На 7 месеци дадов кисело млеко, а на 8 месеци павлака. Спанаќот е 6+ Жолчка дадов на 8 месеци. Прво 1/8, па 1/4, па 1/2 и на крај цела. Два пати неделно. Палентата варам во 200 мл. вода две до три супени лажици палента. Варам и мешам постојано се додека не ја постигнам густината која што ја сакам. Палентата е 6+ и најчесто ја комбинирав со кисело млеко, жолчка кога воведов и после година со цело јајце. На почетокот му ја давав на син ми и во комбинација со јаболко.
Спанаќ јас дадов на 6 месеци.... исто и Јогуртче имам ставено во кашичка. А палентата вака, да зоврие водата ја ставаш палентата и непрекинато мешаш додека смесата не се згусне (на тивоко ринглата уклучена) Отприлика на филџанче вода, ставам една супена лажица палента.
Јас од кашичките зачував неколку и во нив ставам. Нормално е дека ги измиваш нели предходно и нема зашто да се плашиш од било каква нечистотија. За замрзнување на месо ти е?
Ovaa nasava doktorka drug raspored za hranata imaspanak mi imase kazano i porano od 6mesec,a sea pa so kiseloto mleko vika pokasno.koga ja prasav za tie zitarki (kinoa ,amarant) vika ne rano e za tie,tie kaj 1god.ke gi davas.a zolcka rece mislam na 6+. Nie za 10dena polnime 6 pa ke dadam spanak i palenta,padrugoto malku pokasno
Јас Амарант и Просо на 5 месеци воведов.... баш кога бевме на вакцина кажав дека веќе ги давам и ми рекоа дека нема никаков проблем баш убаво што сме ги вовеле во исхраната. За жолчка мислам дека ти е рано сега... Ама Јогурт можеш да ставаш во некој кашички ете чисто колку за вкус
Може ли некој да ми објасни зашто Кравјо-тетрапак Млеко не се дава под 1 година??? Извинете на глупавово прашање ама стварно незнам
Затоа што е тешко сварливо за бебешкото стомаче. Содржи премногу протеини, нема нутритивни вредности за бебето, има премногу минерали, нема железо... И зато што бебето не е теле
Кравјо тетрапак дадов прв пат на 14 месеци, добро го поднесе. Хималајска сол започнав да давам по малку од околу година, кога почна да јаде од нашиот ручек, па ние во чиниите накнадно по потреба дотуравме зачини.
@MaLeCkO :) tetrapak do 1god. ne,za da ne pojavi alergii mi rece mene doktorkata. Jas so uste 1 prasanje moze i smesno-pilesko meso koga ke davam jas sakam domasno da najdam i svekrva mi mi nudi domasen petel(a jas znam od petel e potegavo mesoto) i sakav od kokoska.e sea aj prosvetlete me -moze od petle ili podobro kokoska?!
Spanak se dava pokasno bidejki ispusta nitrati koi gi opteretuvaat bebeskite bubrezi.Se vari sekogas vo posebna voda i taa voda obavezno se frla. Spanak i mlecen proizvod ne e dobra kombinacija za krvta. a sto brzate na 6 meseci da dadete se i sesto?Ne se plasite od burna reakcija na organizamot?
Mene pedijatarot mi vika da i davam oti mn.malku pie mleko(a samo na ad e ).i slabo napreduva so kilaza ,na 6meseci e 5.700. A seto ova sto go prasam mi go sovetuva pedijatarot da / ne davam.
Штом е домашно, секако е потегаво без разлика дали е петел или кокошка и има поспецифичен мирис. Нека ти дадат помладо петле/коковче, не некое старо. Сака подолго варење, ама ќе си го издробиш ситно кога ќе дојде време за месо. А со 6 месеци само водата во која се варело месото ќе ја даваш, после може и месо. Инаку, се обратно ти кажал педијатарот, за спанаќ е рано на 6+ исто и за жолчка, а кисело млеко може. Павлака јас дури после две години првпат дадов, а тетрапак не давам, поточно, млеко скоро и да не давам, многу ретко.
Pa site pogore sto gi navedov(osven osnovnite kompir,tikvica....) sega spanak i meso ,palenta da i davam. Jas posle pregled kaj nea pa ve preprasuvam vas oti ona mi kazuva ednoa jas citam drugo davate vie
Znaes obicno i doenje se preporacuva do polni 6 meseci bidejki do togas velat bebeskiot organizam i ne e spremen za drug vid na hrana. Meso zolcka e proteinska hrana zatoa i pokasno se dava.Meso od polni 7 zolcka od 8 i toa so zolckata se ide mn mn vnimatelno zaradi bojaznost od alergii. No ti pravi kako mislis deka e najdobro za tvoeto dete.Duri i da naprednuva slabo na 5-6 meseci kolku obroka mislis mozes da vovedes?Ili kolku kapacitet ima edno 5 mesecno bebe da izede za da kaci na kilaza po voveduvanje cvrsta hrana? Neznam dali razbiras sto sakam da kazam A ima lekari i lekari neli? Ako smetas deka samiot lekar ne ti dava soodvetni soveti pobaraj mislenje od vtor lekar pa napravi sporedba.
Значи стварно сите различно кажуваат. Мене ми рекоа од полни 6м да давам месо (телешко, пилешко, мисиркино или зајачко) Спанаќ еднаш неделно... Риба не ми текнува од кога ми кажа... А овде читам ова несмее она несмее хммм...