Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127
    За да цвеклото не ги изгуби витамините, се мие убаво и се вари со лушпа. Потоа се лупи и се додава колку сакате во кашичката. Малку подолго му треба ама вреди.

Ако е нетретирано т.е домашно може од 6 месеци, ако е купено од пазар е над 9 месеци.

На l-a-d-y-di му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.758
    Допаѓања:
    202.578
    Ќе се сложам со Нова, домашно цвекло од 6 месеци, купено од пазар од 9 месеци нагоре или подоцна. Давајте го само сокот од свежо цвекло, и за бебиња до година е најдобра варијанта. И секако, нека биде разреден, оти е прејак, и може да го иритира желудничето. Може да правите сок од цвекло, јаболка и морков и разреден со малку вода да им давате да пијат повремено, не секој ден и не премногу. А кога ќе го вклучите цвеклото во оброк, најдобро да го печете во рерна, во хартија за печење со се лушпа. Брзо ќе омекне и ќе се лупи, а може да го комбинирате со друг зеленчук или со месо, по избор.
    @slimy, јас немам искуство со тој на Делимано, ама ако сакаш да имаш ваков апарат во кујна ќе ти се најде, не само за бебето. Кога ќе почнете со цврста храна, пасирај со вилушка, овошјето и варениот зеленчук се доволно меки за тоа. Нема потреба од блендирање.

На l-a-d-y-di и slimy им се допаѓа ова.
  3. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Јас земав слично на Bosch, само без онаа жицата за матење. Задоволна сум, многу врши работа и рачниот пасатор и блендерот. Само гледај ножињата во блендерот да се на различно ниво т.е. едното да е што пониско за да ја блендира храната поубаво.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    @slimy за син ми го имав тој на делимано, се расипа многу брзо. Јас купив на филипс ( ќе ти пратам линк во лп) и сум презадоволна. И кога ќе купуваш како што вика @zuto внимавај на ножевите, да се погоре и подолу.

5. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    1.450
    i nie vekje deneska tretiot den sto pocnavme so kasicki so ovosje so jabolko i prekrasno go prifati saja sve odednas da jade i koga ke prestanam place.
    utre kje mu dadam krusa zasto pocnavme so zapek eve dva dena ne kakase i deneska kutriot cel den se macese.
    inaku otkako pocna da jade ne saka preku den da cica samo navecer koga spije sekoj dva sata se budi za cicanje.
    imam mleko i preku den mnogu tvrdi gradite stanuvat me bolat ne znam sto da pravam? mu davam isto taka i voda malku ama go nejke toa ic.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    @slimy а бебето не цица ич, па колку јаде од кашата, количински и колку пати?
    Кај мене проретчи подои дури сега на осум месеци.

7. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Јас го имам сецкото на Делимано. Го купив сега со 50% попуст. Закон е. Имав блендер претходно ама овај на Делимано блендира се за секунда. И грашокот и спанаќот ги остава без траг. Мислам дека овај на сликава функционира на истиот принцип. Патем малечки се и практични.

На slimy и joy1 им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.918
    Допаѓања:
    326.617
    И јас сум во план делимано да земам.

9. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    1.450
    vo tekot na denot @leona83 jade okolu 100 g. edvaj so zor cica mnogu malku nejke povekje saka so lazica koga e buden a jas deneska kaciv temp 39.7 ne znam dali nastinka e vo prasanje ili od mlekoto. navecer gradite se praznat i cica sekoj saat.ne znam kako kje terame ponatamu so doenje mnogu potesko mi e vaka.
    inaku za anemijata ni dade legofer i kapki bebe vit pa od utre zdravje pocnuvame.
    posle edna nedela doktorkata rece da pocnam da davam brokula toa pomaga za krvta i lesna e.

10. devojce321

devojce321 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2012
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    38
    Jas dadov sokce od domasno cveklo so jabolko I morkov edvak ispi 15 gr. Ama toj den ne kakase, a nie si kakame po tri pati, malce se isplasiv I ne sum dala pak. Vo zamena davam brokula I od toa se podobruva ktvta. Karfiol koga davaye I so sto go kombinitate, kolku vreme se vari? Sakam dadadam

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.758
    Допаѓања:
    202.578
    Колку има малото? Да не поминува низ скок во развој? Бидејќи знаат во таков период бебињата да одбиваат доење. Штом цица ноќе, нема да ти се одбие, ама лошото е што ти качуваш температура, не дај Боже да завршиш со мастит. Ако имаш пумпа одмолзувај се и складирај го млекото, може да го искористиш и за млечни кашички, не мора да му даваш од шише да пие. Така и ќе го зачуваш ова млеко што го имаш, во спротивно може драстично да се намали. Нуди му ја градата, биди упорна, пак ќе ја прифати.

