Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Лелее па зар е можно од ноќната каша на Хип керка ми исфрли големи меури на рачето =(
    Јас цело време си мислам дека ја каснало нешто , добро е што таа и без тоа не изеде многу од нејзе (facepalm)

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.170
    Од ад млекото е, тоа скоро сигурно. Ако е оваа каша
    од млекото е. Кај секое второ дете има реакција, барем таков впечаток добив од жалбите на мајките по фб, и тоа уште синко кога беше бебе. Не ја давав оваа, јас давав на Нестле, оти се без ад млеко. Ама кратко давав.

Штом не пројавил малиот досега алергиска реакција кога ти си јадела млечни производи, не би требало ни допрва, ама сепак кога ќе даваш првпат биди претпазлива. Ако може да биде проверено домашно е најубаво, ако не, гледај од купечкиве да е најдоброто (јас не би давала ништо од Бт млекара, можеби од Здравје Радово или Бучен Козјак, други не идат предвид). Колку за инфо, кај син ми на три години се јави реакција од Суташ киселото млеко (првпат проба тогаш од тоа млеко), а дотогаш немал проблеми, се дави во јогурт и сирење. Затоа постои можност да реагира на конзервансите што ги ставаат во млекото за да трае.

На Sweetheart87 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    @joy1 Стварно внимавам до одредена граница што да му давам, ама читајки ве вас сваќам зашто денешните деца се повеке склони на алергии и болести. Јас како ме растеле мене така си го растам детето (нормално се во граници на нормалата) А за млекото прашав чисто, зашто планирам на 1 година да почнам да му давам тетрапак здравје боже, пред да тргне во градинка.
    За малини капини нормално е дека ќе дадам сезонско овошје зашто да не проба? RR-MK_KALENDAR_NA_ISHRANA.jpg еве тука пишува дека се од 7 месеци. Јас еден месец сум подранила големо чудо. Месо му дадов на 6 исто, прашав педијатар ми кажа може 3 до 5 пати во неделата. И после се чудите децата ви се нафрлале алергии ова она, тоа се од што ги праите со сила свилени :) Не ме сваќај погрешно не е со лоша намера кажано.
    И секако се што давам е во предходна консултација со педијатар ништо не сум дала без да прашам дали смее :) Поздрав и убав ден!

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.507
    Moeto nikogas ne se nafrlilo od nisto .Ima 2 god i seuste vnimavam sto davam.Ako tabelata si ja nasla na net neznaci deka e ispravna.
    Ako momentalno nema prob neznaci deka vo idnina isto ke nema.

Skoro imav pacient .11 godisno dete koe so godini unazad e so kaslici i rastecen nos.Neli nisto ne mu e nastinki,nema imunitet bla bla.

Mu pravevme alergo test kade izleze deka e alergicen celo vreme na zeleno jabolko.
    Da na ona koe se voveduva prvenstveno.Na nikoj ne mu teknalo deka celo vreme deteto se razboluva od alergen.

Si dobi terapija soodvetna.Koga dojde na kontrola bese vo mn podobrena sostojba.

Znaes najmal prob e crvenilo ili nos tecenje.Ako otecat vnatresnit organi a ne stignes navreme na bolnica moze fatalen ishod da ima.
    Ete zatoa se voveduva pretpazlivo a ne oti decata gi cuvame svileni

I prestanete babite kako izgovor da gi koristite.Drugi vreminja bile
    Kapina i malina imaat sitni vlAknenca .Tokmu oni se najopasni
    I nikako ne se soodvetni za 6 mesecno bebe .

На marince87, *цветче*, Girl-Rabbit и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    @joy1 Би сакала да те прашам што мислиш за воведување на лимон и портокал кај бебе од 8м ?
    Дали сеуште е рано ?

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.507
    Rano e
    Isto na polna godinka
    Kiva,med,belka,jatkasti proizvodi ,jagoda ne se davaat pred godina

Ima vreme SE ke im vovedete ne se sekirajte
    Ama ne brzajte,neznaete od sto moze prob da izleze

На Tinushka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.170

Алергија може да се јави било кога во текот на животот, дури и на старост.. Имуниот систем знае да биде темпирана бомба, и да реагира кога најмалку очекуваш. Затоа не се брза со се и сешто. И мојов досега фала Богу не пројавил алергија, ама не значи дека понатаму нема. Кај мало бебе што тукушто почнува со дохрана може да направиш страшни компликации ако брзаш со воведување на намирници кои не се соодветни за неговата возраст. Затоа подобро е да не брзаш, ама ти ако си решила да даваш, слободно. И откако ќе направи детето година ќе има капини и малини.

На MaLeCkO :), Sweetheart87 и joy1 им се допаѓа ова.
  8. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    707
    @Annath еве оваа кашичка е
    IMG_20160902_105709.jpg
    Инаку сакам да воведам првин домашно козјо кисело млеко, а потоа здравје и несолена домашна козја урда. Ептен ако не ги сака ќе дадам к. млеко на Бучен козјак или Здравје Радово.
    Ти благодарам многу :*

9. Angel.Heart

Angel.Heart Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    Мајки мене педијатарот ми кажа да му давам на синко 4 оброка дневно, има 11 месеци. Јас до сега му давав 3, сабајле овошје или само овошје или со просо, киноа, гриз, овесни снегулки, попладне зеленчук со месо или жолчка или само зеленчук и за вечера палента, домашна урда, к.млеко, јогурт и понекогаш од ноќните каши на хип. Е сега што да му дадам како 4 оброк и кое време најдобро би било, дали помеѓу доручекот и ручекот или меѓу ручекот и вечерата, и дали смеам да му давам од

