Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Едно прашање, бебуш е пет месеци и две недели, само на доење и супер напредува. Се размислувам со полни шест да почнам со цврста храна. Ме интересира ваше мислење и искуство. Фала ви однапред.

2. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Прво треба да почнеш со пробување на вкусови, нема одма да може да јаде.
    И ние сме 5м па по препорака на педијатар почнавме со пробување бидејќи на 6м веќе нема да му е доволно само млекото. Моево гледам дека и сега е гладно само, цело време цица

3. Anna***

Anna*** Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    22
    И јас сакам да знам дали од 5ти или од 6ти може да се почне со цврста храна, читам некои од 5 некои од 6 му даваат. Нас педијатарот ни рече од полни 5 месеци

4. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Со петипол да почнеш за на шест да има барем еден оброк. Ама добро напредува, ќе тераме до шест па ќе почнеме со цврста храна.

5. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Бевме на педијатар и бидејќи моево е цело време гладно и не му достасува млеко ми рекоа да му давам кашички повеќе пати во ден. Е сега ние сме 5м и мислам дека е тоа многу но реално детево цело време ми е гладно. Има ли некој вљкво искуство?
    Значи јаболче, компирче, такви работи ми рече не кузнае што

6. Anna***

Anna*** Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    22
    Кога се почнува со воведување на храна задолжително е храната да се сварена на пареа или во вода... е сега се мислам бананата дали исто треба да се свари или свежа се дава? Малку чудно прашањето ама по мое мислам дека свежа треба..

7. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    Јас овошјето на пареа, а зеленчукот го варам. Банана само пасирам. Овошјето така како за почеток, понатака ќе си биде свежо.

На Anna*** му/ѝ се допаѓа ова.
  8. bella24

bella24 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    789
    Следна недела почнуваме со пробување на вкусови.може ли некоја мамичка да каже како и со што почнала колку дена давала и во вид на каша или сокчињ ги давала новите намирници. 1 во денот ли и во која количина. Дали веќе пробаниот вкус го воведила како оброк а следниот само за проба во останатиот дел од денот. Да речеме јаболко каша наутро а на пладне да проба слива/круша?

9. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Јас почнав со овошје, прво јаболко, па морков, банана, круша, модра слива, па потоа компир, оризови снегулки, па пченкарни снегулки. Брокула пробавме ама не сака да ја помириса, исто со цвекло и тиква.
    Секоја нова храна се дава на утро за да приметиш дали ќе даде алергиска реакција, прво неколку лажички, па другиот ден повеќе и така. Откако ќе воведеш нова храна неколку дена потоа можеш да ја мешаш со друга веќе воведена.
    Мој совет е да почнеш со зеленчук а не со овошје за да ти јади повеќе.
    Денес пробавме цејлонски цимет во оризови снегулки и брше воодушевен :inlove:

На bella24 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.084
    Допаѓања:
    328.621
    Na pladne nov produkt ne se dava

Pretpladne samo

11. Dioora

Dioora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    311
    Ние сме 6+ и почнати сме со кашички уште од 5 месеци. Малата пред една недела имаше некој вирус кој траеше 3 дена со температура. Фала богу помина, само сеуште несака да ми јаде ништо освен млеко. Џабе спремам, се утепав од фрлање. Една, две лажички со сила и нема шанси да отвори уста. Пробав еднаш, два пати поретка кашичката и со шише. Така само ја прима. А, страв ми е скроз да не се одвикне со лажичка. А баш фино си јадеше, по една цела кашичка на оброк. Совет?

12. Anna***

Anna*** Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    22
    Одкога ќе го проба новиот вкус, наредниот ден по колку му давате да јаде од кашата? Колку е доволно за него?

13. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Инфо сок од свежа калинка од кога се дава има ли некој?

14. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.265
    Допаѓања:
    46.290
    Јас колку што знам калинката е 12+

15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.018
    Па искрено додека се толку мали повеќе ке ги засити млеко, отколку каша од јаболко :) Еден оброк, насабајле.. е доволен на таа возраст, не се брзај. Давај му млеко на бебето или ако цица да цица :) Незнам како така заклучувате дека баш детето е цел ден гладно.. и мојов беше алчен, се тресеше за каша ама не го товав со јадење цело време, а искрено ако му давав цело време да јаде, ке јадеше од што беше лапач :) Плачот не значи секогаш мамо дај ми да јадам :)

На *Ѕвездичка* и Girl-Rabbit им се допаѓа ова.
  16. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Pretpladne ovosje, popladne zelencuk, kasa i plus vodata vo koja se vari ovosjeto preku den kako sokce da si go pie, Jas edna namirnica eden den posle mesav, obrok rano e da se vovedi, samo probuvanje vkusovi po 4-5-6 lazicki zavisi kolku ke saka nikako na sila :)

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.084
    Допаѓања:
    328.621
    Prviot mesec bar se dava samo ednas vo denot kasa ne dva pati
    Bez razlika ovosje e ili zelencuk

18. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Dobro nekogas ednas nekogas dva pati :) seuste toa ne ni e obrok, samo nekolku lazicki :)

19. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Ве молам за помош како да воведам оброк.
    Сега сме 7м, веќе еден месец пробуваме вкусови и на тоа и останавме. Заинтересирано лапка само неколку лажички и потоа затвора уста, вришти пишти, не сака да јаде, сака да цица... Вода не пие воопшто, од водата му се гади.
    И така, секој ден јас, направи каша, фрли ја...
    А за напредување си напредува супер, ама што правиме кога ќе почнам на работа???

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Probaj koga ne e vreme za obrok, na pr ako pie mleko na 3 saati daj kasicka pomegu, koga se gladni epten asocijacija im e mleko i samo mleko ;) ako ne pie cista voda davaj ja taa vo koja se vari ovosjeto, jas varam krusa, i jabolko proceduvam pie uziva :)

На *Ѕвездичка* и Cka им се допаѓа ова.