Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    707
    Како за беља му купив, викам ај да проба :( да знаев ич немаше да му купам таква. На Хип во тегличка има пробано неколку и затоа се излажав за оваа... Инаку домашни кашички си јаде

@mariz бидна веќе, ама памет за друг пат :doh:

2. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    И Магде доби црвени флеки кога и дадов од ХИП ноќната за 4+ (таа што ја опишува @Sweetheart87 ), на неа и се повлекоа за саат-два флеките. Пробав 3 пати со размак од 3-4 дена, секогаш и се правеше црвенило каде што ја допирала кашичката околу устето и прекинав, ја фрлив.
    Сега и давам од Фрутек - ад со пченка и ориз и убаво ја поднесува.
    @mariz , a која е безглутенска од Хумана, може ли слика, јас не сум ја приметила низ маркетите.

3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.017
    Mnogu retko ima Humana takvi kasi niz marketi, mislam Zegin bese najsnabden so Humana so kup vrsti (ama ne sum 100% sig deka ima bezglutenska)... Bidejki jas ne davav takvi instant kasi koga bese pomal, kasno vovedov vecera jas, a ruckase i doruckuvase svezo napraveni kasi. Odamna ne sum kupila, porasna deckovo moj :D

На Sunshine_1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.036
    Допаѓања:
    154.248
    Jas na golemiot mu davav dosta od tie i generalno hipp proizvodi on gi sakase ama ne projavi reakcija. Malava ne mi gi sakase ic ni hipp ni na nestle tie vo kutija no nemala reakcuja isto. Za nea pocnav da si kupuvam zitarki od prodavnica za zdr.hrana tamu migi melat i i gi dodavam vo ovosje ili si gi jade so jogurt k.mleko. taka da ne moras voopsto da baras vo kutija instant kasicki moze da pribas i vaka.

5. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Син ми јави реакција од таквата каша на Хип. Секаде каде беше допрен на кожата се појавија пликчиња, а потоа исповрати. За саат време веќе ништо немаше, ама уште еднаш не дадов. Верувам дека реакцијата е на АД млекото, бидејќи тој (сега е веќе 18 месеци) има скоро се пробано и на ништо нема пројавено алергиска реакција. Каши од тегличка на Хип јаде секакви и нема проблем. Имам дадено и каши од кутија (Нестле, Лино, Холле), ама од тие што не содржат АД и супер си е.

На Sweetheart87 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Mami od koga moze da se dade sokce od kapinki. I dali moze kogake pocnime so probuvanje na vkusovi da bide kompotce vareno sokceto da go pie a ovosjeto kako kasicka da se blendira?

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.074
    Допаѓања:
    328.552
    Kapina e alergen
    Jas dadov na godinka

На referentka и S.Snezana им се допаѓа ова.
  8. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    @S.Snezana
    Капина, Малина јас дадов на 6+
    супер си ги јаде, без никаква реакција (со оривче му ги дадов) , свежи во блендер заедно со оризот, па потоа на цедалка да искочи само кашата, а семките да останат дека имаше премногу.
    @Smizzy душо и ние не сме телиња па пиеме кравјо млеко, а железо нема ни во нашето мајчино млеко ( затоа голем број на бебиња се анемични додека не почнат со дохрана) :)

На S.Snezana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Kapini, malini, borovinki 12+
    Mozes sokceto od kompot da go davas slobodno. Jas na kerka mi i varev krusa i mnogu ja sakase, dodeka kupenoto sokce od krusa voopsto ne go ni probuvase.

