Jas nakaj 9, 10, 11 davav zelencukova ili ovosna, cicase kaj mene, pa zavisi kolku spiese sabajle, posle spienje cicase, a posle 2 casa kasicka... pa posle cel den cice se do 7m taka, na 7m pocnav sabajle ovosna, za rucek zelencukova
Daj druga namirnica Vovedi oriz ili modra sliva Mojata mnoguuu sakase slivi Mislam deka so sliva projade se drugo
Јаболкото го давам живо затоа што сварено не го сака...бананата ја сака ама ја одбегнувам поради тоа што тешко ја вари и од неа има повратено неколку пати...многу сака кајсија, круша, сливи...праска не сака да помириса па му ја мешам со нешто друго. Пробај со друго овошје, а можеш да пробаш и со зеленчук, можеби не е по благово . Мојот обожава компир, ориз, морков...забележав дека повеќе го сака зеленчукот...па и кога ќе видиш сите овошни каши имаат вкус на мармалад
Jas pocnav so kasicki pred edna nedela, veke na tretiod den so jabolko mi ja izede cela kasa, ednl vareno jabolko I ne sakase da cica dva saata posle toa. Neznam dali napraviv greska sto mu dadov kolku saka, ne sakajki mu zameniv obrok
Колку месеци е? Во принцип секое дете е приказна за себе. Некои се полакоми, си лапкаат од старт, други им треба подолго. Набјуудувај рекации на мешето паралелно со реакциите за алергии.
Бататот веќе го има ли по маркетите? Поминавме потежок рота вирус и уште сме на диета. Веќе една недела сме надвор од болница а уште давам само ориз, компир, јаболко, банана, тиква и морков, многу малку пилешко и домашно свежо сирење од варено млеко. Некое искуство што друго да додавам?
Доколку не му предизвикува мака со мешето давај веќе испробани вкусови. Сега кога ќе започнеш со воведување на нови продукти внимателно и запазувај правила за нивно воведување.
Не, го нема никаде. Јас се убив од барање да купам, ми рекоа дури на пролет. Сезонски бил. Нестигнав ни дури како вкус да и го дадам. Ќе одтане за пролет да го проба првпат.
Batat kupiv sabajle od tus.E sega me Interesira posto prv pat ke dadam samo od nego,ili malku da mu stavam vo veke isprobana kasicka pr.sliva so krusa I malku batat
Jas ili gresno sum razbrala ili sum smeski nevidenivarev palenta denes i kako so procitav vo 100ml.voda koja vrie da dodadam 1 lazica palenta.i nesakase ni da se izmesa ni da stane gusta.a prvpat vo zivot varam palenta(ni pravam ni jadam). Aj ako moze pisete mi gresam ja nekade?! I kako treba pravilno.
Jas da objasnam na kratki, sekoja nedela probuvame po 2 produkti, imame probano jabolko, krusa, banana I sliva. Sega planiram ovaa nedela morkov I kompir. Tri denmu davam od noviot produkt po nekolku lazici ili samo toa ili so nesto veke probano. Sega prasanjetp mi e dali e tpa pravilno taka I dali za sekoj produkt nareden treba isto da pravam? I dali smeam primer sega da dadam kasa od sliva banana I jabolko kako cel obrok?
Правилно правиш. Можеш да дадеш цела каша од нешто што е веќе пробано (или пробани продукти со еден нов)
Со веќе воведени продукти прави се комбинации од неколку и давај му ја на бебушот цела каша, односно колку сака, по третпоставка нели дека и мешето добро ги прифатило продуктите а не само дека нема алергии. Кога воведуваш нов запази го правилото за по малку. Дали ќе го даваш одделно, односно пред/после веќе воведена каша, или на кашата со веќе воведените продукти ќе додаваш по малку од новиот е личен избор. Важно да не биде во исти сооднос со останатите продукти кои веќе му се познати на детето. Првиот пат малку, вториот повеќе...третиот веќе најнормално.
Bev kaj pedijatarot deneska I mi rece ovosna kasa ne zamenuva obrok, moze da davas malku na sabajle I malku porucek. Posle 6'meseci ke zamenime obrpk na rucek so zelencukova kasa... sega stvarno se razbrkav.. I kako ode toj proces? Prvo se zamemuva rucek, pa pojadok pa vecera? Togas sto se dava za pojadok???
zdravo majki, deneska napravivme 5 meseci, celovreme sme na ad mleko, od deneska i dadov prvpat zelencukova kasa ( a mesec dena ovosje i davav) napraviv kompir morkov grasak i malku ad mleko, pa izede cel fildzan ( a mozebi i poveke) mnogu i se bendisa. Znam deka netreba sega grasak da jadi, no so apetit go cekase lajceto sovet- dali da pocnam da i davam grasak sega ili da cekam do 7 meseci? iskustva?