve prasam so kiselo mleko,pavlaka od koga se pocnuva? Pedijatarot mi rece posle 8(ili 9mesec) ako dobro ja razbrav? Zolcka od jajce i spanak?! Da znam od koga da pocnam so toa. I ako ne vi e tesko da mi pisete palenta kako prigotvuvate?