На S.Snezana и joy1 им се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.074
    Допаѓања:
    328.552
    Ti stvarno ne vnimavas koi produkti kako mu gi voveduvas na deteto

Taa anemija kaj bebeto e fizioloska i ja imaat site bebinja do 3-4 meseci

Jas kravjo ne pijam
    Nitu decata moi
    Vnatresnata alumuniumska folija na tetrapakot e kancerogena
    Za ostanato za mlekoto ti pisaa vekje

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  11. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Da se nadovrzam na tebe @joy1
    Jas ne gledam potreba od tolku brzanje da se vovede bukvalno se. Zosto?Zosto zeludnikot na bebeto da se opteretuva tolku, bez bilo kakva potreba. Tek e pocetok na dohrana.
    Ima vreme, zdravje boze se ke jadat decata eden den.
    Kravjoto mleko samo sto ke go vidam vo lokalnive prodavnici kako stoi vo neadekvatni uslovi , pakuvanjeto podueno od toplo i sega ti zamisli kolku e toa zdravo za konzumiranje.
    Jas od skoro pocnav da i davam na kerka mi, no ne znam do kogo ke prodolzam. Isto i jas mleko ne pijam.

На kalinaka, slobodka и joy1 им се допаѓа ова.
  12. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    707
    @M&M јас веќе му имам воведено на синко житарки и си ги јаде. Имам дадено просо, киноа, амарант и омилената ни палента :). Ама ете си реков ај да проба ваква... да знаев да не му купувам воопшто :(.

@darcy синко е нафрлан на лице, врат, грб и стомак :(. Еве втор ден по ред, не исчезнува црвенилото ;(. Инаку и јас се сомневам на АД млекото во кашичката. Само ми е страв понатаму да не ми јави алергија на млечни производи поради ова :(.

Вчера беше кенкав цел ден, а ноќеска се искака зелено и дури тогаш мислам се смири.

13. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    И јас после настанот многу се плашев да не има проблем со млечните производи, ама една форумка со слично искуство ме смири. И навистина, од ништо млечно нема реакција. Од година дена и кравјо пие и исто нема гајле.

На Sweetheart87 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.718
    Допаѓања:
    38.209
    Majki,da prasam...
    24+ sme,ajvar? Znaci zboruvam za domasno napraven,so domasni piperki,bez nikakvi drugi dodatoci. Sinko denes proba za prv pat i bese vooduseven.
    I da,domat moze da jade so sekoj obrok. Jade sekoj den. Se mislam da ne e mnogu?

15. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    707
    Уф, дај Боже и кај синко да нема реакција од млечни производи. А таман се спремав од полни 8 да му дадам кисело млекце да проба.
    Инаку еве колку е нафрлан синко, од само 2-3 лажички ;(... ова му е на грбчето :(
    IMG_20160901_220813.jpg

16. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.214
    Допаѓања:
    10.130
    @Sunshine_1979 јас и давав безглутенска кашичка од хељда со ад на хумана и убаво ја прифати, сега е голема за и повеќе сака јогурт или кисело млеко за вечера со житарици

На Sunshine_1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Гревче :( Мислам дека нема да имаш проблем со киселото млеко, ама сепак чекај прво да му се исчисти алергијата и после внимателно (пробај со домашно зафатено кисело млеко).
    Доктор го виде?

18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.017
    Bevte na pedijatar? Odete neka mu dade sirup za alergii, ako pomine da bledee za 15-20min (tamu kje cekate), znaci e alergija... Sinko taka od nesto se nafrla, go odnesov mu dade sirup, do nareden den nemase ni tocka...

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.171
    Досега нема ништо млечно пробано? Не знам колкаво е, затоа прашувам. Претпоставувам го доиш, ти пиеш млеко, јогурт, јадеш други млечни производи? Дали имало некоја реакција, посебно ако си пиела млеко?
    Мислам дека се мали шансите да ти е алергичен на млеко, ама не пробувај уште, нека се повлече ова сосема, па после некое време пробај со кисело млеко или јогурт. Павлака не давај барем до година.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    707
    @darcy @mariz @Annath фала ви мајки :*
    Сеуште не го однесов на педијатар, верувам дека само по себе ќе помине. Ама ако во текот на денов не почне да се намалува ќе го носам веднаш.
    Инаку синко за некој ден полни 8 месеци, досега ништо млечно му немам дадено. А јас постојано јадев и јадам млечни производи, уште од првиот ден кога си дојдовме од болница и досега немал ваква реакција. Скоро и да сум сигурна дека е од АД млекото во кашичката... не знам, ум во глава немам :(.