Spored ona sto go slusam od pedijatrite mleko kravjo ne se dava do godina zaradi toa sto imalo nekii enzimi koi ne mozi da gi obraboti bebeskoto mese. Inaku i AD e kravjo no e adaptirano da bide priblizno kako majcinoto. Ona sto ne e potrebno e odzemeno a dodadeni se vitamini slicno kako majcinoto. Site drugi prerabotki od kravjo mleko kako jogurt pavlaka sirenje ne e problem da se davaat. Inaku na telma televizija sekoj den vo 12 :00 ima emisija za bebinja so vrvni pedijatri objasnuvaat mn raboti
Mozebi prasanjeto ne e za tuka ama neznam kade da go postavam. Dali imate recept za domasen sok ama bez seker? Sakam da probam da napravam za bebevo od ovosjeto sto go jadi. 7+ e. Fala Vi majki
stavi vo sokovnik ovosje(ona koe e soodvetno za negova vozrast) ,razredi go so malce voda i neka pie nema sekeri ic
A sok koj mozi da go stavam vo sisenca kako zimnica? Praski nema da ima pa mislam od ovosjeto sto go ima sega da mu napravam za vzima. Dosega ne sum dala svezo ovosje. Dali da go obaram malku ili da pocnam veke so svezo?
Мојата вчера наполни 7, јас ѝ давам скоро се од овошје свежо, понекогаш само варам јаболка за да добијам помазна каша оти ако не е совршено изблендирано ми плука! Сок правев од модри сливи но во посебно тенџере - нешто како дестилатор (како казан за ракија) добив многу убав чист сок ама цуца не го пие...ваљда зимово ќе ни се најде!
Ако сакаш за зима, замрзни си свежо овошје, па ќе си вадиш по потреба. Инаку, давај свежо овошје слободно, јас никогаш не сум го варела, секогаш свежо сум давала.
Veke imam zamrznato ovosje ama vkusot ne e bas naj naj. Ajde ke probam pa mozebi ke go pie. A suvo ovosje od koga pocnavte da davate?
Malata napolni 1g pred 1nedela. Trebs da pocnam so belka. Odese gore dolu kako so zolckata neli? Osminka pa cetvrtinka... na kolku dena odese. Zaboraviv veke se . Nekako sakam da pocnam jad koga sum doma a ne so zenava pa planiram vikendov da i dadam
1/8 белка 2 пати во неделата (со 3 дена пауза помеѓу нив) потоа наредната недела продолжуваш исто со 1/4,па 1/2 и на крај цела. Туку мајки, вчера синко за прв пат проба ноќна кашичка со јаболко (без глутен) на Хип и тоа само 2-3 лажички. Денеска гледам цел е со црвенило на лице, врат, грбче, малку на нозе и меше . На кашата пишува дек е со АД млеко, можно ли е да е реакција на тоа? Инаку вчера исто баба му му дала сокче од јаболко на Хип ама разредено во однос 1:2 како што пишува на декларацијата. Досега немал реакција на јаболко, па не знам сега дали е од млечната каша или од сокчето од јаболко ? Да чекам да се повлече само или да третирам некако?
Poveke sansi ims ds e od kasata ne od sokceto. Mene ne mi se slucilo ama imalo dosta komentari tuka za reakcija od tie kasicki. P.s. fala za objasnuvanjetoza belkata
A sigurna si deka e bezglutenska? So sto zitarica e, da ne e od zitaricata? Ne e sig od jabolko i AD mleko...
@M&M и јас повеќе се сомневам во кашичката @mariz безглутенска е (барем така пишува) тоа е онаа млечна кашичка со јаболко и оризово брашно. @Joy таа каша е, во кутија со вода што се раствара. Не знам сега дали да чекам да се повлече само од себе или да го носам синко утре на лекар?
Zasto jas ne sum sretnala nokjna bezglutenska... Moze ne sum ja nacekala taa togas... Edit: kasa vo stakleno ili instant za so voda?
Lele ne davaj od tie, osobeno ne Hipp. Sin mi povrakjase od niv kako fontana i povrakjanicata mu mirisase mnogu loso, strasna kiselina mu pravea. Vekje ako zimas takvi poubavo na Humana...