Од морковот може да има запек, цвеклото и јаболкото протеруваат, ама искрено, мислам дека секој организам различно реагира. Карфиолот се вари кратко, да омекне, ќе видиш и сама. За да не мириса јако се вари во млеко, ама твоето е мало за кравјо. Не знам што сè му имаш дадено на твоето бебе да јаде, ама искомбинирај со нешто што веќе има пробано. Јас комбинирав со тиквичка и компир, сега го јаде свеж.

12. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Сецкото од делимано го имам веќе 9 месеци, и супер е за сецко, се од зеленчук за домашните јадења го сецкам без да лути кромидот и без да губам време. Значи го препорачувам.
    А сетот што го постираше слими со блендерот го имав за син ми и се расипа за 3-4 месеци. Механизмите се расипаа и не се ни поправаше, ама може сега се друга серија и се подобри.
    @slimy може ти е вирус а може и од градите да качуваш Т штом послабо цица бебето. Одмолзувај се дење, да не бидат преполни градите, внимавај да не се створат грутки, ставај листови од зелка и ако имаш Т не трпи, напиј се парацетамол, на крај оди и на доктор. Многу малку е да даваш од лажиче млеко и да јаде 100 гр кашичка ( а не ни може многу повеќе, само пто почнавте со јадење). Нуди да цица кога е полузаспан, полуразбуден. Брокулата е ок, ама дали само брокула че јаде не знам, треба да воведеш нешто за комбинирање. Штом ви дале терапија, ќе се среди крвната слика.

13. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    1.450
    mnogu vi blagodaram za sovetite,
    bev na doktor rece viroza e i mi dade infuzija so vitamini i paracetamol i cefalexin da pijam. nemam grutki vo gradite zasega non stop se kontroliram. inaku sin mi samo sto napolni 5 meseci ne znam dali e rano za skok sto e vo 6 mesec. brokulata ee mislam posle dve nedeli da mu dadam ama prvo kje pocnam so morkov pa kje gi kombiniram.

14. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Јас на малата почнав на точно 5 месеци од основните овошјаи зеленчук ( јаболко, круша, банана, слива, праска,тиквица, морков..) по малку се да и давам. Засега супер ни оди, не јаде многу количински ама маф ги прави. Само сокчиња од Хипп и давам -едно сокче 3 дена го пие. Секој ден по околу 50-60 мл ги пие. Гледам претежно да е домашно направено, но може да се случи и од Хипп кашичка да јаде. Од Јануари почнувам на раб. и морам порано да почнеме со цврста храна.

На joy1 и leona83 им се допаѓа ова.
  15. mila25ve

mila25ve Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.090
    ние наскоро ќе полниме 6м и сакам да почнам со кашички бидејќи досега ништо му немав дадено се водев по правилото до 6м само на ексклузивно доење. Е вчера намина патронажната да не види и ми рече да почекам супер си напредувал нека си цица само до 7м а после да почнам со кашички и никако да не му давам сокчиња туку само вода и јас сега незнам што да послушам? Дали да почнам од 6 и дали да почнам прво со зеленчукови на пример со морков, или со овошни?

16. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Mila се почнува со јаболко. Ако детето јаде, со какви и да почнеш, ќе си јаде се.
    Јас не сум давала сок. Само вода. Всушност сок почнав да давам после годинка кога, син ми, почна да јаде се. Престанавме со чисти овошни и зеленчукови каши па барав начин пак да ги внесува истите витамини. Тогаш приготвував свеж сок во соковник. Според мене, додека јаде кашички, нема потреба од сок кој ќе му го дува мешето а нема да го нахрани.

17. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Јас би почнала со 6 полни, оти иако цица и супер напредува, после 6 месеци крвта им заслабува, па ако се враќаш на работа кога ќе научи да јаде. И така откако ќе почнете после еден месец ќе јаде целосен оброк. Сок у јас не би дала, свежо овошје и зеленчук ќе јаде, нема потреба од сокови.

18. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Многу од педијатрите советуваат да се почне со кашички а не со сокчиња како што било во времето на нашите мајки, зашто ако се навикне на сок постоела потенцијална опасност да се одбие од цицање.
    Ние почнавме со пробување вкусови, до сега само јаболко и крушка, по неколку лажички и без проблем отвара уста. Со цел оброк ќе почнам со полни 6 месеци.
    Инаку @iki26 на сокчињата пишува дека по отварањето треба да се испие во рок од 24 часа. Јас купив само еднаш но баш поради таа причина решив веќе да не купувам, многу се скапи а неможе да го испие целото. Здравје кога ќе треба сокче ќе си правам во соковник.

19. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Ај ова е правилната тема.
    Од кога воведовте боранија, грашок, леќа и прокељ?
    Претпоставувам не пред 10 месеци, ама имам читано дека даваат и порано. Педијатарот ми рече после 9 може со тоа што да давам помалку.

20. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127
    Еве овде. :) Боранија млада дадов некаде околу 8 месец и ја сакаше првите неколку пати, после тоа правев пауза и сега не ја сака.
    Грашок јас дадов од 9.5 ама педијатрите викаат може од 8.
    Леќа и проќељ барем 11 полни тешки се.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.