10. MaLeCkO :)

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    @joy1 во ред не викам дека не си во право, сепак гледам по стука ти е (незнаев дека си медицинско лице)
    ама јас не изобилувам од давање погрешни продукти несоодветни за возраста.
    Туку да те прашам, пред некој ден гледав на Телма... кажаа тамо дека исто било мн здраво да се дава Зајачко месо.... ама не сватив од кога? Во можност сум да дадам домашно зајачко па ако си запознаена да знам од кога смеам?
    И веќе кога сме кај Малини и Капини според тебе од кога смее?
    Јас до сега имам воведено: Јаболко, Круша, Слива, Банана, Праска, Кајсија, Морков, Тиква, Тиквица, Компир, Брокула, Пашканат, Просо, Амарант, Телешко, Мисиркино ( во мисиркиното дека беше купечка каша имаше пченка) капнувам и маслиново или кокосово во некој кашички.....а има пробано Спанаќ,Граѓшак, Малина и Капина. - што од ова да прекинам според тебе?

11. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.265
    Допаѓања:
    46.288
    Премногу премногу намирмици за 6 месечно бебе (ако не се лажам мислам дека 6+ беше малото).
    За другото Џои ќе ти одговори, покомпетентна е.

На new mammy му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MaLeCkO :)

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    Да 6+ ама веќе скоро 2 месеци ручка. Плус на 5 месеци ни воведоа 2 оброк, така ни кажа матичната, сабајле Овошје на Ручек зеленчук....

13. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.265
    Допаѓања:
    46.288
    И тоа е премногу според мене на 5 месеци два оброка и не се согласувам воопшто со матичната. Ама ок, ти си му мајка ти си знаеш најдобро како треба за твоето бебе/дете.

На MaLeCkO :) му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    nie sme devet i pol.mesec i tie sto gi nabroja toa jade, za sesr mesecno nebe grasok,spanakja, a treba blitva ona e polesna svarlia,meso vovedov posle sedum i toa na pocetokot samo vodickata i ja davav, od osum i pol zolcka ,mali ste i plus kapini i maloni se alergeni mislam posle godina sto ima prasuvaj ;)

На MaLeCkO :) му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MaLeCkO :)

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    Фала ќе прашувам :) да за малини и капини знам дека е рано дадов само два пати и доста е за сега, ќе си замрзнам за зимоска кога ќе е поголем. Грашак му немам јас приготвено, туку го има пробано во едни кашички на Јувитана што се од мешан зеленчук.... А за жолчка знам дека е рано, не сум дала сеуште. Кога ќе дојде време ќе прашам како да ја дадам :)

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.170
    Не сум @joy1 ама ако малото има 6-7 месеци, ова се веќе премногу продукти, кога успеа да ги воведеш? Инаку зајачкото месо може да се дава од сам старт, навистина е убаво, не е мрсно, а лесно се вари.

Прерано си дала месо ако си почнала пред 6 месеци и си избрзала со малините и капините (после година се даваат) и спанаќот, па и грашокот. Другите ти се ок, ама премногу се за 6месечно бебе. И два месеци се премалку за да се проба сето ова. Секоја нова намирница треба најмалку три дена да се тестира, т.е да се дава чиста, немешана со другите.
    Од друга страна, не е препорачливо толку рано втор оброк, тоа дури на 7 месеци се воведува. Педијатарот изгледа ти е стара школа.

На MaLeCkO :) и joy1 им се допаѓа ова.
  17. MaLeCkO :)

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    Да постаро женче е педијатарот, ама ептен ми ја фалеа. Инаку 2 оброк ми кажа да му давам дека многу ми качуваше на килажа со цицање (2 кг месечно) и мораше на некој начин да намалиме :)
    Месо почнав на полни 6 месеци да давам исто по препорака од педијатар. За малините и капините готово веќе знам, нема да ги давам а и среќа само малку ги имам дадено :)
    Сеа на 6+ има 10кг ... ептен е буци...а вака со ручкањево нормално качува, сега на контрола меѓу 5 и 6 месеци качил скоро 1кг ..
    Зајачкото како се спрема? ( значи можам да му дадам да проба на 7 месеци ) ?

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.170
    Машала, првпат слушам бебе да качува кг откако ќе поминат првите три месеци, изгледа твоево и со цврста храна качува прилично. Мојот на година имаше 8 и пол кг, а рано почнав и јас со дохрана, макар што не брзав со намирниците.

Немам спремано зајачко, така што некој друг ќе ти каже рецепт ако е информиран. Веројатно може да го свариш месото, од водата супа да направиш со зеленчук што веќе си го вовела, плус просо. Строго домашно зајачко давај, месото од див зајак многу мириса.

19. MaLeCkO :)

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    е да многу качуваше, дури се плашевме да не има шеќер ;) пу пу фала богу нема....само има апетитче
    Сеа ќе се стабилизира со дохранава еве го почна по помалку да качува, се надевам ќе се нормализира и нема да е буцко.
    Зајачко имам домашно од кај да најдам затоа и прашав ...ќе најдам како се спрема :) сепак фала...

20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    А зошто да не :) Иако во ајварот нема ништо корисно ама па и нас ни е највкусен и редовно го имаме во зимница :)

За едно патлиџанче дневно мислам нема да има проблем.

На LaDyDoLl и Sweetheart87 им се допаѓа ова.